25 Sep –
13 Feb 2022
Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes
De Court for Intergenerational Climate Crimes is een samenwerking tussen Framer Framed, de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, geproduceerd door Framer Framed. Het project bestaat uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdaden vervolgt.
De inauguratie van het tribunaal vindt plaats op 24 september 2021. Van 28 tot en met 31 oktober zullen in de CICC hoorzittingen plaatsvinden waar Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat worden aangeklaagd voor Intergenerationele klimaatmisdaden.
Opening
Vrijdag 24 september, 2021
Deuren open: 18:00 uur
Inauguratie: 19:00 uur
Hoorzittingen
28-31 Oktober 2021, 13:00-18:00
Tijdens de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) hoorzittingen zullen aanklagers en getuigen bewijsmateriaal presenteren en verklaringen afleggen om de aanklachten te onderbouwen. De procedures van het tribunaal zullen worden geleid door vier rechters: Radha D’Souza, Sharon H. Venne, Nicholas Hildyard en Rasigan Maharajh. Het juridische kader van de CICC is gebaseerd op het boek van D’Souza What’s Wrong with Rights? (Pluto Press, 2018), een kritische analyse van neoliberale juridische instellingen.
Tijdens de hoorzittingen zal de CICC bewijs leveren van klimaatmisdaden in het verleden en het heden, door naar de impact ervan op het hier en nu te kijken, én op het planetaire leven in de toekomst. Als zodanig verwerpt het tribunaal de lineaire, geïndividualiseerde narratieven die ten grondslag liggen aan het huidige rechtssysteem. De hoorzittingen zullen online worden gedocumenteerd. De dossiers met bewijsmateriaal en getuigenissen worden vervolgens voorgelegd aan zowel institutionele als activistische organisaties.
De hoorzittingen omvatten getuigenissen en presentaties door individuen en collectieven van Blue Planet Project (Canada), SOMO – Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Nederland), Manchester International Law Centre (Engeland), Kenya Land Alliance (Kenya), Oyu Tolgoi Watch (Mongolie), Pueblos Indígenas Amazónicos Unidos en Defensa de sus Territorios (Brazilie), Réseau d’Information et d’Appui aux ONG Nationales (Congo), Stop Wapenhandel – European Network Against Arms Trade, Synergie Nationale des Paysans et Riverains du Cameroun (Kameroun), Vettiver Collective, WALHI West Java (Indonesie), Watch The Med (Duitsland) en meer.
Naast aanklagers, getuigen en publiek bestaat het tribunaal uit een ecologie die bevolkt wordt door uitgestorven dieren, planten en fossielen van ammonieten. Ieder van hen wordt, in een verschillende taal, aangeduid als ‘kameraad’. Deze niet-menselijke voorouders vormen zowel bewijslast voor intergenerationele klimaatmisdaden in het verleden, als dat zij getuigen zijn van de collectieve inspanning van de CICC om bij te dragen aan intergenerationele klimaatrechtvaardigheid in het heden en de toekomst.
De CICC kan gebruikt worden voor bijeenkomsten en presentaties van studiegroepen, activisten, onderzoekers, NGO’s en studenten die (o.a.) in het veld van klimaatrechtvaardigheid opereren. Voor een overzicht van gerealiseerde programma’s zie ‘Agenda’ onder aan deze pagina.
Documentatie
Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten rond de CICC is hier te vinden.
Alle hoorzittingen zijn online terug te kijken via: https://vimeo.com/showcase/9091118
Publicatie
In 2024 verscheen een uitgebreide publicatie over het project uitgegeven door Framer Framed. De publicatie bestaat uit drie delen. In Cases wordt dieper ingegaan op vier belangrijke zaken die zijn aangespannen tegen de Nederlandse staat, Unilever, ING Groep en Airbus Industries voor intergenerationele klimaatmisdaden. Judges introduceert het panel van rechters die toezicht houden op de openbare hoorzittingen. Ten slotte biedt het onderdeel Reflections kritische essays van o.a. theoretici Tobias Dias, Ashley Maum en Joram Kraaijeveld. De publicatie is verkrijgbaar via de webshop van Framer Framed.
Nieuwe edities
Nieuwe edities van de tentoonstelling werden in verschillende vormgen gepresenteerd in Kunsthalle Münster, Duitsland; het Kansalaistori Plein, Helsinki, Finland; Oil Tank Culture Park, Seoul, Zuid Korea; en het eerste Nederlandse paviljoen op de Gwangju Biennale in Zuid Korea en in het Van Abbemuseum, Eindhoven.
Kunsthalle Münster, Duitsland
In november 2021 reisde de CICC door naar Kunsthalle Münster in Duitsland, waar het onderdeel was van de tentoonstelling Nimmersatt? Imagining Society without Growth.
Kansalaistori Plein, Finland
In august 2022 werd de 15-meter hoge Comrades in Extinction toren opgericht, bekleed met afbeeldingen van uitgestorven dieren uit het Extinction Archive. De presentatie werd opgebouwd op het Kansalaistori-plein, tegenover het parlementsgebouw in Helsinki. De toren was onderdeel van een breder festival over ecologie en biodiversiteit.
Oil Tank Culture Park, Zuid Korea
Een nieuwe editie van het Court for Intergenerational Climate Crimes: The Law on Trial opende op 18 november 2022 in het Oil Tank Culture Park in Seoul, Zuid-Korea. De situering van The Law on Trial in het Oil Tank Culture Park, een voormalig oliedepot, brengt het werk van D’Souza en Staal naar de plaats delict: de fossiele industrie als belichaming van het fossiele kapitalisme en de internationale elites die ervan hebben geprofiteerd.
The Gwangju Biennale Pavilion, Zuid-Korea
In 2023 presenteert Framer Framed een nieuwe editie van de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in het Nederlandse paviljoen van de 14e Gwangju Biënnale. Het Nederlandse paviljoen is dit jaar gelegen in het Gwangju Museum of Art. Deze nieuwe editie van de CICC kreeg de ondertitel ‘Extinction Wars‘. Tegen de achtergrond van aanhoudende oorlogen in Korea, Zuidoost-Azië en in de rest van de wereld, moet het bestaan van het militair-industriële complex, zo stellen onderzoeker Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staalde, als een klimaatmisdaad worden beschouwd.
Van Abbemuseum, Eindhoven
In 2023 nam Van Abbemuseum de CICC op in haar collectie, waarna de nieuwe aankoop onder de titel The space between us werd gepresenteerd aan het publiek.
Lees verder
Een inleiding tot het project van D’Souza en Staal voor Errant Journal #2 on Slow Violence is hier te lezen. Het Errant thema nummer bevat ook reflecties op intergenerationele klimaatcriminaliteit door de overige CICC-rechters. Errant Journal is te koop in de Framer Framed webshop.
De tentoonstellingscatalogus met achtergrondinformatie over het project is hier te downloaden.
Het uitgebreide archief van Comrades in Extinction is hier te vinden.
Ashley Maum, onderdeel van het onderzoeks- en productieteam van Framer Framed, schreef een artikel over de aanwezigheid van olie in de Court for Intergenerational Climate Crimes voor het nieuwe nummer van Kunstlicht Magazine – The Worldliness of Oil: Recognition and Relations.
Voor De Groene Amsterdammer, schreef Roos van de Lint het artikel De klimaatcrisis is een koloniale crisis. Een selectie van links naar overige pers is onder aan deze pagina te vinden.
Radha D’Souza’s boek What’s Wrong with Rights? (Pluto Press, 2018) kan worden gekocht bij Framer Framed, evenals een selectie van andere boeken rond mensenrechten en ecologie.
Projectteam
Radha D’Souza (advocaat, schrijver, academicus); Jonas Staal (kunstenaar); Josien Pieterse en Cas Bool (oprichters van Framer Framed); Paul Kuipers (architect); Remco van Bladel (ontwerper); Ashley Maum (onderzoeker en co-programmeur, Framer Framed); Kees Stad (onderzoeker en co-programmeur); Nadine Gouders (coördinator en onderzoeker, Studio Jonas Staal); Jean Medina (productiecoördinator, Framer Framed); Vincent W.J. van Gerven Oei (adviseur vertalingen); Ruben Hamelink (filmmaker en fotograaf); Dinara Vasilevskaia (ontwerper, Framer Framed); Rolien Zonneveld (communicatie- en PR coördinator, Framer Framed); Betül Ellialtioglu (communicatie- en PR coördinator, Framer Framed); Irene de Craen (vertaling); Michael Klinkenberg, Roelof Vossebeld, Lies van Dam, Daan Hoffman, Noud Vossebeld, Nick van Dijk, Thomas de Kroon, Tim van Elferen, Iwan Kolk, Bas Verduijn, Freerk Wieringa, Alja Bronswijk (productieteam installatie, The Adventures of Mr. Soundmount).
Ondersteund door
Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Oost; Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, Outset Nederland.
Partners
Van Abbemuseum, Eindhoven,
Textiellab, Tilburg.
- Global Info - Een DIY rechtbank voor grote misdaden
- Art papers - Interview: Indicting the Poisonous Imaginary
- Texte zur Kunst - Tobias Dias on Court for Intergenerational Climate Crimes
- Podcast: Slow Research Lab - AI Murmurings met D'Souza & Staal
- Taz - Bewegung für die Rechte der Natur
- STIRworld - Radha D'Souza & Jonas Staal's exhibition brings climate crimes to court
- Mr Motley - Alles begint bij de verbeelding, ook klimaatrechtvaardigheid
Links
- Verdict: CICC vs. De Nederlandse Staat
- Comrades in Extinction Archive
- Public Hearing IV - Airbus
- Public Hearing III - ING
- Public Hearing II - Unilever
- Public Hearing I -The Dutch State
- Catalogue - Court for Intergenerational Climate Crimes (NL)
- Catalogue - Court for intergenerational Climate Crimes (EN)
- Press release - Court for Intergenerational Climate Crimes (EN)
- Persbericht - Court for Intergenerational Climate Crimes (NL)
Bijlages
Ecologie / CICC / Extractivisme / Kunst en Activisme / Omstreden erfgoed /