Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

David van Reybrouck Ā© Frank Ruiter

8 jan 2022
15:00 - 17:00

Voordracht: Klimaatlezing van David van Reybrouck

Met trots kondigen wij aan dat cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck op 8 januari 2022 de lezingĀ ā€˜De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofeā€™Ā zal voordragen bij Framer Framed. Hij schreef de tekst als bijdrage aan de jaarlijkse Huizingalezing van Universiteit Leiden. De bijeenkomst vindt plaats in de Court for Intergenerational Climate Crimes en is online te volgen via ons YouTube kanaal. Na de lezing is er een live discussie onder leiding van kunsthistoricus Meta Knol.

Programma

15:00-15:10 Inleiding
15:10-15:20 Openingstoespraak door Josien Pieterse
15:20-16:10 Lezing: De kolonisatie van de toekomst. Leven op de rand van de klimaatcatastrofe
16:10-16:30 Discussie met Meta Knol
16:30-16:45 Vragen van het publiek

Voertaal: Engels

Toegang tot de online lezing is gratis.
De videoregistratie is hier terug te kijken: https://youtu.be/djTAj-qOhrg

Over de lezing

Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen. Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

Over de spreker

David Van Reybrouck (1971) schrijft toneelstukken, poĆ«zie, proza en non-fictie. Van zijn boekĀ Congo. Een geschiedenisĀ zijn ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Het boek won drie grote prijzen: de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de J. Greshoff-prijs. Afgelopen jaar verscheenĀ Revolusi. IndonesiĆ« en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal werk waaraan hij meer dan vijf jaar werkte. Eerder vond bij Framer Framed een gesprek met de auteur plaats over Revolusi dat hier is terug te kijken.

Over de moderator

Kunsthistoricus Meta Knol is medeoprichter en voormalig bestuurslid van Framer Framed. Tot 2020 was ze directeur van Museum De Lakenhal in Leiden en momenteel leidt ze Leiden European City of Science 2022. Onlangs richtte Meta het Ministerie van de Toekomst op, samen met Klaas Sietse Spoelstra en andere actieve burgers die geĆÆnteresseerd zijn in intergenerationele rechtvaardigheid en lange termijndenken.


Over de CICC

De lezing vind plaat in deĀ Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC), een samenwerking tussen de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha Dā€™Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, geproduceerd en ontwikkeld door Framer Framed. Het project bestaat uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdaden vervolgt.Ecologie /

Exposities


Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Agenda


Boekpresentatie: Revolusi van David Van Reybrouck
Een gesprek met David Van Reybrouck, Wim Manuhutu, Sadiah Boonstra, Goenawan Mohamad en Amanda Pinatih

Netwerk


David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

Cultuurhistoricus en schrijver

Meta Knol

Kunsthistoricus

Magazine