Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Court for Intergenerational Climate Crimes by Radha D'Souza & Jonas Staal at Framer Framed. Photo: Ruben Hamelink
Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-2022) Artist: Radha D'Souza and Jonas Staal, photo: Ruben Hamelink. Commissioned by Framer Framed, Amsterdam
Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-2022) by Radha D'Souza and Jonas Staal. Commissioned by Framer Framed, Amsterdam. Photo: Ruben Hamelink
Court for Intergenerational Climate Crimes hearings at Framer Framed. Photo: Ruben Hamelink
Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-2022) Artist: Radha D'Souza and Jonas Staal, photo: Ruben Hamelink. Commissioned by Framer Framed, Amsterdam
Installatiefoto van de tentoonstelling 'Court for Intergenerational Climate Crimes' een samenwerking tussen de Indiase academicus en advocaat Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, geproduceerd door Framer Framed (2021). © Ruben Hamelink / Framer Framed.-foto 2, Court for Intergenerational Climate Crimes, Framer Framed, Amsterdam 2021. © Ruben Hamelink : Framer Framed.
Installatiefoto van de tentoonstelling 'Court for Intergenerational Climate Crimes' een samenwerking tussen de Indiase academicus en advocaat Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, geproduceerd door Framer Framed (2021). © Ruben Hamelink / Framer Framed.
'Court for Intergenerational Climate Crimes' (2021-2022), a project by Radha D’Souza & Jonas Staal. Foto: Ruben Hamelink Geproduceerd door Framer Framed, Amsterdam

25 Sep ‚Äď
13 Feb 2022

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

De Court for Intergenerational Climate Crimes¬†is een samenwerking tussen Framer Framed, de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, geproduceerd door Framer Framed. Het project bestaat uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdaden vervolgt.
De inauguratie van het tribunaal vindt plaats op 24 september 2021. Van 28 tot en met 31 oktober zullen in de CICC hoorzittingen plaatsvinden waar Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat worden aangeklaagd voor Intergenerationele klimaatmisdaden.

Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-2022). Foto: Ruben Hamelink

Opening

Vrijdag 24 september, 2021
Deuren open: 18:00 uur
Inauguratie: 19:00 uur

Hoorzittingen

28-31 Oktober 2021, 13:00-18:00

Tijdens de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) hoorzittingen zullen aanklagers en getuigen bewijsmateriaal presenteren en verklaringen afleggen om de aanklachten te onderbouwen. De procedures van het tribunaal zullen worden geleid door vier rechters: Radha D’Souza, Sharon H. Venne, Nicholas Hildyard en Rasigan Maharajh. Het juridische kader van de CICC is gebaseerd op het boek van D’Souza¬†What’s Wrong with Rights? (Pluto Press, 2018), een kritische analyse van neoliberale juridische instellingen.

Tijdens de hoorzittingen zal de CICC bewijs leveren van klimaatmisdaden in het verleden en het heden, door naar de impact ervan op het hier en nu te kijken, √©n op het planetaire leven in de toekomst. Als zodanig verwerpt het tribunaal de lineaire, ge√Įndividualiseerde narratieven die ten grondslag liggen aan het huidige rechtssysteem. De hoorzittingen zullen online worden gedocumenteerd. De dossiers met bewijsmateriaal en getuigenissen worden vervolgens voorgelegd aan zowel institutionele als activistische organisaties.

De hoorzittingen omvatten getuigenissen en presentaties door individuen en collectieven van Blue Planet Project (Canada), SOMO – Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Nederland), Manchester International Law Centre (Engeland), Kenya Land Alliance (Kenya), Oyu Tolgoi Watch (Mongolie), Pueblos Ind√≠genas Amaz√≥nicos Unidos en Defensa de sus Territorios (Brazilie), R√©seau d‚ÄôInformation et d‚ÄôAppui aux ONG Nationales (Congo), Stop Wapenhandel ‚Äď European Network Against Arms Trade, Synergie Nationale des Paysans et Riverains du Cameroun (Kameroun), Vettiver Collective, WALHI West Java (Indonesie), Watch The Med (Duitsland) en meer.

Naast aanklagers, getuigen en publiek bestaat het tribunaal uit een ecologie die bevolkt wordt door uitgestorven dieren, planten en fossielen van ammonieten. Ieder van hen wordt, in een verschillende taal, aangeduid als ‘kameraad’. Deze niet-menselijke voorouders vormen zowel bewijslast voor intergenerationele klimaatmisdaden in het verleden, als dat zij getuigen zijn van de collectieve inspanning van de CICC om bij te dragen aan intergenerationele klimaatrechtvaardigheid in het heden en de toekomst.

De CICC kan gebruikt worden voor bijeenkomsten en presentaties van studiegroepen, activisten, onderzoekers, NGO’s en studenten die (o.a.) in het veld van klimaatrechtvaardigheid opereren. Voor een overzicht van gerealiseerde programma’s zie ‘Agenda’ onder aan deze pagina.

Documentatie

Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten rond de CICC is hier te vinden.
Alle hoorzittingen zijn online terug te kijken via: https://vimeo.com/showcase/9091118

Publicatie

In 2024 verscheen een uitgebreide publicatie over het project uitgegeven door Framer Framed. De publicatie bestaat uit drie delen. In Cases wordt dieper ingegaan op vier belangrijke zaken die zijn aangespannen tegen de Nederlandse staat, Unilever, ING Groep en Airbus Industries voor intergenerationele klimaatmisdaden. Judges introduceert het panel van rechters die toezicht houden op de openbare hoorzittingen. Ten slotte biedt het onderdeel Reflections kritische essays van o.a. theoretici Tobias Dias, Ashley Maum en Joram Kraaijeveld. De publicatie is verkrijgbaar via de webshop van Framer Framed.

Jonas Staal, Comrades in Extinction (2020-2021)


Nieuwe edities

Nieuwe edities van de tentoonstelling werden in verschillende vormgen gepresenteerd in Kunsthalle M√ľnster, Duitsland; het Kansalaistori Plein, Helsinki, Finland; Oil Tank Culture Park, Seoul, Zuid Korea; en het eerste Nederlandse paviljoen op de Gwangju Biennale in Zuid Korea en in het Van Abbemuseum, Eindhoven.

Kunsthalle M√ľnster, Duitsland
In november 2021 reisde de CICC door naar Kunsthalle M√ľnster in Duitsland, waar het onderdeel was van de tentoonstelling¬†Nimmersatt? Imagining Society without Growth.

Radha D‚ÄėSouza & Jonas Staal, Comrades in Extinction (2021) in Kunsthalle Munster, Germany. Foto: LWL/Hanna Neander

Kansalaistori Plein, Finland
In august 2022 werd de 15-meter hoge Comrades in Extinction toren opgericht, bekleed met afbeeldingen van uitgestorven dieren uit het Extinction Archive. De presentatie werd opgebouwd op het Kansalaistori-plein, tegenover het parlementsgebouw in Helsinki. De toren was onderdeel van een breder festival over ecologie en biodiversiteit.

Radha D‚ÄėSouza & Jonas Staal, Comrades in Extinction toren (2022), Helsinki, Finland

Oil Tank Culture Park, Zuid Korea
Een nieuwe editie van het Court for Intergenerational Climate Crimes: The Law on Trial opende op 18 november 2022 in het Oil Tank Culture Park in Seoul, Zuid-Korea. De situering van The Law on Trial in het Oil Tank Culture Park, een voormalig oliedepot, brengt het werk van D’Souza en Staal naar de plaats delict: de fossiele industrie als belichaming van het fossiele kapitalisme en de internationale elites die ervan hebben geprofiteerd.

The Gwangju Biennale Pavilion, Zuid-Korea
In 2023 presenteert Framer Framed een nieuwe editie van de¬†Court for Intergenerational Climate Crimes¬† (CICC) in het Nederlandse paviljoen van de 14e Gwangju Bi√ęnnale. Het Nederlandse paviljoen is dit jaar gelegen in het Gwangju Museum of Art. Deze nieuwe editie van de CICC kreeg de ondertitel¬†‚ÄėExtinction Wars‚Äė. Tegen de achtergrond van aanhoudende oorlogen in Korea, Zuidoost-Azi√ę en in de rest van de wereld, moet het bestaan van het militair-industri√ęle complex, zo stellen onderzoeker Radha¬†D‚ÄôSouza en kunstenaar Jonas Staalde, als een klimaatmisdaad worden beschouwd.

Court for Intergenerational Climate Crimes – Extinction Wars (2023), op het eerste Netherlandse pavilion van the 14e Gwangju Biennale in Gwangju, Zuid Korea. Foto: Jonas Staal

Van Abbemuseum, Eindhoven
In 2023 nam Van Abbemuseum de CICC op in haar collectie, waarna de nieuwe aankoop onder de titel The space between us werd gepresenteerd aan het publiek.

Zaaloverzicht tentoonstelling The space between us (2023), Van Abbemuseum. Foto: Almicheal Fraay


Lees verder

Een inleiding tot het project van D’Souza en Staal voor Errant Journal #2 on Slow Violence is hier te lezen. Het Errant thema nummer bevat ook reflecties op intergenerationele klimaatcriminaliteit door de overige CICC-rechters. Errant Journal is te koop in de Framer Framed webshop.

De tentoonstellingscatalogus met achtergrondinformatie over het project is hier te downloaden.
Het uitgebreide archief van Comrades in Extinction is hier te vinden.

Ashley Maum, onderdeel van het onderzoeks- en productieteam van Framer Framed, schreef een artikel over de aanwezigheid van olie in de Court for Intergenerational Climate Crimes voor het nieuwe nummer van Kunstlicht Magazine ‚Äď The Worldliness of Oil: Recognition and Relations.

Voor De Groene Amsterdammer, schreef Roos van de Lint het artikel De klimaatcrisis is een koloniale crisis. Een selectie van links naar overige pers is onder aan deze pagina te vinden.

Radha D’Souza’s boek What‚Äôs Wrong with Rights? (Pluto Press, 2018) kan worden gekocht bij Framer Framed, evenals een selectie van andere boeken rond mensenrechten en ecologie.

Jonas Staal, Comrades in Extinction (2020-2021)


Projectteam

Radha D‚ÄôSouza (advocaat, schrijver, academicus); Jonas Staal (kunstenaar); Josien Pieterse en Cas Bool (oprichters van Framer Framed); Paul Kuipers (architect); Remco van Bladel (ontwerper); Ashley Maum (onderzoeker en co-programmeur, Framer Framed); Kees Stad (onderzoeker en co-programmeur); Nadine Gouders (co√∂rdinator en onderzoeker, Studio Jonas Staal); Jean Medina (productieco√∂rdinator, Framer Framed); Vincent W.J. van Gerven Oei (adviseur vertalingen); Ruben Hamelink (filmmaker en fotograaf); Dinara Vasilevskaia (ontwerper, Framer Framed); Rolien Zonneveld (communicatie- en PR co√∂rdinator, Framer Framed); Bet√ľl Ellialtioglu (communicatie- en PR co√∂rdinator, Framer Framed); Irene de Craen (vertaling); Michael Klinkenberg, Roelof Vossebeld, Lies van Dam, Daan Hoffman, Noud Vossebeld, Nick van Dijk, Thomas de Kroon, Tim van Elferen, Iwan Kolk, Bas Verduijn, Freerk Wieringa, Alja Bronswijk (productieteam installatie, The Adventures of Mr. Soundmount).

Ondersteund door

Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Gemeente Amsterdam ‚Äď Stadsdeel Oost; Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, Outset Nederland.

Partners

Van Abbemuseum, Eindhoven,
Textiellab, Tilburg.Ecologie / CICC / Extractivisme / Kunst en Activisme / Omstreden erfgoed /

Exposities


Expositie: CICC Gwangju Bi√ęnnale - Extinction Wars

Een tentoonstelling van de CICC in het Nederlands Paviljoen van de Gwangju Bi√ęnnale, Zuid-Korea, geproduceerd en opgedragen door Framer Framed.

Expositie: CICC Seoul - The Law on Trial

Een nieuwe versie van het project Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in het Oil Tank Culture Park in Seoul, Zuid-Korea.

Agenda


Boekpresentatie: CICC ‚ÄĒ Oorlosgmisdaden zijn Klimaatmisdaden
Boekpresentatie van de Court for Intergenerational Climate Crimes
CICC Voordracht van vonnissen: de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat
Voordracht van de vonnissen betreft de zaken die in de CICC zijn gevoerd
A Seat for the Sea
Een artistiek onderzoeksproject dat de huidige systemen van ecologische vernietiging uitdaagt
Lancering: Compendium Rechten voor Natuur
Presentatie van de Nederlandse publicatie 'Rechten voor Natuur. Casestudies uit zes continenten'
Voordracht: Klimaatlezing van David van Reybrouck
Over de kolonisatie van de toekomst, en leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe
Home is a story you carry on your back
Volksverhalen uit Niger, Nigeria, Iran en St. Eustatius
Symposium: (Post) Anthropocene Museologies
Hybride symposium over museale praktijken in het Antropoceen
Museumnacht 2021
Performances door Art Harder, Cat Smits, DJ Mr. Winter & meer
Publiekshoorzittingen: Court for Intergenerational Climate Crimes
Kameraden verleden, heden en toekomst vs. de Nederlandse staat, Unilever, ING en Airbus
ELANCE speurtocht
Framer Framed is onderdeel van de speurtocht route organiseert voor jonge vrouwen van ELANCE.
Workshop: Me, Myself & Nature
Speciale workshop voor jonge vrouwen in het context van The Court for Intergenerational Climate Crimes (2021).
Tijdschriftlancering: Kunstlicht - The Worldliness of Oil
The Worldliness of Oil: Recognition and Relations
Crisis Imaginaries: Ecologies of Vulnerability and Resistance
Discussie met Edna Bonhomme en J.T. Roane, gemodereerd door Jeff Diamanti
Opening: Court for Intergenerational Climate Crimes
Door Josien Pieterse, Radha D’Souza and Jonas Staal
Lancering: Errant Journal #2, Slow Violence
Errant Journal is een concept van Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed

Netwerk


Muhammad al-Kashef

Laywer, Activist

Sharon H. Venne

Cree geschiedschrijver
Rasigan Maharajh - Hearings of the Court for Intergenerational Climate Crimes

Rasigan Maharajh

Wetenschapper en activist
Nicholas Hildyard - Hearings of the Court for Intergenerational Climate Crimes

Nicholas Hildyard

Schrijver en directeur, The Corner House
Radha D'Souza

Radha D'Souza

Schrijver, onderzoeker, advocaat en activist

Jonas Staal

Kunstenaar

Magazine