Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

CICC Gwanju Pavilion. Foto: Jonas Staal
CICC Gwanju Pavilion. Foto: Jonas Staal
CICC Gwanju Pavilion. Foto: Jonas Staal
CICC Gwanju Pavilion. Foto: Jonas Staal
CICC Gwanju Pavilion. Foto: Paul Kuipers
CICC Gwanju Pavilion. Foto: Jonas Staal
CICC Gwanju Pavilion. Foto: Jonas Staal
CICC Gwanju Pavilion. Foto: Jonas Staal

5 apr –
30 jul 2023

Expositie: CICC Gwangju Biënnale - Extinction Wars

Met veel genoegen presenteert Framer Framed een nieuwe editie van de Court for Intergenerational Climate Crimes in het eerste Nederlandse paviljoen van de 14e Gwangju Biënnale dat tussen 5 april en 30 juli 2023 plaatsvindt in Gwangju, Zuid-Korea.

Court for Intergenerational Climate Crimes: Extinction Wars

Framer Framed presenteert een nieuwe editie van de Court for Intergenerational Climate Crimes  (CICC) in het eerste Nederlandse paviljoen van de 14e Gwangju Biënnale. Het Nederlandse paviljoen is dit jaar gelegen in het Gwangju Museum of Art. Ditmaal onder de titel Extinction Wars.

De Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) functioneert als een alternatief tribunaal, dat staten en bedrijven ter verantwoording roept voor hun medeplichtigheid aan klimaatmisdaden uit het verleden, in het heden en de toekomst. Tegen de achtergrond van conflicten en oorlogen, zowel in Korea, Zuidoost-Azië als wereldwijd, moet het bestaan van het militair-industriële complex dat daaraan verbonden is, zo stellen de kunstenaars, als een klimaatmisdaad worden beschouwd.

De eerste editie van de CICC vond in 2021 plaats bij Framer Framed in Amsterdam. Door middel van openbare hoorzittingen werden de Nederlandse staat en in Nederland geregistreerde transnationale ondernemingen, zoals Unilever, ING Group en Airbus, berecht voor het plegen van klimaatmisdaden. Aanklagers en getuigen hebben bewijs geleverd van hun wandaden. Het publiek trad op als jury en oordeelde op basis van de Intergenerational Climate Crimes Act: de juridische basis van de CICC.

Court for Intergenerational Climate Crimes: Extinction Wars (2023) benadrukt de rol van het militair-industriële complex bij klimaatmisdaden met het argument dat het bestaan van het op fossiele brandstoffen gestookte militair-industriële complex een ecocidale misdaad is tegen natuur en volkeren. Oorlogen hebben een verwoestende generationele impact op menselijke gemeenschappen, maar ook op de complexe ecosystemen die hen in stand houden. En klimaatcatastrofe zou als een oorlogsmisdaad moeten worden beschouwd: een uitstervingsoorlog tegen levende werelden.

Installatiefoto van de tentoonstelling CICC: Extinction Wars (2023) van Jonas Staal en Radha D’ Souza, een co-productie van Framer Framed in samenwerking met het 14e Gwangju Biennale Netherlands Pavilion. Samengesteld door Juhyun Cho, in samenwerking met Gwangju Biennale Foundation, Gwangju Museum of Art en Framer Framed. Foto: Jonas Staal

Hoorzittingen
Op 7, 8 en 9 april 2023 kunnen bezoekers deelnemen aan openbare hoorzittingen in het CICC en als jury hun oordeel geven naar aanleiding van de getuigenissen van aanklagers en getuigen vanuit verschillende sociale bewegingen en activistische organisaties die van de rol van staten en bedrijven bij het bestendigen van klimaatoorlogsmisdaden over het voetlicht brengen.

Deze zaken werden voorbereid in samenwerking met
Youth Climate Emergency Action, 청년기후긴급행동
World Without War, 전쟁없는세상
Peace Wind, 평화바람
Saemangeum Citizens’ Ecological Investigation Team, 새만금 시민생태 조사단
Citizens for Reclaiming Our Land from Gunsan US Military Base, 군산미군기지 우리땅찾기 시민 모임

Data
De rechtbank is tussen 5 april en 30 juli 2023 open voor bezoekers.


Gwangju Biennale Paviljoen

Het Gwangju Biënnale Paviljoen vindt plaats naast de hoofdtentoonstelling van de Gwangju Biënnale, soft and weak like water, waarbij negen deelnemende culturele organisaties tentoonstellingen presenteren in samenwerking met kunst en cultuurinstellingen in en rond Gwangju.

Het Gwangju Biënnale Paviljoen ging van start in 2018. Het Paviljoen bestaat uit tentoonstellingen van vooraanstaande internationale culturele organisaties om de grenzen tussen verschillende kunstdisciplines en landen te doorbreken en een boodschap over te brengen die uniek is voor de stad Gwangju. In 2018 waren drie organisaties vertegenwoordigd op de 12e Gwangju Biënnale, en op de 13e Gwangju Biënnale in 2021 twee. In 2023 wordt door negen kunst- en cultuurorganisaties uit verschillende landen aan het Gwangju Biënnale Paviljoen deelgenomen. Framer Framed heeft de eer als eerste het Nederlandse  paviljoen te mogen vormgeven. Het Nederlands Paviljoen bevindt zich in het Gwangju Museum of Art.

Locatie
Gwangju Museum of Art
52 Haseo-ro, Buk-gu
Gwangju, Zuid Korea

광주광역시 북구 하서로 52 (운암동)

Openingstijden
5 april t/m 30 juli, 2023
Doordeweeks, weekenden, feestdagen: 10:00 – 18:00 uur
Gesloten: iedere maandag, 1 januari, Koreaanse thanksgiving en Chinees Nieuwjaar


Projectteam

Medeoprichters en directeuren van Framer Framed
Josien Pieterse (요신 피터서)
Cas Bool (카스 볼)

Curator & onderzoeker
Juhyun Cho (조주현)

Kunstenaars
Radha D’Souza (라다 드수자)
Jonas Staal (요나스 스탈)

Onderzoek openbare hoorzittingen, Framer Framed
Jiyoung Kim (김지영)

Productiecoördinatie, Studio Jonas Staal
Nadine Gouders (나딘 하우더스)

Architect
Paul Kuipers (폴 카우퍼스)

Grafisch ontwerp
Hayoung Lim (임하영)
Dinara Vasilevskaia (디나라 바실레브스카야)

Installatiebouw
Chang-yeon Pyo (표창연)

Productiemanager
Yena Ku (구예나)

Onderzoek & communicatie, Framer Framed
Hahae Son (손하혜)

Communicatie, Framer Framed
Stefan Wharton (스테판 와르턴)


Court for Intergenerational Climate Crimes: Extinction Wars is een opdracht en coproductie van Framer Framed in samenwerking met het Gwangju Biennale Pavilion.

Gepresenteerd door
Gwangju Biennale Foundation and the Gwangju Metropolitan City

In samenwerking met
Gwangju Museum of Art

Ondersteund door
Arts Council Korea (ARKO), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Nederland), Amsterdam Fonds voor de Kunst (AfK), de Nederlandse Ambassade in Korea, en het Mondriaan FondsCICC / Ecologie / Koloniale geschiedenis / Oost-Azië /

Exposities


Expositie: CICC Seoul - The Law on Trial

Een nieuwe versie van het project Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in het Oil Tank Culture Park in Seoul, Zuid-Korea.
Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Agenda


Training: Future Drawing – A world without war and climate crisis
Educational program as part of the Netherlands Pavilion at the Gwangju Biennale, featuring the Court for Intergenerational Climate Crimes - Extinction Wars
Evidentiary Hearings: CICC - Extinction Wars at the Gwangju Biennale
Openbare hoorzittingen van het CICC: Extinction Wars voor het Gwangju Biënnale Paviljoen.

Netwerk


Boram Bae

Onderzoeker

Rosa Moiwend

Activist, Educator

Cheolgi Kim

Activist
Juhyun Cho

Juhyun Cho

Curator

Jiyoung Kim

Publieksprogramma en onderzoek
Radha D'Souza

Radha D'Souza

Schrijver, onderzoeker, advocaat en activist

Jonas Staal

Kunstenaar

Magazine