Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Jonas Staal

Jonas Staal (1981) is een Nederlandse beeldend kunstenaar wiens werk zich bezighoudt met de relatie tussen kunst, propaganda en democratie. Hij studeerde monumentale kunst in Enschede en in Boston. Staal voltooide zijn promotieonderzoek over propagandakunst aan het PhDArts-programma van de Universiteit Leiden, Nederland. Zijn werk manifesteert zich internationaal in de vorm van interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, lezingen en publicaties. Staal woont en werkt in Rotterdam.

Hij is de oprichter van de artistieke en politieke organisatie New World Summit (2012-lopend) en de campagne New Unions (2016-lopend). Met BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht was hij mede-oprichter van de New World Academy (2013-16), met Florian Malzacher leidt hij momenteel het utopische trainingskamp Training for the Future (2018-doorlopend) en met Laure Prouvost is hij medebeheerder van de Obscure Union (2017-doorlopend). Samen met schrijver en advocaat Radha D’Souza stichtte hij de Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-doorlopend).

Zijn projecten werden ondermeer getoond in het Stedelijk Museum in Amsterdam en Moderna Museet in Stockholm, de 7e Biënnale van Berlijn (2012), de 31e Biënnale van São Paulo (2014), Centraal Museum, Utrecht (2015), The Oslo Architecture Triennale (2016), de Biënnale van Warschau (2019) en Framer Framed (2021).

Recente publicaties en catalogi zijn onder meer Nosso Lar, Brasília (Jap Sam Books, 2014), Stateless Democracy (met co-redacteuren Dilar Dirik en Renée In der Maur, BAK, 2015), Steve Bannon: A Propaganda Retrospective (Het Nieuwe Instituut, 2018) en Propaganda Art in the 21st Century (The MIT Press, 2019).


Exposities


Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Agenda


Publiekshoorzittingen: Court for Intergenerational Climate Crimes

Kameraden verleden, heden en toekomst vs. de Nederlandse staat, Unilever, ING en Airbus
Opening: Court for Intergenerational Climate Crimes
door Radha D’Souza and Jonas Staal
Lancering: Errant Journal #2, Slow Violence
Errant Journal is een concept van Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed
Crisis Imaginaries, Hoofdstuk 1: Climate Transformations
Online panel over de klimaatcrisis met Carola Rackete, Radha D'Souza en Jonas Staal, moderator Jeff Diamanti
New World Academy: Boekpresentatie van de graphic novel ‘Louie Jalandoni: Revolutionary’
Boekpresentatie over de Filipijnse revolutionair Louie Jalandoni.
De gestuurde blik
Over museale presentaties, de constructie van de nationale identiteit en de historische canon.

Magazine