Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Portrait Jonas Staal. Foto: (c) Ruben Hamelink

Jonas Staal

Jonas Staal (1981) is een Nederlandse beeldend kunstenaar wiens werk zich bezighoudt met de relatie tussen kunst, propaganda en democratie. In 2023 is Jonas Staal de winnaar van de Prix de Rome Beeldende Kunstprijs.

Hij studeerde monumentale kunst in Enschede en in Boston. Staal voltooide zijn promotieonderzoek over propagandakunst aan het PhDArts-programma van de Universiteit Leiden, Nederland. Zijn werk manifesteert zich internationaal in de vorm van interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, lezingen en publicaties. Staal woont en werkt in Rotterdam en Athene.

Hij is de oprichter van de artistieke en politieke organisatie New World Summit (2012-lopend) en de campagne New Unions (2016-lopend). Met BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht was hij mede-oprichter van de New World Academy (2013-16), met Florian Malzacher leidt hij momenteel het utopische trainingskamp Training for the Future (2018-doorlopend) en met Laure Prouvost is hij medebeheerder van de Obscure Union (2017-doorlopend).

Samen met Framer Framed, schrijver en advocaat Radha D’Souza stichtte hij de Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-doorlopend). Na de eerste presentatie bij Framer Framed, Amsterdam (2021-2022) werden nieuwe edities gepresenteerd in Kunsthalle Münster, Duitsland; Kansalaistori-plein, Helsinki, Finland; Olietankcultuurpark, Seoul, Zuid-Korea; en het eerste Nederlandse paviljoen op de 14e Gwangju Biënnale in Zuid-Korea. Een deel van de CICC-installatie werd door het Van Abbemuseum, Eindhoven, aangekocht voor hun vaste collectie. In 2024 verscheen de CICC-publicatie, uitgegeven door Framer Framed, met uitgebreide documentatie en reflectie op het project.

Projecten van Jonas Staal werden ondermeer getoond in het Stedelijk Museum in Amsterdam en Moderna Museet in Stockholm, de 7e Biënnale van Berlijn (2012), de 31e Biënnale van São Paulo (2014), Centraal Museum, Utrecht (2015), The Oslo Architecture Triennale (2016), Van Abbemuseum, Eindhoven (2018-), de Biënnale van Warschau (2019), Framer Framed (2021) en de 14e Gwangju Biennale (2023) in Zuid Korea.

Er verschenen diverse publicaties van zijn hand waaronder: Nosso Lar, Brasília (Jap Sam Books, 2014), Stateless Democracy (met co-editers Dilar Dirik en Renée In der Maur, BAK, 2015), Steve Bannon: A Propaganda Retrospective (Het Nieuwe Instituut, 2018), Propaganda Art in the 21st Century (The MIT Press, 2019), Training for the Future Handbook (met co-editer Florian Malzacher, Sternberg Press, 2021) en Court for Intergenerational Climate Crimes (Framer Framed, 2024).


Exposities


Expositie: CICC Gwangju Biënnale - Extinction Wars

Een tentoonstelling van de CICC in het Nederlands Paviljoen van de Gwangju Biënnale, Zuid-Korea, geproduceerd en opgedragen door Framer Framed.

Expositie: CICC Seoul - The Law on Trial

Een nieuwe versie van het project Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in het Oil Tank Culture Park in Seoul, Zuid-Korea.
Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Agenda


Boekpresentatie: CICC — Oorlosgmisdaden zijn Klimaatmisdaden
Boekpresentatie van de Court for Intergenerational Climate Crimes
Symposium: (un)Common Grounds - Reflecting on documenta fifteen
Een twee daags symposium georganiseerd door Framer Framed, Akademie van Kunsten & het Van Abbemuseum
CICC Voordracht van vonnissen: de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat
Voordracht van de vonnissen betreft de zaken die in de CICC zijn gevoerd
Publiekshoorzittingen: Court for Intergenerational Climate Crimes
Kameraden verleden, heden en toekomst vs. de Nederlandse staat, Unilever, ING en Airbus
Opening: Court for Intergenerational Climate Crimes
Door Josien Pieterse, Radha D’Souza and Jonas Staal
Lancering: Errant Journal #2, Slow Violence
Errant Journal is een concept van Irene de Craen, gerealiseerd in samenwerking met Framer Framed
Crisis Imaginaries, hoofdstuk 1: Climate Transformations
Online panel over de klimaatcrisis met Carola Rackete, Radha D'Souza en Jonas Staal, moderator Jeff Diamanti
New World Academy: Boekpresentatie van de graphic novel ‘Louie Jalandoni: Revolutionary’
Boekpresentatie over de Filipijnse revolutionair Louie Jalandoni.
De gestuurde blik
Over museale presentaties, de constructie van de nationale identiteit en de historische canon.

Magazine