About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Jonas Staal. Foto: Diederik Paauwe / Framer Framed

Framer Framed - The Guided View - Jonas Staal

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Een bijdrage van kunstenaar Jonas Staal aan het door Framer Framed georganiseerde debat De gestuurde blik. Debatcentrum Tumult, Utrecht, 24 maart 2010.

Nationale identiteit en historisch besef zijn actuele onderwerpen in de context van een multiculturele samenleving en de ontwikkeling naar een Europees staatsburgerschap. Musea worden in toenemende mate opgeroepen om de nationale geschiedenis en identiteit actief aan de bevolking over te dragen. Wat is het spanningsveld tussen de presentatie van autonome kunst en deze educatieve opdracht?

Jonas Staal reageert op de veronderstelde autonome positie die musea, kunstcritici en kunstenaars hebben. Uitgangspunt van het betoog van Jonas Staal is de diepgewortelde relatie tussen het kunstinstituut en de politiek, een relatie die door beide partijen ontkend wordt. Wat zijn de politieke belangen die bemoeienis met de kunsten voortbrengt, en, daaraan gekoppeld: hoe functioneert de beeldende kunst vandaag de dag als propaganda-instrument van de politiek? Wat zijn de ideologische grondslagen die de hedendaagse kunst een gezicht moet geven?


Network


Jonas Staal

Artist

Magazine