Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Framer Framed x Museumnacht 2021 © Seye Cadmus

6 Nov 2021
20:00 - 23:59

Museumnacht 2021

Dit jaar staat de Museumnacht bij Framer Framed in Oost in het teken van het thema ‘activisme, een daad van vreugde en veerkracht’. In de tentoonstellingen Court for International Climate Crimes en Powerplay – Deals All Over worden bezoekers geconfronteerd met twee van de meest nijpende crises van onze tijd, respectievelijk klimaatverandering en een falend Europees vluchtelingenbeleid, bekeken door het prisma van kunst. Hoe kan kunst een geheel nieuw kader scheppen om complexe problemen mee te tackelen? En kan een speelse vertaling van een problematisch fenomeen een vorm van rebellie zijn?

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes (2021), Framer Framed x Museumnacht © Seye Cadmus

Voor deze editie van de Museumnacht is Framer Framed een samenwerking aangegaan met EAST&, een nieuw initiatief in Amsterdam-Oost dat buurtbewoners, culturele organisaties en de vele getalenteerde en diverse creatievelingen die in het stadsdeel werkzaam zijn met elkaar in contact brengt. Voor het programma van deze avond heeft EAST& (lokale) collectieven uitgenodigd die vreugde tot het middelpunt van hun praktijk hebben gemaakt.

Bekijk het programma op de Museumnacht-pagina

Performances
20:30-22:00 Art Harder
22:00-22:30 Cat Smits
23:00-23:30 Cat Smits

Doorlopend programma
Five-minute-tours
DJ Mr. Winter
Boekenwinkel door het Fort van Sjakoo en KIOSK Rotterdam

EAST& is een initiatief van Plein Theater, Productiehuis Nowhere, De Rode Loper op School en Q-Factory Amsterdam. Meer informatie over het programma hieronder.


Five-minute-tours
20:00-20:30 & 22:30-00:00

Gedurende de hele avond kun je deelnemen aan five-minute-tours bij Framer Framed speciaal voor Museumnacht. Ontdek meer over de achtergrond van de expositie de Court of Intergenerational Climate Crimes (CICC) en maak kennis met de uitgestorven dieren, planten en fossielen die de ruimte bevolken.  

Onderzoekers van de CICC zullen meer over deze unieke ruimte vertellen, die in oktober het podium is voor publieke hoorzittingen waarin ING, Unilever, Airbus en de Nederlandse staat vervolgd worden voor intergenerationale klimaatmisdaden. Tijdens deze tours zal aandacht besteed worden aan de uitkomsten van de rechtszaken, en wordt er meer verteld over het bewijsmateriaal dat aangedragen werd.

Deze op maat gemaakte installatie heeft de vorm van een gefragmenteerde houten constructie, die is gemodelleerd als een landschap binnen de tentoonstellingsruimte van Framer Framed, ontwikkeld door Jonas Staal en Radha D’Souza, in nauwe samenwerking met architect Paul Kuipers. 

Court for Intergenerational Climate Crimes (2021)  Een samenwerking van Radha D’Souza and Jonas Staal, beeld: Ruben Hamelink. In opdracht van Framer Framed, Amsterdam


Art Harder
20:30-22:00

Art Harder is een platform gecureerd door Sandy Bosmans, Zeinab El Bouni and Roziena Salihu, waar een groep spoken-word kunstenaars uit allerlei disciplines binnen de kunsten samenkomt. Tijdens manifestaties gaan deze woordkunstenaars aan de slag met serieuze maatschappelijke kwesties die ze vervolgens omzetten in meeslepende woordkunst. Verwacht een bijzondere combinatie van beweging, muziek en poëzie.

Met: Daniëlle Zawadi; Ivan Words & Kaoutar Gadir; Lev Avitan & Yasin Genç. Gehost door Sandy Bosmans en Roziena Salihu.

Lev Avitan & Yasin Genç, Framer Framed x Museumnacht 2021 © Seye Cadmus


Cat Smits
22:00-22:30 & 23:00-23:30

Plein Theater is een podium voor de wereld om ons heen – een ruimte met een uniek en divers programma voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor Museumnacht geven zij het podium aan Cat Smits. Cat Smits maakt pluriform, visueel ’totaaltheater’. Tot de vaste ingrediënten behoren poppenspel, fysiek spel, tekst, dans, schimmenspel, muziek en video. Met grote gelaagdheid en ontroerende thema’s spreken Cats voorstellingen altijd tot de verbeelding. Ze neemt het publiek mee in een ‘fantastische’ wereld waar alles mogelijk is. Krachtig in eenvoud en magisch in verbeelding. De voorstellingen van Cat raken, zijn actueel en zetten aan tot nadenken.

Cat Smits, Museumnacht x Framer Framed © Seye Cadmus


DJ Mr. Winter
20:00-00:00

Ivan Winter is een van de meest oorspronkelijke kunstenaars in Rotterdam. Hij lijkt zich niet te bekommeren om verwachtingen, codes en tradities van formele podiumkunst. In plaats daarvan maakt hij, net als een DJ, een mix van alledaagse ingrediënten – zijn kapperszaak, vriendschappen, geluiden die hij in zijn omgeving oppikt, zijn dromen, zijn geheugen en zijn fantasie – en vertaalt dit naar een geheel eigen ‘theater’-beleving. Ook hierin is hij een DJ: hoorspel, performance, storytelling, theater, sprookjespark, film, nachtclub, spoken word – al deze elementen verwerkt hij in een oorspronkelijke en overweldigende ervaring.

DJ Mr. Winter – Framer Framed x Museumnacht 2021 © Seye Cadmus


Bezoek de tentoonstelling: Powerplay – Deals All Over
20:00-00:00

De Europese Unie sluit deals met landen met als doel vluchtelingen buiten de deur te houden. Neem de ‘Mali-deal’: in Mali ontvangen ze ontwikkelingsgeld in ruil voor strengere grensbewaking. Deze en andere deals heeft het collectief We Sell Reality verbeeld in speelgoed voor kinderen. Dit wordt gepresenteerd in de vorm van een installatie, die je gedurende Museumnacht doorlopend kunt bezoeken.

In deze ruimte waan je je in een bont kinderparadijs, dat veel wegheeft van een winkel waar handgemaakt speelgoed wordt verkocht. Op het eerste gezicht een kleurig aantrekkelijk geheel, maar niet als je je iets meer verdiept in de achtergrond en de bijbehorende verhalen tot je door laat dringen. Deze deals zorgen er misschien voor dat er minder vluchtelingen in Europa aankomen, maar ze gaan ten koste van de veiligheid en kansen van al die mensen die zich gedwongen voelen hun thuis te verlaten.

We Sell Reality is een sociaal tegendraads label dat zich toelegt op het maken van producten, grafische ontwerpen, installaties en performances. Het collectief bestaat nu uit 15 social designers. De meeste leden van het collectief zijn vluchtelingen in een limbo-situatie. Hun leven staat in de wacht zolang hun geen verblijfsvergunning wordt toegekend.

We Sell Reality – Framer Framed x Museumnacht 2021 © Seye Cadmus


Boekenwinkel door het Fort van Sjako en KIOSK Rotterdam
20:00-00:00

Voor Museumnacht is onze boekenwinkel van begin tot eind te bezoeken. Deze werd speciaal geco-gecureerd door het Fort van Sjako en KIOSK Rotterdam. Het Fort van Sjako is een boekhandel in Amsterdam met een uitgebreide collectie politieke en maatschappijkritische literatuur, met als doel te voorzien in radicale en libertaire ideeën. KIOSK Rotterdam is een nomadische boekhandel die kennis verspreidt door het uitgeven van zines, het drukken van flyers en het verkopen van boeken.Rondleiding / Amsterdam Oost / Performance /

Exposities


Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Agenda


East&: Timorplein + Javaplein
Mix van muziek, spoken word en comedy in Amsterdam Oost
Sudanese Pop-up Restaurant
Een diner georganiseerd door We Sell Reality

Netwerk


Cat Smits

Performance kunstenaar

Magazine