Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Collage of the collective, made by We Sell Reality

We Sell Reality

We Sell Reality is een sociaal tegendraads label dat is opgericht in collectief verband met een open source karakter. We Sell Reality maakt producten en installaties, en doet performatieve interventies in de publieke ruimte. Het team bestaat uit om en nabij 15 social designers. De meeste leden van het collectief zijn hier als vluchtelingen gekomen en bevinden zich in een limbo. De samenstelling van het collectief verandert voortdurend. Wie wil aanhaken en input leveren is welkom.

We Sell Reality reflecteert op de paradox van gesloten grenzen voor de één en open grenzen voor de ander. Voor migranten die geen rijkdommen bezitten blijken de grenzen vrijwel onmogelijk te passeren. Diezelfde grenzen zijn voor iemand in het bezit van een Europees paspoort gemakkelijk fysiek, of door middel van handel, te passeren. We Sell Reality maakt de afhankelijkheidspositie die hierdoor bij sommigen ontstaat, zichtbaar. Het team van We Sell Reality ontwikkelt producten en presentaties met als doel inzage te geven in het leven van ongedocumenteerde vluchtelingen.

De projecten van We Sell Reality geven uiting aan een Europa dat teleurstelt en aan een falend asielbeleid. Ook de drang tot overleven wordt belicht, het ontwricht zijn, maar ook trots, liefde en kracht worden in beeld gebracht. We Sell Reality maakt de realiteit van kwetsbare overlevers zichtbaar en tevens verleidelijk. Daar waar marktwerking en het recht van de sterkste geldt, laat We Sell Reality de realiteit zien van mensen in de meest kwetsbare positie.

Sinds begin 2020 heeft Framer Framed een ruimte opengesteld voor het kunstenaarscollectief. Tijdens de Corona lockdown werden diverse projecten gerealiseerd. We Sell Reality leverde als collectief een bijdrage aan de online presentatie Drawing Stories (2020), samengesteld door Framer Framed en gepresenteerd als onderdeel van de online tentoonstelling Corona in de Stad, georganiseerd door Amsterdam Museum. In 2021 realiseerden zij bij Framer Framed de tentoonstelling Powerplay – Deals All Over (2020), een kritische reflectie op de vluchtelingen deals die de Europese Unie sluit om vluchtelingen buiten de grens van Europa te houden.


Exposities


Powerplay – Deals All Over (2021) by We Sell Reality

Expositie: Powerplay – Deals All Over

Een kleurrijke installatie van het collectief We Sell Reality

Expositie: Drawing Stories

Een online presentatie van Framer Framed in samenwerking met het Amsterdam Museum

Agenda


Songs of Freedom: Een herdenking voor Haacaaluu Hundeessaa
Herdenking van de moord op de zanger en activist Haacaaluu Hundeessaa
Conferentie: Refugee Youth, Public Space and Artistic Practice
Een onderzoeksproject in samenwerking met BOOST en de Universiteit Utrecht
Moved by Touch
Een sociale massagestudio
Sudanese Pop-up Restaurant
Een diner georganiseerd door We Sell Reality
We Sell Reality: Soedan
Een bijeenkomst in solidariteit met de Soedanese demonstranten
Museumnacht 2021
Performances door Art Harder, Cat Smits, DJ Mr. Winter & meer
Opening: Powerplay – Deals All Over
Met We Sell Reality en DJ Crazy
Opening: Amsterdam Roots Festival
De aftrap van het festival met een multidisciplinair programma over ‘kwetsbaarheid’

Magazine