Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-2022). Artist: Radha D’Souza and Jonas Staal, photo: Ruben Hamelink. Commissioned by Framer Framed, Amsterdam

28 okt –
31 okt 2021

Publiekshoorzittingen: Court for Intergenerational Climate Crimes

Van 28-31 oktober 2021 worden in de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) openbare hoorzittingen gehouden tegen verschillende multinationals en de medeplichtigheid van de Nederlandse staat bij het plegen van intergenerationele klimaatmisdaden. CICC is een samenwerking tussen de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal.

Tijdens de hoorzittingen zal de nadruk worden gelegd op het snijvlak van klimaatmisdrijven met milieuvervuiling, woestijnvorming, racisme, massale verdrijving van mensen, het militair-industrieel complex en andere vormen van klimaatmisdrijven die van generatie op generatie worden gepleegd. De procedure bestaat uit inleidingen door de aanklagers en diverse getuigenverklaringen, waarop zal worden toegezien door vier rechters.

Rechters
Radha D’Souza
Sharon H. Venne
Nicholas Hildyard
Rasigan Maharajh

Het publiek zal als lid van de jury aan de hoorzittingen deelnemen. We raden deelnemers ten zeerste aan om de hele dag te blijven. In- en uitlopen is alleen mogelijk tijdens de pauzes tussen de sessies (pauze EEN 14:45-15:05 en pauze TWEE 16:10-16:30). De hoorzittingen zijn in het Engels en gratis. Registratie is verplicht in verband met de coronamaatregelen.

Opnames van de hoorzittingen kunnen integraal worden bekeken op het Framer Framed YouTube kanaal. Individuele links naar de hoorzittingen zijn hieronder te vinden. Individuele getuigenbijdragen en uitspraken van rechters voor elke dag kunnen worden bekeken in de CICC Vimeo showcase.


Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Nederlandse Staat

28 oktober, 13:00-18:00

In deze zaak wordt de Nederlandse Staat aangeklaagd voor het opstellen van Bilaterale Handelsovereenkomsten als wettelijk kader ten voordele van multinationals en de staat zelf. Bilaterale Handelsovereenkomsten zullen worden toegelicht, en er zal bewijs worden geleverd van de ecocidale, sociale gevolgen van dergelijke overeenkomsten op ecosysteemgemeenschappen in Bolivia, Peru en Mongolië.

Vervolgd door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)

Met getuigenbijdragen van
Blue Planet Project
Oyu Tolgoi Watch (OT Watch Mongolia)
Pueblos Indígenas Amazónicos Unidos en Defensa de sus Territorios (PUINAMUDT)

Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. the Dutch State live op YouTube: https://youtu.be/LOZzkZk2iOY


Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Unilever

29 oktober, 13:00-18:00

Deze zaak klaagt Unilever en de Nederlandse staat aan voor het plegen van verschillende soorten klimaatmisdaden door hun destructieve activiteiten, zoals het vergiftigen van rivieren met kwik, monoculturen in de landbouw en het actief ondermijnen van democratische instellingen, aan de hand van getuigen uit India, de Republiek Congo en Kenia.

Vervolgd door Daphné Dupont-Nivet (onderzoeksjournalist)

Met getuigenbijdragen van
Kenya Land Alliance
Réseau d’Information et d’Appui aux ONG Nationales (RIAO-RDC)
Vettiver Collective

Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. Unilever live op YouTube: https://youtu.be/iEUeEC01LEY


Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. ING

30 oktober, 13:00-18:00

Deze zaak klaagt ING aan voor het oprichten van financiële syndicaten en kartels om milieuvervuilende, sociaal ontwrichtende activiteiten van multinationals te financieren; en klaagt de Nederlandse Staat aan voor het tot stand brengen van de wettelijke kaders die de activiteiten van ING mogelijk maken en voor het profiteren van die activiteiten. Getuigen uit Indonesië, Kameroen, e.a. zullen getuigenissen afleggen over de gevolgen van ING’s financiering van en investeringen in kolencentrales, palmolieproductie en ontbossing.

Vervolgd door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)

Met getuigenbijdragen van
Fabrina Furtado (Federal Rural University of Rio de Janeiro)
Synergie Nationale des Paysans et Riverains du Cameroun (SYNAPARCAM)
WALHI West Java (Friends of the Earth Indonesia)

Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. ING live op YouTube: https://youtu.be/ZPun92U5F-g


Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Airbus

31 oktober, 13:00-18:00

Deze zaak klaagt Airbus Industries aan voor het ontwerpen, produceren en verhandelen van destructieve wapens, waaronder gevechtsvliegtuigen, bewakingsapparatuur en andere oorlogswapens, met verwoestende sociale en milieugevolgen in de zuidelijke regio’s van de wereld. Er zal bewijsmateriaal worden gepresenteerd over de milieu- en sociale gevolgen van Europese oorlogen waarbij gebruik wordt gemaakt van Airbus-technologieën die dodelijke gevolgen hebben voor het milieu, vluchtelingen en asielzoekers en de bevolking van Jemen, door getuigen van wereldwijde rechtvaardigheidscampagnes uit o.a. Italië en Jemen.

Vervolgd door Stop Wapenhandel (European Network Against Arms Trade – NL)

Met getuigenbijdragen van
Aman Organisation Against Discrimination
Cairo Institute for Human Rights Studies
Manchester International Law Centre
Watch The Med
MWANTANA

Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. Airbus live op YouTube: https://youtu.be/-ysVDWTKIiQ


Over de CICC

Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) is een werk geproduceerd in opdracht van Framer Framed dat zich richt op in Nederland geregistreerde bedrijven en op de juridische kaders die door het Nederlandse overheidssysteem zijn vastgesteld ter ondersteuning van de bedrijven. De werkzaamheden van het tribunaal zullen worden geleid door vier rechters: Radha D’Souza, Sharon H. Venne, Nicholas Hildyard en Rasigan Maharajh. Het juridische kader van de CICC is gebaseerd op D’Souza’s boek What’s Wrong with Rights? (Pluto Press, 2018), een kritische analyse van neoliberale juridische instellingen.

Het CICC zal bewijs leveren van klimaatmisdaden in het verleden en het heden door te kijken naar hun impact op het hier en nu, maar ook op het leven op aarde in de toekomst. Als zodanig verwerpt het tribunaal de lineaire, geïndividualiseerde verhalen die ten grondslag liggen aan het huidige rechtssysteem. De hoorzittingen worden online gedocumenteerd. De dossiers met bewijsmateriaal en getuigenissen worden vervolgens voorgelegd aan zowel institutionele als activistische organisaties. Lees HIER meer over de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te bezoeken van 25 september 2021 tot 16 januari 2022. Framer Framed is geopend van dinsdag tot en met zondag, tussen 12:00-18:00, en is gratis toegankelijk.

Radha D’Souza is hoogleraar Internationaal Recht, Ontwikkeling en Conflict Studies aan de Universiteit van Westminster (Verenigd Koninkrijk) en werkt als schrijver, criticus en commentator. Daarnaast zet ze zich in voor sociale rechtvaardigheid en heeft zij voorheen in haar thuisland India arbeiders- en democratische rechtenbewegingen georganiseerd, als mede als activistisch advocaat opgetreden.

Jonas Staal is een Nederlands beeldend kunstenaar wiens werk de relatie tussen kunst, propaganda en democratie onderzoekt. Zijn werk manifesteert zich internationaal in de vorm van interventies in de openbare ruimte, exposities, lezingen en publicaties. Staal promoveerde op zijn onderzoek naar hedendaagse propagandakunst aan de Universiteit Leiden. Zijn meest recente boek Propaganda Art in the 21st Century (The MIT Press, 2019) is te krijgen bij Framer Framed.Ecologie / CICC / Politiek Klimaat /

Exposities


Exhibition: CICC Seoul - The Law on Trial

Een nieuwe versie van het project Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in het Oil Tank Culture Park in Seoul, Zuid-Korea.
Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Agenda


CICC Voordracht van vonnissen: de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat
Voordracht van de vonnissen betreft de zaken die in de CICC zijn gevoerd
Opening: Court for Intergenerational Climate Crimes
Door Josien Pieterse, Radha D’Souza and Jonas Staal

Netwerk


Sharon H. Venne

Cree geschiedschrijver
Rasigan Maharajh - Hearings of the Court for Intergenerational Climate Crimes

Rasigan Maharajh

Wetenschapper en activist
Nicholas Hildyard - Hearings of the Court for Intergenerational Climate Crimes

Nicholas Hildyard

Schrijver en directeur, The Corner House
Radha D'Souza

Radha D'Souza

Schrijver, onderzoeker, advocaat en activist

Jonas Staal

Kunstenaar

Magazine