Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Installation photo Mary Sibande - Conversations with Madam CJ Walker (2009), photo (c) Eva Broekema
Mary Sibande - Conversations with Madam CJ Walker (2009), foto door Eva Broekema
Installation of Re(as)sisting Narratives, curated by Chandra Frank (2016). Photo: Eva Broekema / Framer Framed
Installation of Re(as)sisting Narratives, curated by Chandra Frank (2016). Photo: Eva Broekema / Framer Framed
Installation of Re(as)sisting Narratives, curated by Chandra Frank (2016). Photo: Eva Broekema / Framer Framed
Installation of Re(as)sisting Narratives, curated by Chandra Frank (2016). Photo: Eva Broekema / Framer Framed
Installation photo Mary Sibande - Conversations with Madam CJ Walker (2009), photo (c) Eva Broekema, Framer Framed

28 Aug –
27 Nov 2016

Expositie: Re(as)sisting Narratives

Framer Framed presenteert Re(as)sisting Narratives, samengesteld door curator Chandra Frank. De tentoonstelling richt zich op de gedeelde koloniale geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland, omvat werken van kunstenaars uit beide landen en wordt in beide landen getoond.

Re(as)sisting Narratives (2016) is het resultaat van een tweejarig project in samenwerking met twee Zuid-Afrikaanse partnerorganisaties; District Six Museum en Centre for Curating the Archive. Deelnemende kunstenaars gaan in hun werk in op thema’s als ras, gender, trauma en manieren van herinneren & herdenken. In deze groepstentoonstelling is werk te zien van kunstenaars die  een interesse delen in het oproepen en bespreken van dat wat resteert uit het verleden en dat wat onzichtbaar is gebleven. Ze vermengen feit en fictie en komen met nieuwe perspectieven op heden en verleden.

De tentoonstelling is bij Framer Framed te zien van 28 augustus t/m 27 november 2016 en bij het District Six Museum in Kaapstad van 23 november t/m 13 december 2016. Lees hier meer over Re(as)sisting Narratives bij District Six Museum.


Deelnemende kunstenaars

Mary Sibande,
Sethembile Msezane,
Mohau Modisakeng,
Athi-Patra Ruga,
Burning Museum Collective,
Toni Stuart & Kurt Orderson en
Judith Westerveld.

Nieuw werk in opdracht

Voor de tentoonstellingen werden diverse nieuwe werken gemaakt. De tentoonstelling toont op beide locaties onder andere ter plekke gemaakt werk van het kunstenaarscollectief Burning Museum Collective, dat bestaat uit veelal bewerkte archieffoto’s. Het werk is onderdeel van het project Straatpraatjies, dat als centrale vraag stelt: ‘Hoe zouden historische documenten er uitzien in het huidige landschap?’. Het collectief gebruikt muziek, taal en ruimte om de structuur van de stadsarchitectuur te doorbreken.
Ook dichter Toni Stuart en filmmaker Kurt Orderson realiseerden een nieuw werk. Zij presenteren hun gezamenlijke installatie Krotoa-Eva’s Suite: a cape jazz poem in three movements, waarin het overheersend mannelijke koloniale perspectief in de geschiedschrijving ter discussie wordt gesteld door het centraal stellen van Krotoa-Eva’s stem en belevingswereld.
Kunstenaar Judith Westerveld realiseerde met The Remnant, nieuw werk in opdracht. In de video-installatie onderzoekt zij historische overblijfselen van geconstrueerde begrenzingen (zoals muren, heggen) in het Zuid-Afrikaanse landschap, opgeworpen ten tijde van het Nederlands kolonialisme.

Athi-Patra Ruga - Night of the Long Knives I (2013) LR Athi-Patra Ruga – The Night of the Long Knives I (2013)

Mohau Modisakeng’s videowerken Ga Bose Gangwe en Inzilo (een IsiZulu woord dat ‘rouwen’ betekent) gaan over rituelen en helende praktijken. In zijn Ditoala Serie (VII en XIII) kijkt hij kritisch naar het zwarte lichaam in de Zuid-Afrikaanse post-koloniale context. In Athi-Patra Ruga’s werk The Night of the Long Knives I (onderdeel van de performance serie The Future White Women of Azania) wordt het lichaam gebruikt om de mythe van de post-apartheid staat van Zuid-Afrika te bevragen. Ruga roept fictieve, excentrieke personages tot leven, uitgedost met kleurrijke ballonnen. Het tapijtwerk UnoZuko toont geborduurde verbeeldingen van een mogelijke toekomst en van de inwoners van Azania.

Sethembile Msezane - Chapunga-The Day Rhodes FellSethembile Msezane – Chapungu – The Day Rhodes Fell (2015)

Zowel Mary Sibande als Sethembile Msezane benadrukken in hun werken de zwarte vrouwelijke identiteit. De installatie van Sibande, Conversations with Madam CJ Walker, toont een fictieve verbeelding van een transnationale ontmoeting tussen Madame CJ Walker en het door Sibande ontwikkelde karakter Sophie. Msezane stelt in haar in-situ performance art het ontbreken van zwarte vrouwenlichamen in monumenten en herdenkingsplekken ter discussie. In de tentoonstelling zijn foto’s opgenomen van Msezane’s performances Chapungu – The Day Rhodes Fell en Untitled (Freedom Day), die beide ingaan op het falen van het ‘nieuwe’ Zuid-Afrika en op de huidige, potentieel tot hervorming leidende studentenprotesten.

Performances en interventies

De tentoonstelling wordt op zondag 28 augustus 2016 geopend met een performance door kunstenaar Toni Stuart in aanwezigheid van curator Chandra Frank, kunstenaar Judith Westerveld en kunstenaars van Burning Museum Collective. Naast de openingsperformance vindt er tijdens de duur van de tentoonstelling een uitgebreid publieksprogramma plaats in Amsterdam en Kaapstad met ondermeer een performance van Kervin Fortuin en een interventie van het Burning Museum Collective in de Transvaalbuurt in Amsterdam.


Kunsteducatie

Voor het educatieprogramma rond de tentoonstelling werkte Framer Framed samen met ‘Face to Face‘. Face to Face ontwikkeld nieuwe onderwijsmethode gebaseerd op digitale communicatie technologie die wordt ingezet om uitwisseling tussen scholieren in verschillende landen mogelijk te maken. In de aanloop naar de expositie Re(as)sisting Narratives werden twee scholen in Nederland en Zuid Afrika gekoppeld. Leerlingen werkten gelijktijdige met elkaar samen in online workshops: ‘international peer education’. Een van de uitkomsten van het project was een pop-up expositie die pararel aan de expositie Re(as)sisting Narratives te zien was bij Framer Framed en het District Six Museum in Kaapstad. Meer informatie is hier te vinden.

Credits

Framer Framed en Re(as)sisting Narratives zijn mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, Tolhuistuin, Dutch Culture / Shared Cultural Heritage, Stichting Democratie & Media en Amsterdams Fonds voor de Kunst.



Koloniale geschiedenis / Gedeeld erfgoed / Omstreden erfgoed / Zuid-Afrika /

Exposities


Expositie: Re(as)sisting Narratives in Zuid-Afrika

De tentoonstelling richt zich op de gedeelde koloniale geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland en omvat werken van kunstenaars uit beide landen

Agenda


In Memoriam: Kirvan Fortuin
Herdenking van het leven van Kirvan Fortuin
Performance: by Kirvan Fortuin - A Festival of Project Spaces
Opening van 'A Festival of Project Spaces' met een performance van choreograaf en danser Kirvan Fortuin
Museumnacht Amsterdam 2016
Een avondvullend programma met rondleidingen, muziek en performances in samenwerking met Stichting de Tolhuistuin.
24H Noord: rondleidingen Re(as)sisting Narratives
Bezoek de tentoonstelling Re(as)sisting Narratives en laat je rondleiden door kunstenaar Judith Westerveld.
Performance: My Tongue Softens On The Other Name
Performance als reactie op de expositie Re(as)sisting Narratives, gebaseerd of het werk van dichter Gabeba Baderoon.
Unseen: rondleidingen Re(as)sisting Narratives, door Judith Westerveld
Unseen fotografie & festival rondleidingen door Judith Westerveld.
Re(as)sisting Narratives in context
Een gesprek over de tentoonstelling 'Re(as)sisting Narratives' met curator Chandra Frank, kunstenaar Judith Westerveld en moderator Jennifer Tosch.
The Story Might Not Be Complete
Een discussie over uitwissing en het archief.
Straatpraatj(i)es: Onthoud jy nog
Een interventie van Burning Museum in de Transvaalbuurt Amsterdam.
Burning Museum: Addressing the headquarters
Cut, paste, snip, plak, sak, pap, plat, bek!

Netwerk


Kirvan Fortuin

Danser en choreograaf

Dorothy Blokland

Actrice

Yahmani Blackman

Actrice

Sethembile Msezane

Kunstenaar

Mohau Modisakeng

Kunstenaar

Kurt Orderson

Filmmaker

Mary Sibande

Kunstenaar

Athi-Patra Ruga

Kunstenaar

Judith Westerveld

Kunstenaar
Toni Stuart, photo (c) Amaal Said

Toni Stuart

Dichter, performer, educator

Chandra Frank

Curator, onderzoeker en schrijver

Magazine