Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Kirvan Fortuin. Foto: Marcel Van Oostrom Hunefeld

18 Jun 2020
14:00 - 16:00

In Memoriam: Kirvan Fortuin

Met veel verdriet hoorden we afgelopen zaterdag dat danser, choreograaf en LHBTQI-activist uit Kaapstad, Kirvan Fortuin, is overleden. Kirvan was een getalenteerde kunstenaar, danser, choreograaf en LHBTQI-activist.

In 2015 maakte Kirvan deel uit van de Lady Africa modeshow in AfroVibes Festival in Rotterdam en Den Haag. In 2016 organiseerde Kirvan een nieuw ballet Rite: Ndinyindoda! Siyaya op het AfroVibes Festival met dansers van Codarts in Rotterdam en Vuyani Dance Theater in Johannesburg.

Bij Framer Framed gaf hij een performance als reactie op de tentoonstelling Re(as)sisting Narratives (2016). Fortuin creëerde deze nieuwe choreografie geïnspireerd op de behandelde thema’s, de tentoonstellingsruimte en de diverse tentoongestelde werken, waaronder de video’s Ga Bose Gangwe (2013) en Inzilo (2013) van Mohau Modisakeng. Het evenement was een samenwerking met AfroVibes Festival.

Kirvan was een flamboyant persoon en danser die opkwam voor zijn gemeenschap en mensen met HIV/Aids. In Kaapstad had hij zijn eigen dansschool en richtte hij House of Le Cap op, het eerste plek voor ballroom van Zuid-Afrika. Hier organiseerde hij afgelopen december het eerste Vogue Festival van Zuid-Afrika en in december de eerste internationale Vogue Ball van Kaapstad ter gelegenheid van Wereldaidsdag. Zijn overlijden is een enorm verlies voor zijn familie, zijn gemeenschap, de danswereld en de LHBTQI-gemeenschap. Moge zijn ziel vrede in rust – R.I.P Kirvan Fortuin.


Op donderdag 18 juni van 14.00 – 16.00 uur wordt in Kaapstad bij Zer021 een feestelijke herdenking in stijl gehouden voor Kirvan Fortuin, gelijktijdig met die van Framed Framed in Amsterdam. Beide herdenkingen worden met elkaar verbonden door Zoom.

De bijeenkomst is door House of Vineyard live gestreamd via Facebook en Instagram. De registratie is hieronder terug te kijken:

Corona
Lees voordat u Framer Framed bezoekt onze Corona-maatregelen. Vanwege de maatregelen is het aantal bezoekers van de herdenking in Amsterdam beperkt tot 30 personen. Reserveren kan via Google Docs. Het spijt ons ten zeerste dat we geen mensen kunnen accepteren zonder reservering.

Foto: Marcel van Oostrom HunefeldZuid-Afrika / Queer /

Exposities


Expositie: Re(as)sisting Narratives

Over de gedeelde koloniale geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland. Curator: Chandra Frank

Agenda


Queer Youth, Remember Kirvan Fortuin
Een panel over LHBTQI+ kunst, cultuur en onderwijs
Performance: by Kirvan Fortuin - A Festival of Project Spaces
Opening van 'A Festival of Project Spaces' met een performance van choreograaf en danser Kirvan Fortuin

Netwerk


Kirvan Fortuin

Danser en choreograaf