Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Burning Museum Collective - The Boys 2, Woodstock, Cape Town (2013)
Burning Museum at Steve Bikoplein, Amsterdam
Burning Museum at Steve Bikoplein, Amsterdam
Burning Museum at Steve Bikoplein, Amsterdam
Burning Museum at Steve Bikoplein, Amsterdam
Burning Museum at Steve Bikoplein, Amsterdam
Burning Museum at Steve Bikoplein, Amsterdam

29 Aug 2016 – 17:00

Straatpraatj(i)es: Onthoud jy nog

Time 17:00 – 19:00 uur Start location Steve Bikoplein, Amsterdam Oost Entry Free


Als onderdeel van de tentoonstelling Re(as)sisting Narratives (2016) bij Framer Framed is een publieke interventie van kunstenaarscollectief Burning Museum te zien in de Transvaalbuurt, Amsterdam. De tentoonstelling Re(as)sisting Narratives gaat over de gedeelde koloniale geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland en omvat kunstenaars uit beide landen. In de context van de expositie presenteert het Burning Museum collectief een werk in de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost. Framer Framed organiseert deze bijeenkomst in sameneweking met Museum Zonder Muren.

160829 Burning Museum_Steve Bikoplein_07

160829 Burning Museum_Steve Bikoplein_08

Het werk van Burning Museum bestaat voor een groot gedeelte uit interventies in de publieke ruimte: ze werken met toegeëigende beelden en archiefmateriaal en knippen en plakken deze tot nieuwe werken in de buitenruimte. Op het Steve Bikoplein creeërt Burning Museum ter plekke het nieuwe werk Onthoud jy nog, een uitbreiding van hun werk Remember to Onthou bij Framer Framed. Daarna lopen we door naar de Pretoriusstraat en het Krugerplein. Iedereen is welkom om te zien hoe het collectief te werk gaat en meer vertelt over hun eigen achtergrond en hoe de Transvaalbuurt is verweven met de koloniale geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika.

De naam ‘Transvaalbuurt’ verwijst naar (geografische) begrippen uit de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat. Wat zegt de genealogie van straatnamen over onze gedeelde geschiedenis? Wie maakt wel en geen onderdeel uit van deze herinneringscultuur in de openbare ruimte? Omgekeerd is de invloed van Nederland op de ruimtelijke organisatie en architectuur van Kaapstad nog steeds aanwezig. Immateriaal leeft de VOC geschiedenis tijdens het jaarlijkse Kaapse Klopse Carnival. ‘Nederlands liedjies’ refereren aan ‘Batavia’.

160829 Burning Museum_Steve Bikoplein_09 160829 Burning Museum_Steve Bikoplein_011

Burning Museum gebruikt (familie)archieven en oral history die specifieke persoonlijke documenten relateert aan de geschiedenis. Burning Museum gaat interactief te werk, zij creëren interventies op straat en gaan het gesprek aan met lokale gemeenschappen. Zij werken met ‘wheatpaste’ en door middel van de workshops aan jongeren laten zij een nieuwe vertelling van het de gemeenschappelijke geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland zien.

160829 Burning Museum_Steve Bikoplein_012Zuid-Afrika / Gedeeld erfgoed / Performance /

Exposities


Expositie: Re(as)sisting Narratives

Over de gedeelde koloniale geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland. Curator: Chandra Frank