25 Jun –
10 Sep 2023
Expositie: Tanah Merdeka
De tentoonstelling Tanah Merdeka brengt werken van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi en diverse bevriende kunstenaars samen rondom het thema ‘land’ en de sociaal-politieke implicaties ervan. Zij werken gezamenlijk aan de realisatie van nieuw werk en een publieksprogramma bij Framer Framed. De tentoonstelling wordt gepresenteerd bij Framer Framed in samenwerking met het Joods-Braziliaanse culturele centrum Casa do Povo en de Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST).
De tentoongestelde werken van Taring Padi en collega-kunstenaars zijn gebaseerd op hun gedeelde ervaringen met vraagstukken omtrent het gebruik en de verdeling van land. De werken, waaronder houtsnedenposters, grootschalige spandoeken en kartonnen poppen, zijn gemaakt door middel van co-creatie en richten zich op land als het centrale thema van de anti-koloniale strijd. Ze verwijzen naar het Nederlandse koloniale verleden en de hedendaagse gevolgen, de winning van grondstoffen, de macht van de agro-industrie, de militaire inzet en geweld, juridische strijd ten aanzien van landroof en de vernietiging van biodiversiteit.
De tentoonstelling is gebaseerd op de Indonesische uitdrukking ’tanah merdeka’ (bevrijd het land) en kijkt naar land als een veelomvattend concept dat complexe vraagstukken met zich meebrengt. Het onderzoekt de dynamiek van extractie, behoud, kolonisatie, bezetting, identiteit en emancipatie. Het beschouwt land niet alleen als een fysieke en territoriale plek die beschermd, verdedigd en teruggewonnen moet worden, maar ook als een spirituele, kosmologische ruimte die verschillende vormen van verbinding, dialoog en oprechte uitwisseling over grenzen heen mogelijk maakt.
In 2022 organiseerde Taring Padi, samen met het publiek en genodigden, de Wayang Kardus workshops bij Framer Framed en diverse andere locaties. De waan poppen werd later gepresenteerd tijdens documenta vijftien in Kassel. De tentoonstelling Tanah Merdeka zet deze collectieve aanpak voort door de gezamenlijke realisatie van nieuwe werken waaronder houtsneden, wayang-kardu’s poppen en grootschalige banners. Tijdens een verblijf van een maand in Brazilië ontwikkelden leden van Taring Padi samen met Framer Framed, Casa do Povo en de Braziliaanse landloze boerenbeweging Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) het nieuw werk Retomar Nossa Terra / Rebut Tanah Kita (2023), gevolgd door de productie van De Levende Erfenis van Koloniaal Geweld (2023) bij Framer Framed in Amsterdam.
De tentoonstelling heeft ook tot doel om een open gesprek tussen verschillende belanghebbenden op gang te brengen. Hiermee wil het kwesties bespreken die nauw verbonden zijn met vormen van racisme, kolonialisme, kapitalisme en patriarchale structuren. Naar aanleiding van de discussie over de afbeelding van antisemitische figuren in één van Taring Padi’s eerdere werken, en ingegeven door de wens naar een herstelproces, is er een intensieve samenwerking gestart met het Joods-Braziliaans cultureel centrum Casa do Povo. Het bouwt voort op het idee dat een aanklacht op zichzelf geen voldoende basis biedt om uitwisseling van ideeën en een transformatief proces tot stand te brengen.
Tanah Merdeka (2023) presenteert niet alleen het werk van Taring Padi, maar toont ook het resultaat van samenwerking met verschillende partijen in Brazilië, ronde tafelgesprekken met verschillende belanghebbenden en een uitgebreid publieksprogramma. Het doel hiervan is om ruimte te creëren voor een dialoog over de erfenis van het kolonialisme, het bouwen van nieuwe verbindingen tussen gemeenschappen en een gezamenlijk gesprek over de relatie tussen mens, gemeenschap en land. De tentoonstelling zal voortdurend in beweging zijn, omdat individuen, gemeenschappen en collectieven vanuit onder andere Molukse, Papoea, Indonesische en Joods-Indonesische achtergrond zullen reageren op de tentoonstelling en gezamenlijk aan een nieuw kunstwerk zullen werken.
Daarnaast zullen ook het collectief Non Native Native (NNN) en kunstenaar Theo Frids Marulitua Hutabarat, resident van het KITLV – Framer Framed Atelier, werk presenteren tijdens de tentoonstelling.
Locatie
Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam
Openingstijden
25 juni t/m 10 september 2023
Dinsdag – zondag, 12:00-18:00h
Gratis toegang
Medemogelijk gemaakt door
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.
- Art and Australia - The Work of Justice Taring Padi
- De Groene Amsterdammer - Dansen onder de vulkaan
- Metropolis M - Solidariteit en collectiviteit: Taring Padi in Framer Framed
- Mister Motley - 'Tegen de verwoesting van het land door kapitalistische grootmachten'
- NRC - Taring Padi: Kunstcollectief Taring Padi over de lessen van documenta
- Engelstalige website van Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST)
- Portugese website van Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST)
Links
Indonesië / Collectieven / Koloniale geschiedenis / Kunst en Activisme / Social Practice /