Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Kevin van Braak, Pentagonal Icositetrahedron (2017). Foto: Marlise Steeman / Framer Framed

Kevin van Braak

Kevin van Braaks (1975, Warnsveld) werk vormt zich rondom politiek en ideologisch problematische onderwerpen. De afgelopen jaren richtte hij zijn aandacht op de zichtbaarheid en onzichtbaarheid van machtsvertoon in gebouwen, op locaties en in artifacten en hoe daarbij ons historisch bewustzijn functioneert in relatie tot de geschiedenis erachter. Hij interesseert zich in het reproduceren, restaureren en transformeren van ideologische beelden en beeldspraak via sculpturen, installaties, events en performances. In de laatste jaren betrok hij via deze thema’s ook een stuk persoonlijke geschiedenis en zocht naar meer directe, lokale samenwerkingsverbanden en technieken. Dit maakt het voor hem mogelijk om politieke en ideologische gevoeligheden bloot te leggen en te overstijgen, in zijn meest recente project ook persoonlijke verhalen, die de geschiedenissen van gebouwen, objecten en contexten doorkruisen. Tijd verandert de perceptie, receptie en interpretatie van gebeurtenissen, hoe hard we ook proberen aan de feiten vast te houden. Resten geschreven materiaal en beeldmateriaal getuigen van deze gebeurtenissen, maar hun vorm en betekenis lijken altijd aan transformatie onderhevig. Door middel van imitatie, restauratie, adaptatie en transformatie van deze overblijfselen probeert Van Braak een stem, een visualisatie en een interpretatie te geven van hun historische ontwikkeling en (voormalige) ideologische functies. Op deze wijze wil hij bruggen slaan tussen gebeurtenissen uit het verleden en actuele kwesties.

Kevin van Braak heeft internationaal ge√ęxposeerd waaronder in Sonsbeek 2016 Transaction in Arnhem, Cacos,¬†Shards, in de Galeria Quadrado Azul Lissabon, Portugal, Invisible¬†Violence, Museum of Contemporary Art Belgrade, Territory, Museum¬†Boijmans van Beuningen, Rotterdam, XIV International Sculpture¬†Biennale in Carrara, Itali√ę en Framer Framed in Amsterdam.

Voor de tentoonstelling Pressing Matters (2018), die te zien was bij Framer Framed in Amsterdam, bracht Kevin van Braak het werk van 24 kunstenaars uit Indonesie samen en toonde daarnaast ook eigen werk.


Exposities


Project: Do It Together - DIT

DIT is een keuken / een tent / een leerspeeltuin / een workshop..........
Based on drawing by Ervance ‚ÄėHavefun‚Äô Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

Expositie: Pressing Matters

Met werk van 24 Indonesische kunstenaars samengebracht door Kevin van Braak

Agenda


Workshop: Wayang Kardus - Strijd en solidariteit
Een tweedaagse kartonnen poppen workshop met eten, gesprekken en jamsessies
Finissage: Pressing Matters & Workshop 'Also-Class'
Met kunstenaars reinaart vanhoe en Shraddha Borawake over 'also-space', en een rondleiding door kunstenaar Kevin van Braak.
Plak Attack: A Paper Monument in Public Space
Workshop met kunstenaars Domenique Himmelsbach de Vries en Kevin van Braak.
Pressing Matters: Rondleiding & artist talk met kunstenaar Ignasius Dicky Takndare
Rondleiding en gesprek tussen deelnemend kunstenaars aan de tentoonstelling Pressing Matters onder leiding van Nancy Jouwe.
Opening: Pressing Matters
In aanwezigheid van kunstenaars Kevin van Braak en Ipeh Nur