Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Based on drawing by Ervance ‘Havefun’ Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

30 mrt –
27 mei 2018

Binnenkort: Expositie Pressing Matters

30 maart t/m 27 mei 2018
Opening:
donderdag 29 maart 2018, 17:00

Op 29 maart opent onze nieuwe groepstentoonstelling Pressing Matters, met werk van 24 Indonesische kunstenaars, samengebracht door kunstenaar Kevin van Braak. De tentoonstelling gaat in op urgente sociaal-politieke kwesties in Indonesië. De tentoonstellingsruimte wordt omgevormd tot werkplaats, waarbij de nadruk ligt onderlinge uitwisseling, activisme en de grenzen en raakvlakken tussen kunst en ambacht.

Tijdens de opening zijn Kevin van Braak en Ipeh Nur, twee van de deelnemend kunstenaars, aanwezig . Kunstenaar Ipeh Nur (Yogyakarta, 1993) maakt nieuw in situ werk speciaal voor de tentoonstelling, in de publieke gangen van de Tolhuistuin.

Deelnemende kunstenaars
Kevin van Braak, Akiq AW, Antitank, Ibob Arief, Djuwadi, Fitri DK, Ervance ‘Havefun’ Dwiputra, Satoto Budi Hartono, Agung Kurniawan, Timoteus Anggawan Kusno, Rangga Lawe, Hestu Setu Legi, Maryanto, Prihatmoko Moki, Needle and Bitch, Ipeh Nur, Onyenho, Deni Rahman, Yudha Sandy, Naomi Srikandi, Ignasius Dicky Takndare, Julian Abraham ‘Togar’, Isrol Triono (Media Legal), Bayu Widodo, Muhammad ‘Ucup’ Yusuf.


Pressing Matters kent zijn oorsprong in een langlopend project van Kevin van Braak, met als startpunt de zoektocht naar de persoonlijke geschiedenis van zijn Indonesische grootvader. De reeks werken die hieruit voortvloeit, draagt bij aan de beeldvorming over zijn grootvaders verleden, maar zijn onderzoek leidt eveneens tot een toenemend engagement van Van Braak ten aanzien van hedendaagse kwesties in Indonesië, die vaak in relatie staan tot de koloniale geschiedenis.

In een latere artist-in-residency bij het Cemeti – Institute for Art and Society in Yogyakarta, verbreedt Van Braak zijn onderzoek met andere persoonlijke verhalen en geschiedenissen, door intensieve samenwerkingen aan te knopen met lokale hedendaagse kunstenaars, schrijvers, houtsnijwerkers en activisten. Dit mondt uit in het gezamenlijke werk Pentogonal Icositetrahedron, het startpunt van de tentoonstelling: een driedimensionale houten bol met 24 vlakken, waarvan elk uit hout gesneden ontwerp door een andere kunstenaar is bijgedragen. Als een prisma reflecteert de bol steeds verschillende persoonlijke, activistische statements, die niet alleen veel raakvlakken vertonen met elkaar, maar ook letterlijk één geheel vormen. Zo zijn de uitbuiting van de natuur, industrialisering en landrechten veelvoorkomende thema’s, aangekaart door onder andere Fitri DK, Ervance ‘Havefun’ Dwiputra, Maryanto en Yudha Sandy. Maar ook feminisme en LGBTQ-discriminatie komen aan bod, bijvoorbeeld in het werk van Ipeh Nur en het activistische collectief Needle and Bitch. Verwijzingen naar de geschiedenis van Indonesië en het kolonialisme spelen een rol in onder andere het werk van Muhammad ‘Ucup’ Yusuf en Hestu Setu Legi. Veel aandacht is er voor de pijnlijke geschiedenis van West-Papoea, bijvoorbeeld in het werk van de Papoeaanse schilder Ignasius Dicky Takndare. Bijna de helft van de kunstenaars maakte bovendien nieuw werk voor de tentoonstelling, waarin dit thema specifiek wordt uitgediept.

De houten bol is ook een metafoor voor de vorm van de tentoonstelling, namelijk die van een sociaal platform waar interactie en uitwisseling plaatsvindt. In haar functie als printblok verandert de bol de ruimte in een drukwerkplaats: tijdens de tentoonstelling worden de 24 ontwerpen gedrukt, gedroogd en gratis verspreid onder het publiek. Door de nadruk op het ambachtelijke proces, en het centraal stellen van het breed verspreiden van de activistische boodschappen, schuurt de tentoonstelling aan tegen de gangbare westerse definitie van ‘kunst’, waar schaarste en vraag de definitie en waarde bepalen.

Met Pressing Matters creëren Kevin van Braak en Framer Framed een collectieve ruimte waarin meerdere conventies van de kunst bevraagd worden. Van Braak kiest hierbij voor een werkvorm waarbij het gezamenlijke centraal staat en hiërarchie zoveel mogelijk wordt vermeden, zowel in het werkproces met de kunstenaars als met Framer Framed: in de intensieve samenwerking stonden rollen als kunstenaar, curator, producent en schrijver niet vast, maar werden op collectieve wijze ingevuld.

Opening Facebook event


Framer Framed en Pressing Matters worden mogelijk gemaakt door Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Tolhuistuin. Het bezoek van kunstenaar Ipeh Nur is mogelijk gemaakt door Prins Claus Fonds.

Het tentoonstellingslogo is gebaseerd op een tekening van deelnemende kunstenaar Ervance ‘Havefun’ Dwiputra, en is ontworpen door Diego Montero Ris.

PERS
Voor meer informatie, interviewverzoeken en persbeelden graag contact opnemen met Olga Leonhard via press@framerframed.nlIndonesië / Activisme /

Netwerk


Kevin van Braak

Kunstenaar