Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Fitri DK

Fitri DK is een schrijver en kunstenaar uit Yogyakarta. Ze gebruikt grafische technieken (zoals hardboard gravures en etstechnieken) om zich kritisch uit te spreken over maatschappelijke problemen en milieukwesties. Ook heeft ze zich toegelegd op het agenderen van vrouwenkwesties in haar kunst en muziek, en vertegenwoordigt zo een sterke vrouwelijke stem in een extreem patriarchale cultuur. Fitri DK is lid van de SURVIVE! Garage gemeenschap, het kunst- en cultuurcollectief Taring Padi, en de kunstenaarsgroep voor vrouwen Bunga-Bunga Besi; en zanger in de band Dendang Kampungan. Voor Pressing Matters (2018) bij Framer Framed komt Fitri DK naar Nederland, om een nieuw in situ werk te maken in de publieke ruimtes van de Tolhuistuin.

De inspiratie van Fitri DK voor haar werk op het Pentagonal Icositetrahedron is een politieke actie van de Kendeng vrouwen, die protesteerden tegen een cementfabriek die de omgeving vervuilde. Als protest zaten ze op de grond met hun voeten in blokken cement. Met iedere actie neurieden ze ‘ibu bumi; ibu bumi wis maringi, ibu bumi dilarani, ibu bumi kang ngadili’ (‘moeder aarde geeft, moeder aarde lijdt, moeder aarde zal oordelen’).

Fitri DK maakte dit werk uit solidariteit met de Kendeng vrouwen, die tot op heden nog vechten om hun land te behouden en het milieu te beschermen. Ze vechten niet alleen voor zichzelf maar ook voor volgende generaties, zodat ook zij kunnen genieten van frisse lucht, schoon water, het land, de bergen en de bossen.

 


Exposities


Based on drawing by Ervance ‘Havefun’ Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

Expositie: Pressing Matters

Met werk van 24 Indonesische kunstenaars samengebracht door Kevin van Braak

Magazine