Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
Finissage 'Tanah Merdeka' © Maarten Nauw / Framer Framed
'De levende erfenis van koloniaal geweld' / 'The Evolution of Colonial Violence' (2023)

10 sep 2023
16:00 - 18:00

Finissage: Tanah Merdeka

We nodigen je van harte uit voor de finissage van de tentoonstelling Tanah Merdeka op 10 september 2023 van 16:00-18:00 uur. Voortbouwend op de thema’s collectieve creatie en de interacties tussen activisme en kunst, omvat het programma een rondleiding in Bahasa Indonesia, een performance van de Rotterdamse kunstenaar Samboleap Tol en een interactieve workshop schilderen en houtsneden onder leiding van leden van Taring Padi.

Dit evenement is gratis en in het Engels. Meld je aan via Eventbrite om deel te nemen.

Finissage ‘Tanah Merdeka’ © Maarten Nauw / Framer Framed

De werken van Taring Padi vestigen de aandacht op de strijd van verschillende gemeenschappen over de hele wereld en portretteren ervaringen van mensen die onder kapitalistische, imperialistische en koloniale onderdrukking leven. De figuren en scenario’s die in de werken van Taring Padi worden afgebeeld, komen voort uit gesprekken en ervaringen van mensen over de hele wereld. Door middel van co-creatie nodigen ze ons uit om onszelf in of naast hen te zien, en ertoe bewogen te worden om als partners deel te nemen aan hun praktijk. Het programma van de finissage heeft als doel de dynamiek van het persoonlijke en het collectieve, evenals het emotionele, fysieke en spirituele bestaan in de voortdurende strijd voor gerechtigheid onder de aandacht te brengen.

Samen met Non Native Native – een van de belangrijkste partners van deze tentoonstelling – nodigen we Samboleap Tol om haar sonische visuele lezing-performance te tonen. Met haar werk streeft Samboleap Tol ernaar haar persoonlijke ervaringen te plaatsen binnen de bredere verhalen van geschiedenis en politiek om de spirituele dimensies van activisme en politieke bestaansvormen te belichten. Tijdens de finissage zal Samboleap Make Time for Happy Moments uitvoeren, waarin ze terugkijkt op haar jeugd als Khmer-vluchteling in Nederland.

Samboleap Tol – Finissage Tanah Merdeka © Maarten Nauw / Framer Framed

Leden van Taring Padi zullen aanwezig zijn om een rondleiding in Bahasa Indonesia te geven en om het nieuwe werk dat sinds de opening van Tanah Merdeka in uitvoering is, af te ronden. Taring Padi zal reflecteren op het proces van het maken van deze nieuwe banner die is geïnspireerd door en gemaakt samen met lokale gemeenschappen en het grote publiek in Nederland. Hoewel het werk zich richt op kwesties als koloniaal geweld, uitbuiting van arbeidsmigranten, gedwongen migratie, winning van hulpbronnen en technieken voor het bezetten van land, brengt het ook momenten van solidariteit en saamhorigheid. Bezoekers zijn welkom om mee te doen en de laatste hand te leggen aan het werk, maar ook om deel te nemen aan een houtsnedeprintworkshop die gedurende het hele evenement plaatsvindt (geen artistieke ervaring vereist).

Ucup terwijl hij werkt aan De Levende Erfenis van Koloniaal Geweld (2023) bij Framer Framed, Amsterdam. Foto: Maarten Nauw/Framer Framed

Verdere details over het programma zullen binnenkort op deze pagina en via onze sociale mediakanalen bekend worden gemaakt.


De tentoonstelling wordt gepresenteerd bij Framer Framed in samenwerking met het Joods-Braziliaanse culturele centrum Casa do Povo en de Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST). De tentoonstelling is te zien tot 10 September 2023.

Medemogelijk gemaakt door
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.Collectieven / Kunst en Activisme / Rondleiding /

Exposities


Expositie: Tanah Merdeka

Een tentoonstelling met het Indonesische kunst- en activistencollectief Taring Padi, waarin wordt gereflecteerd op het concept van land als object en locatie van decoloniale strijd.

Agenda


Workshop: Linocut Printmaking
Samen een linosnede-poster creëren met Sophia Pekowsky & Ilya Genov om te reflecteren op internationale solidariteit en landelijke strijd

Netwerk


Taring Padi

Collectief
Photo of Samboleap Tol

Samboleap Tol

Kunstenaar

Fitri DK

Kunstenaar

Magazine