Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Akiq AW

Akiq Abdul Wahid werd in 1976 geboren in de stad Kediri in Oost Java. Hij is bekend als kunstenaar en curator, en zijn artistieke werk bestaat voornamelijk uit foto’s. Hij houdt zich in zijn werk vaak bezig met onderwerpen rondom het alledaagse leven van de mens en de manier waarop technologische ontwikkelingen ons dagelijks leven veranderen. Hij is op dit moment ook actief als lid van het beeldende kunst collectief MES 56.

De tekst in zijn werk op het Pentagonal Icositetrahedron is een citaat uit het boek Perjuangan Kita (‘Onze Strijd’), geschreven door Sutan Syahrir (de eerste premier van Indonesië). De afbeelding toont een reliëf dat gemaakt is in opdracht van ABRI/TNI (het Indonesische leger onder Soeharto) om op een visuele manier uit leggen wat de rol is van het leger in de Indonesische strijd. Zoals vaak in zijn werk, zet Akiq AW tekst
en beeld uit verschillende historische periodes en met een tegenovergestelde politieke boodschap naast elkaar – in dit geval een propaganda afbeelding van Soeharto en een tekst door de anti-koloniale onafhankelijkheidsstrijder Syahrir. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de tekst en het beeld bij elkaar passen, maar wie beter kijkt ziet dat ze elkaar eigenlijk tegenspreken.

Voor Pressing Matters maakte Akiq AW een nieuw werk met dezelfde methode, waarin hij de hypocrisie laat zien van de houding van de Indonesische overheid ten opzichte van Papoea, tegenover wat geschreven staat in de grondwet van Indonesië.


Exposities


Based on drawing by Ervance ‘Havefun’ Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

Expositie: Pressing Matters

Met werk van 24 Indonesische kunstenaars samengebracht door Kevin van Braak