Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Prihatmoko Moki

Prihatmoko Moki, geboren in 1982, is een Indonesische kunstenaar die in Yogyakarta woont en werkt. Hij studeerde in 2009 af aan het Indonesisch Instituut voor de Beeldende Kunst (Yogyakarta), bij de afdeling druktechniek. In 2012 zette hij samen met Malcolm Smith (AU) Krack! Studio op, een studio en galerie in Yogyakarta, die zich specialiseert in drukkunst. Hij heeft deelgenomen aan meerdere groepsexposities, zowel nationaal als internationaal.

Het werk Prajurit Kalah Tanpa  RajaTanpa Raja (‘Soldaten die Verloren Zijn Zonder Koning’) op het Pentagonal Icositetrahedron gaat over de sociale context van Yogyakarta. Als een ‘Speciale Regio’, heeft Yogyakarta autonomie binnen de regering en een koning als leider. Onder de generatie van de ouders van de kunstenaar was de vorige koning, Sultan Hameng Buwono IX, nog geliefd en populair bij het volk. Die situatie is aan het veranderen nu zijn zoon, Sultan Hamengku Buwono X, aan de macht is.

Door alle stadsontwikkelingen, is Yogyakarta snel aan het veranderen. Het is niet langer een vriendelijke en aangename plek voor de mensen die er wonen. Er zijn een aantal problematische kwesties zoals het toenemende aantal hotels die waterschaarste veroorzaken, de toegenomen verkeersopstoppingen en het feit dat er geen openbare publieke ruimtes meer zijn voor bewoners, behalve winkelcentra. Bovendien neemt de focus op het individu steeds meer de plaats in van een vorm van leven waarbij de gemeenschap centraal staat. Volgens Moki heeft de overheid bijgedragen aan deze situatie omdat zij alleen geïnteresseerd zijn in bedrijven en investeringen. Dit heeft tot veel protest en slogans geleid, waaronder de beweging Jogja Ora di Dol (‘Jogja is niet te koop), Jogja Asat (‘De droogte van Jogja’), etc.
In deze tekening zet Moki de stervende soldaten van Jogja Kraton (het paleis van de sultan) in als metafoor voor bewoners die zich gedesoriënteerd voelen zonder hun geliefde koning.


Exposities


Based on drawing by Ervance ‘Havefun’ Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

Expositie: Pressing Matters

Met werk van 24 Indonesische kunstenaars samengebracht door Kevin van Braak