Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ipeh Nur

Ipeh Nur is geboren in Yogyakarta in 1993. In 2016 studeerde ze af aan het Indonesisch Instituut voor de Kunsten – ISI in Yogyakarta met een master in grafische kunst. Haar werk is geïnspireerd door alledaagse problemen en door haar persoonlijke ervaringen. Ze heeft meegedaan aan verschillende tentoonstellingen, waaronder Beyond Masculinity (2016) in de Ark Galerie , The Beresyit! (2016) in Krack! Studio in Yogyakarta, Women, Art & Politics (2016) in Footscray Community Arts Centre – FCAC in Australië, het WOW Fest in Melbourne, Australië (2017), Pentagonal Icositetrahedron (2017) bij Cemeti Institute for Art and Society in Yogyakarta en Pressing Matters (2018) bij Framer Framed in Amsterdam.

Haar bijdrage aan het Pentagonal Icositetrahedron (2017) project van Kevin van Braak bouwt voort op de thema’s van Nur’s vorige Salimah Serie. Salimah is een ‘dangdut’ (Indonesisch muziekgenre) zangeres, een weduwe en moeder van één kind. Het verhaal van Salimah speelt zich af in de jaren ‘90 en ze is vaak te zien in strakke sexy topjes en hotpants die de rondingen van haar lichaam benadrukken. Ze wordt zowel gepest als aanbeden. Salimah’s vorige leven vormt nogal een contrast met haar huidige verschijning aangezien ze vroeger het merendeel van haar tijd doorbracht in de moskee om de Koran te bestuderen. De ontwikkeling die ze doormaakt kan niet los worden gezien van de twee andere personages in het werk: Solihin, een dorpsleider die haar aanbidt, en Ahmad, een religieus leider die haar vaak commentaar biedtbecommentarieert omdat ze volgens hem te vulgair zou zijn.

De ruimte die Salimah als vrouw heeft om haar beroep uit te dragen en uit te oefenen wordt in dit werk ingeperkt door religieuze ideologie, daarmee levert het werk een kritische bijdrage aan vragen rondom seksualiteit, religie en politiek na de val van Suharto’s Orde Baru (‘Nieuwe Orde’) regime.


Voor de tentoonstelling Pressing Matters (2018) bij Framer Framed creëren Ipeh Nur een nieuw in situ kunstwerk voor de publieke ruimte van de Tolhuistuin in Amsterdam.


Exposities


Based on drawing by Ervance ‘Havefun’ Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

Expositie: Pressing Matters

Met werk van 24 Indonesische kunstenaars samengebracht door Kevin van Braak

Agenda


Opening: Pressing Matters
In aanwezigheid van kunstenaars Kevin van Braak en Ipeh Nur