Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Deni Rahman

Deni Rahman werd in 1979 geboren in de stad Jakarta. Hij is afgestudeerd aan de afdeling Beeldende Kunsten gespecialiseerd in (druktechniek) aan het Indonesisch Instituut voor de Kunsten (ISI) in Yogyakarta. Hierna richtte hij zich met zijn werk op de ontwikkeling van druktechnieken. Hij is lid van Grafis Minggiran en geeft momenteel les aan de Beeldende Kunst faculteit van Institut Seni Indonesia Surakarta (Het Indonesisch Instituut voor de Kunsten in Solo).

In het werk Hate Speech Triggers Fascism op het Pentagonal Icositetrahedron, neemt Deni Rahman de bekende figuur Habib Rizieq als uitgangspunt. Habib Rizieq is de oprichter en leider van de Front Pembela Islam (Islamitisch Verdedigingsfront) en heeft een enorme politieke invloed. Hij staat bekend om het genereren van controverse en zijn provocatieve opmerkingen leiden altijd tot negatief commentaar van beide meerdere kanten. Rizieq is aangeklaagd voor sommige van zijn acties omdat die in strijd zijn met de ideologie van ‘Pancasila’ (de filosofische grondbeginselen van de Indonesische staat). Zijn acties variëren van religieuze intimidatie tot het bekritiseren van de hamer en sikkel op de nieuwe munteenheid van Indonesië en het verspreiden van pornografisch materiaal.

In Hate Speech Triggers Fascism, focust Deni Rahman op Habib Rizieq. Hij wil daarmee benadrukken dat vijandigheid en haat mensen een rechtvaardiging kunnen bieden om datgene wat zij belangrijk vinden te verdedigen met agressieve daden, soms door hun ideeën op te leggen en toe te passen in de levens van anderen.


Exposities


Based on drawing by Ervance ‘Havefun’ Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

Expositie: Pressing Matters

Met werk van 24 Indonesische kunstenaars samengebracht door Kevin van Braak