Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ervance Dwiputra, Paradise Bird Survival (2018), photo by Marlise Steeman / Framer Framed

27 May 2018
14:30 - 19:30

Finissage: Pressing Matters & Workshop 'Also-Class'

Kom ter gelegenheid van de finissage naar de tentoonstelling Pressing Matters en doe mee met de workshop ‘Also-Class’ van kunstenaars reinaart vanhoe en Shraddha Borawake, gevolgd door een rondleiding door Pressing Matters van kunstenaar Kevin van Braak.

Hoe kunnen we een artistieke praktijk ontwikkelen die zich niet als ‘alternatief’ of ‘in tegenstelling’ tot de maatschappij waarin hij bestaat definieert, maar eerder als een integraal onderdeel van verschillende gemeenschappen waarin de kunstenaar functioneert, produceert en leeft, en er dus een groot deel van uitmaakt?

In het programma van ‘Also-Class’, dat een workshop en twee lezingen omvat, zullen we in dialoog gaan met het publiek en bespreken we de hierboven beschreven vragen door gebruik te maken van lokale en internationale voorbeelden uit de praktijk. In vanhoe’s boek Also-Space, From Hot to Something Else (2016) onderzoekt hij verscheidene Indonesische kunstpraktijken en ruimtes. Hij benadrukt hierbij de nieuwe manier van kijken naar een kunstpraktijk. reinaart vervangt hierbij de term ‘Alternative-space’, waarin kunstenaars zichzelf vaak uitsluiten van hun omringende sociale situatie, met de term ‘Also-Space’, een concept dat de productie en positie van kunstenaars binnen hun gemeenschappen en kunstpraktijk herziet.

Voor dit evenement bij Framer Framed slaat reinaart vanhoe de handen in een met Shraddha Borawake, een kunstenaar afkomstig uit India en momenteel verbonden aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Borawake zal haar ervaringen delen die ze heeft opgedaan tijdens het project The Good Artists of Pune (2012-2016), een bottom-up initiatief voor het bouwen van een politieke gemeenschap, dat onderzoek deed naar creatief kapitaal, inclusieve platforms en de verstoring van de status quo. Dit project was gestart in het kader van de gefragmenteerde veranderingen van het culturele landschap van Poona (Pune), een metropool in India.

Tijdens de workshop wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen en bij te dragen met voorbeelden van initiatieven binnen en buiten de culturele kunstpraktijk in Amsterdam. Deze initiatieven passen bij de beschrijving van ‘Also-Space’, wat vooraf zal worden uitgelicht. Aan het einde van de workshop maken we een reeks collectieve tekeningen en diagrammen om de initiatieven in kaart te brengen, en zetten deze vervolgens om in T-shirts en vlaggen.


Programma


Programma workshop

14:30 – introductie door Kevin van Braak van de Pentagonal Icositetrahedron
14:45 – talk ‘on Also-Space’ door reinaart vanhoe
15:15 – talk ‘Collaborating with Institutes Instead of Opposing Them’ door Shraddha Borawake
15:45 – workshop ‘Mapping collectives of like-minded people in an outside the art network + flag making’

Programma finissage
17:00 – rondleiding door kunstenaar Kevin van Braak


Reserveren

Maximaal 25 mensen kunnen deelnamen aan de workshop.

Aanmeldingen krijgen een PDF van hoofdstuk 3 van ‘Also-Space’ toegestuurd voorafgaand aan de workshop.
Gratis entree.

Het finissage programma vanaf 17:00 is vrij toegankelijk voor iedereen.Collectieven / Indonesië /

Exposities


Based on drawing by Ervance ‘Havefun’ Dwiputra / Design by Diego Montero Ris

Expositie: Pressing Matters

Met werk van 24 Indonesische kunstenaars samengebracht door Kevin van Braak

Netwerk


Reinaart Vanhoe

Kunstenaar, auteur en docent

Shraddha Borawake

Kunstenaar

Kevin van Braak

Kunstenaar