Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Reinaart Vanhoe

Reinaart Vanhoe (België, 1972) is kunstenaar, auteur en docent. Hij studeerde hedendaagse kunst in België en Nederland. Hij is alumni van de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn kunstpraktijk omvat een breed scala aan media variërend van tekeningen, foto’s, video en installaties.

Naast zijn kunstenaarschap ontplooit hij een scala aan andere werkzaamheden, waaronder lesgeven aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Reinaart Vanhoe is een van de oprichters van STDSPS/ DEPLAYER, initieerde verscheidene video/film-programma’s/-tentoonstellingen en zette het tentoonstellingsplatform Also-Space op. In vanhoe’s gelijknamige boek Also-Space, From Hot to Something Else (2016) onderzoekt hij verscheidene Indonesische kunstpraktijken en ruimtes. Hij benadrukt hierbij de nieuwe manier van kijken naar een kunstpraktijk. Reinaart vervangt hierbij de term ‘Alternative-space’, waarin kunstenaars zichzelf vaak uitsluiten van hun omringende sociale situatie, met de term ‘Also-Space’, een concept dat de productie en positie van kunstenaars binnen hun gemeenschappen en kunstpraktijk herziet.

Vanwege zijn interesse in boeken en doordat hij ze beschouwt als tentoonstellingen of video’s/films, schrijft hij ook veel. Zijn werk is een reflectie op ons temporele gedrag. Hij relativeert en ontwaart symbolische waarden en kiest voor de directe ervaring.


Agenda


Planetary Poetics: Ancestral Assemblage
Een middag door kunstenaar Ismal Muntaha en Planetary Poetics
Boekpresentatie: 'Art for (and within) a Citizen Scene' & 'Be Water, My Friend'
Een vreugdevol gesprek over schrijven, lezen en boeken maken op documenta 15, Kassel
Symposium: Digital Flux - Towards a common imagination
by Framer Framed and Non Native Native
Online Roundtable: Live Together Otherwise
Over wederzijdse hulp en collegialiteit in tijden van crisis
Finissage: Pressing Matters & Workshop 'Also-Class'
Met kunstenaars reinaart vanhoe en Shraddha Borawake over 'also-space', en een rondleiding door kunstenaar Kevin van Braak.

Magazine