Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Roundtable Conversations: Tanah Merdeka (25 juni 2023)

25 Jun 2023
15:00 - 18:00

Rondetafelgesprek: Tanah Merdeka

In het kader van de tentoonstelling Tanah Merdeka vindt op 25 juni 2023 een rondetafelgesprek plaats met leden van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi en onderzoekers en curatoren van verschillende Europese kunstmusea en instellingen. We verkennen de werkwijze van Taring Padi rond collectieve-creatie, co-auteurschap en co-eigenaarschap.

Het werk van Taring Padi wordt meestal collectief geproduceerd in open workshops met gemeenschappen en binnen specifieke culturele en politieke contexten. Voor de tentoonstelling Tanah Merdeka (2023) bij Framer Framed heeft Taring Padi collectief een verscheidenheid aan nieuwe kunstwerken gerealiseerd die betrekking hebben op lokale sociaal-politieke kwesties in Brazilië, Indonesië en Nederland waaronder houtsneden, wayang-kardu’s poppen en de grootschalige banners Retomar Nossa Terra / Rebut Tanah Kita (2023) en De Levende Erfenis van Koloniaal Geweld (2023).

In het eerste deel van het gesprek zullen leden van Taring Padi vertellen over hun kunstpraktijk en aanpak bij het maken van spandoeken, wayang-kardu’s, houtsneden en banners, die zij zien als vormen van solidariteit en sociale rechtvaardigheid. Als voorbeeld van hun aanpak zullen zij hun recente ervaring tijdens hun residency in Brazilië bij de Joodse culturele organisatie Casa do Povo en de landloze boeren beweging MST toelichten.

In het tweede deel van het gesprek nodigen we curatoren en onderzoekers van kunstruimten en musea uit om te reageren op het werk van Taring Padi, in het bijzonder hun collectieve aanpak en opvattingen over samenwerking, co-creatie, co-collectie binnen het discours van hedendaagse kunst in relatie tot bredere maatschappelijke debatten. Samen bespreken we wat dit betekent voor ideeën over auteurschap en eigendom binnen traditionele kunstinstellingen.


Programma

15:00 – 15:10 Introductie
15:10 – 15:25 Taring Padi
15:25 – 15:40 Eerste gesprek en Q&A
15:40 – 16:00 Horikawa Lisa
16:00 – 16:20 Josh Milani
16:20 – 16:40 Tanja Boon
16:40 – 17:00 iLiana Fokianaki
17:00 – 17:30 Tweede gesprek en Q&A
17.30 – 18.00 Borrel

Sprekers

Alexander Supartono is een van de oprichters van Taring Padi, een kunstenaarscollectief uit Yogyakarta, Indonesië.

Horikawa Lisa houdt toezicht op de strategische ontwikkeling en duurzame promotie van collecties, waaronder kunstwerken en archieven in de National Gallery, Singapore.

Josh Milani is directeur van de Milani Gallery, Meanjin/Brisbane.

Tanja Boon is curator bij S.M.A.K., Gent.

iLiana Fokianaki is curator en oprichter van State of Concept Athens.

Moderator

Wayne Modest is artistiek directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen en bijzonder hoogleraar Materiële Cultuur en Kritisch Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.


Afbeelding: Taring Padi. Detail van Lukisan tokoh masyarakat adar (2012). Courtesy de kunstenaar.

De tentoonstelling Tanah Merdeka wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij Fonds.Indonesië / Collectieven / Koloniale geschiedenis / Kunst en Activisme /

Exposities


Expositie: Tanah Merdeka

Een tentoonstelling met het Indonesische kunst- en activistencollectief Taring Padi, waarin wordt gereflecteerd op het concept van land als object en locatie van decoloniale strijd.

Agenda


Opening: Tanah Merdeka
Opening van de tentoonstelling Tanah Merdeka van het Indonesische kunstcollectief Taring Padi.

Netwerk


Tanja Boon

curator

Josh Milani

gallerist

Horikawa Lisa

Curator

Alexander Supartono

Kunsthistoricus

Taring Padi

Collectief
iliana fokianaki

iLiana Fokianaki

Curator, theoreticus en pedagoog

Wayne Modest

Directeur van het Museum van Wereldculturen

Muhammad 'Ucup' Yusuf

Kunstenaar

Hestu Setu Legi

Kunstenaar

Magazine