Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

installation
_41A0542©EvaBroekema
Eva Broekema
Friends Tour Botanical Gardens
Framer Framed On The Nature of Botanical Gardens 84 high res
Zico Albaiquni
Framer Framed - On The Nature of Botanical Gardens 43 low res
DSC01876 -web
Suzan Legene
'On the Nature of Botanical Gardens' (2020), exhibition installation view at Framer Framed. Image courtesy of Framer Framed, photograph by Eva Broekema

Digitaal Archief: On the Nature of Botanical Gardens

De tentoonstelling On the Nature of Botanical Gardens is nu online beschikbaar!

Thuisblijven zonder de tentoonstelling On the Nature of Botanical Gardens te hoeven missen? Dat kan; we brengen de tentoonstelling naar je toe met een online programma! Ondanks dat wegens Corona de expositieruimte van Framer Framed tussen 13 maart en 2 juni 2020 is gesloten, is de tentoonstelling online te zien en ervaren in video’s, interviews, virtuele rondleidingen en educatieprogramma’s.


Achtergrond

Framer Framed heeft zich sinds de oprichting bezig gehouden met het dekoloniseren van museale collecties en presentaties. Bijeenkomsten als De Koloniale Blik (2009), De Exotische Blik (2010), Omstreden Geschiedenis (2012) en Hacking History (2012) zijn voorbeelden van bijeenkomsten die willen bijdragen aan de dekolonisatie van de Nederlandse herinneringscultuur.

Hacking History, een project van Framer Framer met ‘commisioned work’ bij het voormalige Van Heutsz monument; Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum, Kepala Batu / Hoofd van steen (2012). Foto: Rogier Fokke / Framer Framed

De idee voor de tentoonstelling On the Nature of Botanical Gardens ontstond in 2016 vanuit de noodzaak om ook botanische erfenis te dekoloniseren. Na een aanloop van twee jaar waaraan Clelia Coussonnet, Jean Carlos Medina, Josien Pieterse en Cas Bool bijdroegen en waarbij publicaties als Plants and Empire, Colonial Bioprospecting in the Atlantic World (2004) van Londa Schiebinger en Sowing Empire, Landscape and Colonization (2004), van Jill H. Casid een rol speelden, werd een kader voor de tentoonstelling geformuleerd.

Op initiatief van Framer Framed werd Sadiah Boonstra benaderd om binnen deze vraagstelling een tentoonstelling te helpen realiseren, met een nadruk op Indonesie. De tentoonstelling toont werk van negen hedendaagse Indonesische kunstenaars, waarvan sommigen eerder werk toonden bij Framer Framed. De kunstenaars tonen een kritische, dekoloniserende blik op botanische tuinen, hun kracht en manier van kennisopbouw, de economie van de natuur, maar ook op de erfenissen en de huidige gevolgen van het op deze manier benaderen van de natuur en de planten.

Werken in opracht

Diverse nieuwe werken werden speciaal voor de tentoonstelling geproduceerd door Zico Albaiquni, Samuel Indratma, Lifepatch, Ipeh Nur and Sinta Tantra. Met trots kunnen we melden dat één daarvan, het werk Ruwatan Tanah Air Beta, Reciting Rites in its Sites (2019) van Zico Albaiquni is aangekocht door het Museum voor Wereldculturen. Het werk verwijst naar de historische Nederlandse sporen in de Botanische tuin in Bogor en toont de hedendaagse de toe-eigening van deze ruimte door nieuwe publieksgroepen. Daarnaast reflecteert het werk op de manier waarop deze geschiedenis wordt verbeeld in de tentoonstellingen van Framer Framed. Onderstaand een video met een close reading  van het werk.

Een ander nieuw werk werd door Ipeh Nur specifiek voor de tentoonstelling gerealiseerd. Eerder realiseerde zij voor de tentoonstelling Pressing Matters (2018), een groepstentoonstelling met werk van 24 Indonesische kunstenaars, samengebracht door kunstenaar Kevin van Braak, een nieuw in situ kunstwerk; de muurschildering Bunga Merah over de volkerenmoord op de Molukse Banda eilanden door de VOC in 1621. Dit thema werkte zij verder uit in het werk Perken (acryl op rijstzakken, 470 x 240cm, 2019).


Virtuele rondleidingen

Beleef een persoonlijke en exclusieve rondleiding van de curator van On the Nature Botanical Gardens, Sadiah Boonstra, die zowel in het Nederlands als in het Engelse beschikbaar is. Met de rondleiding is het nu mogelijk om meer van de kunstwerken te zien, en te leren over hun rol binnen de tentoonstelling en in dialoog met elkaar. Klik hier voor de Engelse virtuele rondleiding op ons YouTube-kanaal.


Interviews

Ook de plantkunde worstelt met een imperialistische visie: westerse botanici ‘ontdekken’ nieuwe soorten, die eigenlijk al eeuwen gekend zijn door de inheemse bevolking. Een van de doelstellingen van de tentoonstelling is om inzicht te geven in lokale kennissystemen van de natuur die bestonden vóór de opmars van het kolonialisme in Indonesië, kennis die door koloniale botanici werd genegeerd, verworpen of vernietigd. Kom meer te weten over de dekoloniale curatoriale praktijk van deze tentoonstelling in een interview met Sadiah Boonstra.

Framer Framed streeft naar een verschuiving van een meer traditionele gecategoriseerde kijk naar een gelaagd en dieper perspectief op botanische tuinen verbonden aan hedendaagse kunst in Indonesië. In plaats van Framer Framed’s gebruikelijke publieke programma en Artists Talks, hebben we enkele kunstenaars persoonlijk geïnterviewd om hun inspiraties, ervaringen en processen te ontdekken.

Leer meer over de kunstenaars zelf en kom dichter bij het kunstwerk Ruwatan Tanah Air Beta, Reciting Rites in its Sites (2019) door een bezoek aan het atelier van Zico Albaiquni.

Hoor meer over haar tien jaar durende onderzoek met Tibetaanse monniken in ons interview met kunstenaar en milieuactivist Arahmaiani.


Verslag van panel discussies

Op donderdag 4 juli 2019 vond in het Westfries Museum de Expertmeeting over de presentatie van omstreden erfgoed plaats, waar Framer Framed een select gezelschap van professionals en betrokkenen uit de museale en wetenschappelijke wereld bijeen bracht, om met elkaar in gesprek te gaan over museale presentaties van omstreden erfgoed. Het verslag is hier te lezen.

Een terugblik op het programma Memoria Plantae: Perspectives on the Dutch Botanical Network uit december 2019 met curator Sadiah Boonstra, wetenschapper Andreas Weber en Jennifer Tosch, oprichter van de Black Heritage Tours is hier te lezen.

Tentoonstellingscoördinator Jean Medina opent de bijeenkomst Memoria Plantae: Perspectives on the Dutch Botanical Network bij Framer Framed op 10 december 2019. | Foto: Betul Ellialtioglu/ Framer Framed


Artist Talk

In een artist talk delen kunstenaars Arahmaiani, Lifepatch, Zico Albaiquni en curator Sadiah Boonstra, hun werk en visie op onderwerpen als identiteit, koloniale en botanische geschiedenis, inheemse kennis en het gebruik en de exploitatie van de natuur in Indonesië.


Tentoonstellingscatalogus

Daarnaast kunt u de tentoonstellingscatalogus, die online in het Nederlands en Engels is te downloaden, lezen voor meer informatie over de tentoonstelling, de deelnemende kunstenaars en hun werk.


Educatieprogramma

Framer Framed biedt ook een educatieprogramma in het Nederlands aan voor kinderen van de basisschool en de middelbare school, dat thuis of op school kan worden gedaan. Het online materiaal Bekijk het maar! is niet alleen om te leren, maar kan door middel van videoclips en werkbladen het eigen onderzoek en de creativiteit van kinderen ondersteunen. Leer de kunstwerken op een leuke en interactieve manier kennen! Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen, neem dan contact op met Wendy Ho via educatie@framerframed.nl voor een download pakket.

Opnamen voor het educatie pakket bij het werk van Arahmaiani, Memory of Nature (2013-2019) | Tentoonstelling: On the Nature of Botanical Gardens. Foto: Annosh Urbanke


Follow up

Geïnspireerd door de tentoonstelling organiseerde de Open Universiteit op 8 oktober 2020 de webinar Van wie zijn de botanische tuinen? De webinar bestond uit bijdragen van Sadiah Boonstra en Andreas Weber, die eerder bijdrage leveren aan programma’s rond de tentoonstelling. Tevens leverde Tinde van Andel een bijdrage. Zij is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van botanie en tuinen namens de Clusius Stichting (zie ook haar oratie Open de schatkamer en dekoloniseer het museum, Universiteit Leiden, 6 januari 2017).

Resultaten van de webinar zijn hier terug te vinden met ondermeer aandacht voor het special issue van Studium. Tijdschrift voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis, ‘Laborious Transformations: Plants and Politics at Bogor Botanical Gardens’ (Vol. 11, No. 3, 2018), met een inleiding en artikel door Andreas Weber.

On the Nature of Botanical Gardens is in opdracht van Framer Framed tot stand gekomen met steun van Dutch Culture / Shared Heritage en tot 16 augustus 2020 te zien in Amsterdam Oost.Ecologie / Archief / Gedeeld erfgoed / Indonesië / Koloniale geschiedenis /

Exposities


Expositie: On the Nature of Botanical Gardens

Contemporary Indonesian Perspectives

Agenda


Memoria Plantae: Perspectives on the Dutch Botanical Network
Paneldiscussie met Sadiah Boonstra, Andreas Weber en Jennifer Tosch in aanloop naar de komende tentoonstelling

Netwerk


Lifepatch

Kunstenaarscollectief

Zico Albaiquni

Kunstenaar
Arahamaiani

Arahmaiani

Kunstenaar

Andreas Weber

Academic
Sadia Boonstra

Sadiah Boonstra

Curator

Magazine