Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

'On the Nature of Botanical Gardens' (2020), exhibition installation view at Framer Framed. Image courtesy of Framer Framed, photograph by Eva Broekema

Online Programma: On the Nature of Botanical Gardens

De tentoonstelling On the Nature of Botanical Gardens is nu online beschikbaar!

Thuisblijven zonder de huidige tentoonstelling bij Framer Framed te hoeven missen kan nu,  we brengen de tentoonstelling naar je toe met een nieuw online programma! Ondanks dat de expositieruimte van Framer Framed tot 2 juni is gesloten, is de tentoonstelling On the Nature of Botanical Gardens nu online te zien en ervaren in video’s, interviews en een virtuele tour.

On the Nature of Botanical Gardens toont werk van negen hedendaagse Indonesische kunstenaars die een kritische, dekoloniserende blik werpen op botanische tuinen, hun kracht en manier van kennisopbouw, de economie van de natuur, maar ook op de erfenissen en de huidige gevolgen van het op deze manier benaderen van de natuur en de planten.


Virtuele rondleidingen

Beleef een persoonlijke en exclusieve rondleiding van de curator van On the Nature Botanical Gardens, Sadiah Boonstra, die zowel in het Nederlands als in het Engelse beschikbaar is. Met de rondleiding is het nu mogelijk om meer van de kunstwerken te zien, en te leren over hun rol binnen de tentoonstelling en in dialoog met elkaar. Klik hier voor de Engelse Virtuele Rondleiding op ons YouTube-kanaal.  

 

Interviews

Een van de doelstellingen van de tentoonstelling voor de curator was om inzicht te geven in kennissystemen van de natuur die bestonden vóór de opmars van het kolonialisme in Indonesië, kennis die door koloniale botanici werd genegeerd, verworpen of vernietigd. Kom meer te weten over de dekoloniale curatoriale praktijk van deze tentoonstelling in een interview met Sadiah Boonstra.

Framer Framed streeft naar een verschuiving van een meer traditionele gecategoriseerde kijk naar een gelaagd en dieper perspectief op botanische tuinen verbonden aan hedendaagse kunst in Indonesië. In plaats van Framer Framed’s gebruikelijke publieke programma en Artists Talks, hebben we enkele kunstenaars persoonlijk geïnterviewd om hun inspiraties, ervaringen en processen te ontdekken.

Leer meer over de kunstenaars zelf en kom dichter bij het kunstwerk Ruwatan Tanah Air Beta, Reciting Rites in its Sites (2019) door een bezoek aan het atelier van Zico Albaiquni.

Hoor meer over haar tien jaar durende onderzoek met Tibetaanse monniken in ons interview met kunstenaar en milieuactivist Arahmaiani.

Verslag van een panel discussie met de curator

Of blik terug op het publieke programma Memoria Plantae: Perspectives on the Dutch Botanical Network uit december 2019 met curator Sadiah Boonstra, wetenschaps-, Andreas Weber technologie- en cultuuronderzoeker en Jennifer Tosch oprichter van de Black Heritage Tours.

Tentoonstellingscoördinator, Jean Medina, ‘Memoria Plantae: Perspectives on the Dutch Botanical Network’ bij Framer Framed op 10 december 2019. | Foto: Betul Ellialtioglu.

Tentoonstellingscatalogus 

Daarnaast kunt u de tentoonstellingscatalogus, die nu online in het Nederlands en Engels te downloaden is, lezen voor meer informatie over de tentoonstelling, onze andere kunstenaars en hun werk.

Educatieprogramma

Framer Framed biedt ook een educatieprogramma in het Nederlands aan voor kinderen van de basisschool en de middelbare school, dat thuis of op school kan worden gedaan. Het online materiaal van Bekijk het maar! is niet alleen om te leren, maar kan door middel van videoclips en werkbladen het eigen onderzoek en de creativiteit van de kinderen ondersteunen. Leer de kunstwerken op een leuke en interactieve manier kennen! Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen, neem dan contact op met Wendy Ho via educatie@framerframed.nl.

Arahmaiani, Memory of Nature (2013-2019) | Tentoonstelling: On the Nature of Botanical Gardens, Foto: Annosh Urbanke


On the Nature of Botanical Gardens is tot augustus 2020 te zien. Het is nu mogelijk om de tentoonstelling digitaal vanuit huis te bezoeken – of op een nieuwe manier te beleven!

Framer Framed kijkt er naar uit bezoekers vanaf 2 juni weer te verwelkomen.Ecologie / Gedeeld erfgoed / Indonesië / Koloniale geschiedenis /

Exposities


Expositie: On the Nature of Botanical Gardens

Contemporary Indonesian Perspectives

Agenda


Memoria Plantae: Perspectives on the Dutch Botanical Network
Paneldiscussie met Sadiah Boonstra, Andreas Weber en Jennifer Tosch in aanloop naar de komende tentoonstelling

Netwerk


Zico Albaiquni

Kunstenaar
Arahamaiani

Arahmaiani

Kunstenaar

Sadiah Boonstra

Curator

Magazine