Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Ade Darmawan

Ade Darmawan woont en werkt in Jakarta als kunstenaar, curator en directeur van Ruangrupa. Hij studeerde aan het Indonesisch Kunstinstituut (ISI), aan de afdeling Grafische Kunst. In 1998, een jaar na zijn eerste solotentoonstelling in de Cemeti Contemporary Art Gallery, Yogyakarta (nu Cemeti Art House), bezocht hij een tweejarige residentie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zijn werk varieert van installatie, objecten, tekeningen, digitale print tot video.

Tentoonstellingen zijn onder andere Magic Centre (2015) een solotentoonstelling in Portikus, Frankfurt en het Van Abbemuseum, Eindhoven (2016); Gwangju Biënnale en Singapore Biënnale (beide 2016); Doing Business with the Dutch (2018), Lumen Travo Gallery, Amsterdam; On the Nature of Botanical Gardens (2020), Framer Framed, Amsterdam.

Als curator heeft hij bijgedragen aan Riverscape in-flux (2012), Media Art Kitchen (2013), Condition Report 2016 en Negotiating the Future: 6th Asian Art Biennial in Taiwan. Van 2006-2009 was hij lid van de Jakarta Arts Council, wat leidde tot zijn benoeming als artistiek directeur van de Biënnale van Jakarta in 2009. Hij was de uitvoerend directeur van de Biënnale van Jakarta tijdens de iteraties van 2013, 2015 en 2017. Samen met Ruangrupa co-cureerde hij TRANSaction: Sonsbeek (2016), voor Documenta fifteen (2022) in Kassel werd Ruangrupa aangesteld als artistiek directeur.


Exposities


Expositie: On the Nature of Botanical Gardens

Contemporary Indonesian Perspectives

Agenda


Symposium: (un)Common Grounds - Reflecting on documenta fifteen
Een twee daags symposium georganiseerd door Framer Framed, Akademie van Kunsten & het Van Abbemuseum

Magazine