Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Foto: Maarten Nauw / Framer Framed

23 Jan 2020
18:00 - 21:30

Opening: On the Nature of Botanical Gardens

We willen u van harte uitnodigen voor de opening van de tentoonstelling On the Nature of Botanical Gardens op donderdag 23 januari vanaf 18.00 uur in aanwezigheid van curator Sadiah Boonstra en een van de deelnemende kunstenaars, Sinta Tantra die speciaal voor de expositie een muurschildering heeft gemaakt. Susan Legêne, Hoogleraar Politieke Geschiedenis, zal een korte introductie geven op de tentoonstelling.

Deelnemend kunstenaars
Zico Albaiquni,
Arahmaiani,
Ade Darmawan,
Edwin,
Samuel Indratma,
Lifepatch,
Ipeh Nur,
Elia Nurvista,
Sinta Tantra.

Over de tentoonstelling
Overal ter wereld zijn botanische tuinen te vinden en doorgaans worden ze geassocieerd met idyllische en exotische natuur. Deze tentoonstelling bekijkt botanische tuinen vanuit een andere invalshoek, en beschouwt ze als een belangrijke plaats waar  koloniale macht zich letterlijk wortelde. Deze tentoonstelling belicht hoe de koloniale zoektocht naar producten, winst en macht wereldwijd de context vormde voor de oprichting en consolidatie van botanische tuinen.

On the Nature of Botanical Gardens (2020) toont werk van negen hedendaagse Indonesische kunstenaars die kritisch kijken naar botanische tuinen, koloniale macht, kennisopbouw en economie van de natuur, de nalatenschappen en de huidige gevolgen van het op deze manier benaderen van de natuur en planten. De expositie wil het concept van de botanische tuin, en haar rol bij het vormen van het Nederlands koloniaal rijk in Indonesië dekoloniseren.

Foto: Maarten Nauw

De expositie loopt van 24 januari tot 26 april 2020.


Mogelijk gemaakt met steun van
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Mondriaan Fonds, Stadsdeel Oost en DutchCulture / Shared Cultural Heritage.Indonesië / Gedeeld erfgoed / Koloniale geschiedenis /

Exposities


Expositie: On the Nature of Botanical Gardens

Contemporary Indonesian Perspectives

Netwerk


Sinta Tantra

Kunstenaar
Sadia Boonstra

Sadiah Boonstra

Curator

Susan Legêne

Hoogleraar politieke geschiedenis