Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Installation view of “On the Nature of Botanical Gardens,” curated by Sadiah Boonstra, (2020). Photo: Eva Broekema / Framer Framed
Zico Albaiquni, Ruwatan Tanah Air Beta, Reciting Rites in its Sites (2019), oil and synthetic polymer on canvas, 600 x 200 cm. Commissioned by Framer Framed. Photo: Eva Broekema / Framer Framed
Zico Albaiquni - Ruwatan Tanah Air Beta, Reciting Rites in its Sites (2019)

Zico Albaiquni

Het werk van Zico Albaiquni’s (1987, Indonesië) wordt gekenmerkt door levendige figuratieve- en landschapsschilderijen met referenties naar de Indonesische kunstgeschiedenis en ideeën over representatie in de schilderkunst. In het bijzonder gebruikt hij verwijzingen naar verschillende Indonesische tradities, zoals Mooi Indië – een genre van schilderen dat geromantiseerde scènes vastlegt van het Indonesische landschap en de mensen onder het Nederlandse koloniale bewind. Albaiquni’s ongewone en intrigerende kleurenpalet is ontwikkeld op basis van de kleurformules van deze vroege traditie. Hij verwijst naar de verbanden tussen kunst, reclame en de commodificatie van landschap om hedendaagse milieuproblemen in Indonesië te onderzoeken. Zijn grootschalige werken dagen conventionele perspectieven en formaten uit. Het werk speelt vaak met trompe l’oeil-illusies en verstoort de rechthoekige randen van het canvas. In recente schilderijen trekt Albaiquni de context en werking van de schilderkunst in twijfel door zijn eigen atelier in zijn compositie op te nemen, of door schilderijen in openbare ruimtes te installeren en te laten circuleren.

Zico Albaiquni was een van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling On the Nature of Botanical Gardens (2020), samengesteld door Sadiah Boonstra bij Framer Framed, Amsterdam. Diverse nieuwe werken werden speciaal voor deze tentoonstelling geproduceerd. Met trots kunnen we melden dat één daarvan, het werk Ruwatan Tanah Air Beta, Reciting Rites in its Sites (2019) van Zico Albaiquni is aangekocht door het Museum voor Wereldculturen. In 2022 opende de nieuwe vaste opstelling Onze koloniale geschiedenis in het Tropenmuseum, Amsterdam waar het onderdeel van vormt. Het werk verwijst naar de historische Nederlandse sporen in de Botanische tuin in Bogor en toont de hedendaagse de toe-eigening van deze ruimte door nieuwe publieksgroepen. Daarnaast reflecteert het werk op de manier waarop deze geschiedenis wordt verbeeld in de tentoonstellingen van Framer Framed. Onderstaand een video met een close reading van het werk:

Meer video’s met informatie over de tentoonstelling is hier te vinden.


Exposities


Expositie: On the Nature of Botanical Gardens

Contemporary Indonesian Perspectives

Agenda


Artist Talk: On the Nature of Botanical Gardens
With the participation of: Zico Albaquni, Arahmaiani, Lifepatch members Agung ‘Geger’ Firmanto and Agus 'Timbil' Tri Budiarto, along with the curator Sadiah Boonstra.

Magazine