Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Carlos Villalón - FARC Combatant (2015), documentary photography

7 mrt –
30 jun 2019

Binnenkort: Expositie HERE/NOW: Current Visions from Colombia

Save the date: op donderdag 7 maart opent onze nieuwe tentoonstelling HERE/NOW: Current Visions from Colombia, samengesteld door curator Carolina Ponce de León. Het project is een samenwerking met Stichting What art can do/Simone Swildens, en zal deels plaatsvinden bij Framer Framed en deels bij het Beautiful Distress House in Amsterdam-Noord.

Kunstenaars:
Framer Framed: María José Arjona, Milena Bonilla, Clemencia Echeverri, Laura Huertas, Guillermo Moncayo, Oscar Muñoz, Miguel Ángel Rojas, Luis Roldán, Ana María Rueda, Carlos Villalón
Beautiful Distress House: Andrea Acosta, Fabio Cuttica, La Decanatura, Wilson Díaz, Nadia Granados, Nadège Mazars, Diego Piñeros, Yorely Valero
Beide locaties: Más Arte Más Acción*, Stephen Ferry

HERE/NOW: Current Visions from Colombia presenteert hedendaagse kunst en fotojournalistiek van twintig kunstenaars uit Colombia. De tentoonstelling verkent de reacties van deze kunstenaars op het verschuivende culturele, sociale en politieke landschap van een land getekend door een 60 jaar durende geschiedenis van gewapend conflict. De tentoonstelling is deels te zien bij Framer Framed, waarbij de nadruk ligt op
hedendaagse kunst, en deels bij Beautiful Distress House, waar fotojournalistiek een grotere rol speelt.

De tentoonstelling brengt zowel gevestigde als opkomende kunstenaars samen, en toont daarmee hoe de artistieke perceptie van de nationale geschiedenis is verschoven van generatie op generatie. De kunstwerken die bij Framer Framed worden getoond kenmerken zich door het gebruik van conceptuele en metaforische talen, om zo uiting te geven aan het menselijk leed in het Colombiaanse conflict. Deze werken zijn vaak formeel subtiel, sober, en doortrokken van een gevoel van rouw. Een van de hoogtepunten is de installatie Narcisos van Oscar Muñoz, waarin hij vergankelijke materialen gebruikt, gerelateerd aan geheugen, verlies en de onzekere aard van het menselijk bestaan. Muñoz, die in 2013 de Prins Claus Prijs won, is een van de belangrijkste hedendaagse beeldend kunstenaars van zijn land, en heeft de laatste jaren ook internationale erkenning verworven.

Oscar Muñoz – Narcisos (1995-2011), charcoal powder, water

De werken bij Beautiful Distress House zijn veelal wat kritischer en cynischer van aard, en gebruiken humor en ironie als betekenisvolle tactieken. Het gaat hier minder om de traumatische effecten van politiek geweld, en meer over de rol die de media spelen in de beeldvorming rondom de situatie van oorlog en conflict. De verschillen in benaderingen en visuele vormen die naar voren komen tussen de twee gedeeltes van de tentoonstelling roepen het ongrijpbare karakter op van de Colombiaanse werkelijkheid.

De hedendaagse kunstwerken in de tentoonstelling worden aangevuld met een selectie documentairefotografie, waarvoor Carolina Ponce de León samenwerkte met non-fictie fotograaf Stephen Ferry. Dit deel toont Ferry’s Violentology serie, een visuele indruk van het gewapende conflict, en fotografie van andere journalisten, die verslag deden van het Colombiaanse conflict en de nasleep van de vredesovereenkomst tussen de Colombiaanse regering en de FARC (De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) in december 2016. Deze fotografische selectie is niet bedoeld om een compleet beeld te geven, maar representeert specifieke visuele getuigenissen van deze gebeurtenissen.

Ook buiten de muren van de tentoonstellingsruimtes is werk te zien: bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord hangt een selectie van twaalf vlaggen, voortgekomen uit het Re:Bandera project van kunststichting Mas Arte Mas Acción. Deze vlaggen werden door Colombiaanse kunstenaars gemaakt aan de vooravond van een significant omslagpunt; een nieuw verwachte periode van vrede. De vlaggen, helder en kleurrijk toen ze in 2016 werden geïnstalleerd in Bogotá, hangen er nu aan flarden bij. Ze symboliseren de grote contrasten waar het land aan onderhevig is geweest in de strijd van verzet tegen politiek geweld, en het streven naar vrede.

HERE/NOW getuigt van een tijd en plaats die is getekend door de paradoxen van een sociaal conflict. Door de metaforische talen van kunst te combineren met het directere perspectief van de documentairefotografie, brengt de tentoonstelling nuances en complexiteit aan in de interpretatie van ervaringen van leven en kunst in Colombia. De verschillende visies die in HERE/NOW voor het voetlicht komen, bevestigen het potentieel dat de visuele cultuur in Colombia biedt als een vorm van verzet en onderzoek, en de cruciale rol die cultuur speelt in het vormen van een collectief geheugen van het land.


Over de curator
Carolina Ponce de León is een onafhankelijk curator en kunstcriticus.Van 2015-2016 was ze adviseur beeldende kunst voor het Ministerie van Cultuur in Colombia, en van 1984-1994 directeur/curator Beeldende Kunst aan de Luis Ángel Arango Bibliotheek, Bogotá. Ook is ze curator geweest bij het Museo del Barrio in New York.

Als kunstcriticus heeft Ponce de León wekelijkse columns gepubliceerd in de voornaamste nationale kranten van Colombia. Ze heeft daarnaast boeken, essays, artikelen en recensies gepubliceerd. Ze is associate professor geweest in de graduate opleidingen Visuele Kritiek en Curator Studies aan het California College of the Arts in San Francisco. Ze woont en werkt in Bogotá, Colombia.


Symposium Here/Now in het Teijin auditorium van het Stedelijk Museum
Zondag 10 maart 2019, 11.00 uur
Ter gelegenheid van de HERE/NOW tentoonstelling vindt een symposium plaats in het Stedelijk Museum, waar de reacties van kunstenaars op het huidige sociale en politieke klimaat in Colombia centraal staan. Specifiek wordt ingegaan op de sociale en politieke veranderingen in het land, tot stand gekomen naar aanleiding van het recente vredesverdrag in 2016 en de daaropvolgende implementatie. Volledige programma en tickets op de Stedelijk Museum website.

Data en locaties:
Framer Framed
8 maart t/m 30 juni 2019
Opening: donderdag 7 maart, 17:00

Beautiful Distress House (Ms. van Riemsdijkweg 41a, 1033 RC Amsterdam)
8 maart t/m 3 april 2019


HERE/NOW is een samenwerking tussen Stichting What Art Can Do en Framer Framed, samengesteld door curator Carolina Ponce de León, met Stephen Ferry als co-curator van het journalistieke deel. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een kleine publicatie: Here/ Now: Current Visions from Colombia. Naast de tentoonstelling vindt een uitgebreid publieksprogramma plaats bij Framer Framed en Beautiful Distress House.Colombia / Activisme / Political Climate /

Agenda


Symposium Here/Now

Bij Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van tentoonstelling HERE/NOW bij Framer Framed en Beautiful Distress House

Netwerk


La Decanatura

Kunstenaarscollectief

Carlos Villalón

Fotojournalist

Yorely Valero

Kunstenaar

Ana María Rueda

Kunstenaar

Miguel Ángel Rojas

Kunstenaar

Luis Roldán

Schilder

Diego Piñeros

Kunstenaar

Guillermo Moncayo

Documentairemaker, fotograaf

Oscar Muñoz

Kunstenaar

Nadège Mazars

Fotograaf

Más Arte Más Acción

Non-profit organisatie

Laura Huertas Millán

Kunstenaar, filmmaker

Nadia Granados

Kunstenaar

Clemencia Echeverri

Kunstenaar

Wilson Díaz

Kunstenaar

Fabio Cuttica

Fotograaf, fotojournalist

María José Arjona

Performance artiest

Andrea Acosta

Kunstenaar

Carolina Ponce de León

Curator