Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Carolina Ponce de León

Carolina Ponce de León is een onafhankelijk curator en kunstcriticus. Tussen 2015 en 2016 was zij adviseur beeldende kunst bij het Ministerie van Cultuur (Colombia) en werd ook benoemd tot hedendaagse kunstadviseur voor het jaar Colombia – Frankrijk 2017

Van 1984 tot 1994 was zij bovendien directeur/curator Beeldende Kunsten bij de Luis Ángel Arango Bibliotheek. Daar organiseerde ze het New Names Program, wat van groot belang was van het definiëren van de kunst van de nieuwe generaties van de jaren tachtig en negentig waaronder de tentoonstelling Ante América (samen met de cubaanse curator Gerardo Mosquera en de Amerikaan Rachel Weiss).

Ook was ze conservator van het Museo del Barrio in New York waar ze de retrospectieve tentoonstelling Beatriz González: What an honor to be with you in this historic moment (1998) en was ze artistiek directeur van de Galería de la Raza in San Francisco van 1999 tot 2011. Daar cureerde ze de tentoonstelling Viology: Violence of Culture / Culture of Violence (2003)

Haar meest recente curator project was La Vuelta: 28 hedendaagse fotografen en kunstenaars uit Colombia in Les Rencontres de la Photographie in Arles, Frankrijk en Faire Face: Beatriz González en José Alejandro Restrepo in het Musée d’Art Contemporain Le Carré d’Art in Nîmes, Frankrijk.

Samen met Santiago Rueda is zij curator van de huidige presentatie van de Contemporary Art Collection van de Banco de la República, Colombia

Haar projecten hebben de erkenning en de steun gekregen van de National Endowment for the Arts, Washington D.C.; de Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, New York; The Creative Work Fund, San Francisco; The California Arts Council, Sacramento; The National Association of Latino Arts & Culture, San Antonio en The San Francisco Foundation, San Francisco.

Als kunstcriticus heeft ze wekelijks columns gepubliceerd in grote Colombiaanse kranten; El Tiempo en El Espectador. Zij was schrijver van El Efecto Mariposa: Ensayos Críticos sobre arte y cultura en Colombia 1985-2000 (IDCT, 2004), Jesús Abad Colorado: Mirar de la Vida Profunda (Paralelo 10/ Editorial Planeta, 2015) en y Roldán (Villegas Editores, 2014). Ook droeg ze bij aan bloemlezingen onder redactie van MIT Press, Cambridge; INIVA, Londen en het MOMA, New York.  Ze schreef artikelen en recensies voor catalogi en tijdschriften als Art in America (VS), Art Nexus (Colombia), Bomb Magazine (VS), Parkett (Duitsland) en Polyester (Mexico).

Daarnaast heeft ze lesgegeven aan het California College of the Arts in San Francisco.

Carolina Ponce de León woont in Bogotá, Colombia.


Exposities


Expositie: HERE/NOW - Current Visions from Colombia

Hedendaagse kunst en fotojournalistiek van twintig kunstenaars uit Colombia, samengebracht door Carolina Ponce de León

Agenda


Finissage: HERE/NOW bij Beautiful Distress House
De tentoonstelling is tot 3 april te zien bij Beautiful Distress House en tot 30 juni bij Framer Framed.
Symposium: HERE/NOW Current Visions from Colombia
Bij Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van tentoonstelling HERE/NOW bij Framer Framed en Beautiful Distress House

Magazine