Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Boekomslag Revolusi, foto © B. Ellialtioglu / Framer Framed
Revolusi-3
Revolusi
Revolusi
Sadiah Rovolusi
Revolusi live
Revolusi-2
Revolusi-6

13 dec 2020
14:00 - 16:00

Boekpresentatie: Revolusi van David Van Reybrouck

Op 13 december 2020 organiseren Framer Framed, Read My World en Beyond Walls een online programma rondom het onlangs verschenen en nu al veelbesproken boek REVOLUSI, een overzichtswerk over de Nederlands-Indonesische geschiedenis van David Van Reybrouck. Wim Manuhutu gaat in gesprek met David Van Reybrouck, Goenawan Mohamad, Sadiah Boonstra en Amanda Pinatih. Met een multimediale performance Manual for the Displaced van Robin Block en Jeremy Flohr.


Live stream link: https://youtu.be/As2aOpc-VdM


Het koloniale verleden van Nederland en Indonesië wordt vaak gepresenteerd als een hoofdstuk uit de nationale geschiedenis. Verhalen over helden, daders en slachtoffers, ingebed in overheersende nationale geschiedschrijving over de eigen rol, geïsoleerd van de rest van de wereld. In Revolusi rekent de Vlaamse auteur David Van Reybrouck hier definitief mee af: “de tijd is rijp om die nationale focus los te laten en de globale dimensie van het dekolonisatieproces te zien.” Een pleidooi om voorbij de eigen grenzen te kijken.

Wat bezielde deze Vlaming om zich in de discussie over de Nederlands Indische herinnering te begeven, zich te verhouden tot het dekolonisatieproces van Indonesië, en uiteindelijk een boek te schrijven dat over veel meer gaat dan enkel Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië? Hoe kan Revolusi bijdragen aan het verankeren van een meer kritisch historisch besef waarvan hij stelt dat het zo ontbreekt in Nederland?

Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld telt maar liefst ruim 550 bladzijden en meer dan 30 pagina’s bibliografie. Een bibliografie die aantoont hoeveel er al geschreven is over Nederlands-Indië en de relatie tussen Nederland en Indonesië: van hartbrekende kampdagboeken, ‘tempo doeloe’ mijmeringen, kritische postkoloniale literatuur tot keiharde feitelijke getuigenissen van een bloedige onafhankelijkheidsoorlog en ettelijke academische standaardwerken over verschillende periodes in de geschiedenis tussen Nederland en Indonesië. Het is er allemaal al. Toch dacht Van Reybrouck hier iets aan toe te kunnen voegen. Een epos gebaseerd op een vijf-jaar lang durend onderzoek en meer dan 200 interviews met nog levende ooggetuigen in Indonesië, Nederland, Nepal en Japan.

Op deze middag duiken we met Van Reybrouck en genodigden dieper in de motivatie van de auteur en de uitkomsten van zijn onderzoek. In hoeverre is Revolusi maatschappelijk relevant voor zowel Indonesië als de huidige postkoloniale diasporagemeenschappen in Nederland? Hoe draagt het bij aan een kritisch discours over de rol van Nederland in de koloniale wereldgeschiedenis? Waarom en voor wie schreef hij dit werk? En hoe reageren collega schrijvers in Indonesië, (internationale) onderzoekers, de postkoloniale diaspora in Nederland op de verschijning van dit werk in een tijd waarin dekolonisatie overal hoog op de agenda staat?


REVOLUSI, Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld
Author: David van Reybrouck
Publisher: De Bezige Bij
Hardcover | 640pp | Nederlands | November 2020 | ISBN  9789403183404 | €39,99


Partners

 

 



Indonesië / Book Launch / Koloniale geschiedenis /

Agenda


Voordracht: Klimaatlezing van David van Reybrouck
Over de kolonisatie van de toekomst, en leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe

Netwerk


Amanda Pinatih

Curator, kunsthistoricus & promovendus

Robin Block

Dichter, muzikant en theatermaker

Jeremy Flohr

Filmmaker, visual storyteller en audio producer
David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

Cultuurhistoricus en schrijver
Sadia Boonstra

Sadiah Boonstra

Curator

Goenawan Mohamad

Dichter, schrijver en journalist

Wim Manuhutu

Historicus en erfgoeddeskundige