Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Goenawan Mohamad

Goenawan Mohamad (1941, Batang, Java) is een Indonesische dichter, schrijver en journalist. Al vanaf zijn studententijd is hij een van de belangrijkste voorvechters van persvrijheid in Indonesië. Hij is de oprichter en redacteur van het tijdschrift Tempo in 1971. In een tijd waarin journalisten moesten werken in een dictatoriaal systeem waarin zij werden geconfronteerd met bedreigingen en intimidaties, was Mohamad de meest consistente en zichtbare stem voor de persvrijheid van het land.

Tempo werd in 1994 verboden door Suharto’s New Order administration vanwege haar kritiek op het autoritaire regime. In plaats van het land te verlaten koos Mohamad ervoor om te blijven en te blijven strijden voor persvrijheid in Indonesië. Hij bleef een Internetversie van Tempo publiceren en vormde de Alliantie van onafhankelijke journalisten. In 1995 richtte hij het Instituut voor de studie van de vrije informatiestroom op. Ook was hij verantwoordelijk voor de publicatie van een ondergrondse krant, Suara Independent, die aanvallen op journalisten documenteerde. Ook die krant werd verboden.

Goenawan Mohamad is ook een van ’s werelds toonaangevende stemmen van de gematigde Islam en heeft bovendien een grote bijdrage geleverd aan het scheppen van de nationale taal van Indonesië, Bahasa Indonesië. Mohamad heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, zoals de eerste Professor Teeuw Award van de Universiteit van Leiden in 2002 en in 2006 ontving hij de prijs Dan David Award. In 1999 werd Mohamad benoemd tot International Editor van het jaar door het tijdschrift World Press Review en in 1998 was hij een van de vier winnaars van de Internationale Persvrijheidsprijs van de CJP.


Agenda


Symposium: Suspended Histories
Over het koloniale verleden van familie Van Loon en de manier waarop dat verleden ge(re)presenteerd wordt in Museum Van Loon.