Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

CICC


Het Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) is een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdrijven vervolgt.


Court for Intergenerational Climate Crimes

 Het Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) is een samenwerking tussen Framer Framed, de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D'Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal. De eerste presentatie van het project in 2021, in opdracht van Framer Framed, bestond uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal waar tribunalen werden gehouden die Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat vervolgden voor hun klimaatmisdaden.

Het juridische kader van het CICC is gebaseerd op D'Souza's boek What's Wrong with Rights? (Pluto Press, 2018), een kritische analyse van neoliberale juridische instellingen. Het CICC levert bewijs van vroegere en huidige klimaatmisdaden door te kijken naar hun impact op het hier-en-nu, maar ook op het planetaire leven in de toekomst. Als zodanig verwerpt het tribunaal de lineaire, geïndividualiseerde verhalen die ten grondslag liggen aan het huidige rechtssysteem.

Kijk voor meer informatie over het project en de eerste hoorzittingen in 2021 op de links in de index.