Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Poster: Be My Guest - Tien ontmoetingen met hededaagse Aboriginal kunst (AAMU, 2011)

Expositie: Be My Guest

Op 27 mei 2011 opent in het AAMU – Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan de expositie Be My Guest. 10 ontmoetingen met Aboriginal kunst (2011). In deze tentoonstelling gaan kunstwerken van grote namen uit de Aboriginal kunst een dialoog aan met kunst uit allerlei disciplines en windstreken. Een greep uit de tweeluiken die te zien zullen zijn: grootmeester Emily Kame Kngwarreye en de Amerikaan Sol LeWitt, grondlegger van de Minimal Art stroming; de geschilderde landkaart van Bill Whiskey Tjapaltjarri naast de Guide psychogéographique de Paris van de Franse situationist Guy Debord uit 1957; de felle, abstracte kleurvlakken van Sally Gabori uit Queensland samen met een bewerkt Asmat T-shirt uit Papoea dat Roy Villevoye verzamelde en waarvan hij de eigenaar fotografeerde.

10 gasten, 10 tweeluiken

Roy Villevoye, Tijs Goldschmidt, Maria Roosen, Edwin Jacobs, Macha Roesink, Wouter Welling, Theo Kuijpers, Bob Negryn, Kitty Zijlmans en Arjon Dunnewind zijn de 10 gastcuratoren die op uitnodiging van het AAMU Aboriginal kunst spiegelen aan een kunstwerk naar keuze. De keuzes zijn gemaakt vanuit hun verschillende standpunten als kunstenaar, wetenschapper, museumdirecteur of conservator. De Aboriginal kunstwerken en hun pendanten zijn zeer divers en lopen uiteen van schilderkunst, fotografie, installaties en sculptuur tot geluid en video. Ze confronteren en complementeren elkaar. In Be My Guest (2011) kijkt de toeschouwer over de schouder van de gastcurator mee. Welke keuze werd gemaakt en waarom?

De rol van kunst

Van oudsher heeft kunst altijd een fundamentele rol ingenomen in de culturele beleving van de Aboriginal bevolking van Australië. Kunst is voor hen bij uitstek een middel om zichtbaar te zijn in de huidige, sterk globaliserende wereld. De internationale context waarin Aboriginal kunst is geplaatst in Be My Guest, prikkelt om op een andere manier naar hedendaagse Aboriginal kunst te kijken en zelf een standpunt te bepalen.

Songlines 2011 app

Speciaal voor Be My Guest wordt een nieuwe app ontwikkeld door kunstenaars Mark Tuters (Canada) en Ricarda Franzen (Duitsland), momenteel artists in residence van Impakt. Het project is geïnspireerd op het concept van de Aboriginal songlines; dit zijn gezongen routes door het land gecreëerd door voorouderlijke wezens in de Droomtijd. De app bevat opnames van herinneringen van inwoners van Utrecht aan specifieke plekken in de stad en deze zullen een wandelroute vormen langs de werven van de Oudegracht.

Magazine

Bij de tentoonstelling verschijnt, in samenwerking met Comuse, een 96-pagina full colour magazine met interviews met de gastcuratoren en andere achtergrondartikelen. Deze zal verkrijgbaar zijn in de museumwinkel en in boek- en tijdschriftenwinkels (€ 5,95).

Verdiepingsprogramma

Be My Guest is onderdeel van een uitgebreid programma ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het AAMU rond Aboriginal beeldende kunst, film, debat, fotografie, theater, poëzie, dans en muziek. Het museum werkt hiervoor de komende maanden samen met o.a. Culturele Zondagen, Danscentrum Utrecht, Louis Hartlooper Complex, Restaurant Zindering en Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht.



Hedendaagse Aboriginal kunst /

Netwerk


Kitty Zijlmans

Hoogleraar

Roy Villevoye

Kunstenaar

Wouter Welling

Conservator, auteur

Georges Petitjean

Kunsthistoricus, curator, auteur

Edwin Jacobs

Directeur Centraal Museum

Macha Roesink

Kunsthistorica en curator