Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Wouter Welling

Wouter Welling

Wouter Welling (1964) is conservator hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora in het Afrika Museum (Berg en Dal) en gastconservator hedendaagse kunst in het Tropenmuseum (Amsterdam). Vanaf de jaren ’80 houdt hij zich als kunstcriticus en conservator bezig met interculturaliteit en globalisering in de beeldende kunst.

Welling publiceerde tal van artikelen en catalogi over zowel westerse als niet-westerse kunst. Bij het Afrika Museum verschenen van zijn hand de boeken Ad Fontes! Een interculturele zoektocht naar verborgen bronnen (2001), Kijken zonder Grenzen – hedendaagse kunst in het Afrika Museum, de collectie Valk en verder (2006) en Roots & More – De Reis van de Geesten (met Irene Hübner, 2009). In 2009 verscheen een monografie over de Indonesische kunstenaar Heri Dono (met Helena Spanjaard). In 2012 leverde hij een bijdrage aan de publicatie Changing Perspectives (onder redactie van Mariska ter Horst).


Agenda


Finissage: Scattered - Hidden Narratives Through Archives
Een tentoonstelling over beeldend kunstenaars uit Turkije die zich in Nederland hebben gevestigd en hun aanwezigheid in het Nederlandse Kunst Ecosysteem.
De vooringenomen blik
Over kunstbeschouwing en beoordelingscriteria van Nederlandse kunstinstellingen.
Symposium: Onbegrensd verzamelen
Volkenkundige, cultuurhistorische en kunstmusea in gesprek over het verzamelen en presenteren van transculturele kunst.

Magazine