Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Rumiko Hagiwara, I want to be a shell (2019). Foto: Maarten Van Haaff / Framer Framed
Arvo Leo, 'Blue House' (2018). Foto: Maarten Van Haaff (2019)
DSC_2994
Reading Room session with Sissel Marie Tonn (11 december 2019) Photo: Betul Ellialtioglu /  Framer Framed
DSC_2791
Marieke Zwart's works; Interview (2018), Doorzonwoning (2018), Tamam Mini (2018) in the exhibition. Photo:  © Betul Ellialtioglu

28 Sep –
5 Jan 2020

Expositie: Elsewheres Within Here

Elsewheres Within Here, samengesteld door Jo-Lene Ong, is de eerste tentoonstelling in de nieuwe ruimte van Framer Framed. Na vijf jaar in Amsterdam-Noord, is Framer Framed onlangs naar de zuiveringshal van de voormalige Oostergasfabriek in Amsterdam-Oost verhuisd.

Opening: vrijdag 27 september 2019, 17:00 uur


Deelnemende kunstenaars
Mehraneh Atashi,
Milena Bonilla,
Irene de Craen,
Rumiko Hagiwara,
Aram Lee,
Arvo Leo,
Natasha Papadopoulou,
Thomas Swinkels,
Remco Torenbosch,
Sissel Marie Tonn,
Marieke Zwart.

Elsewheres Within Here, onderzoekt wat we verwelkomen, uitsluiten, of over het hoofd zien wanneer we de grenzen van hetgeen we ‘thuis’ noemen bepalen. De tentoonstelling presenteert werk van elf kunstenaars. Hoewel zij allemaal in Nederland gevestigd zijn, is ieder van hen ook aan plaatsen daarbuiten verbonden, bijvoorbeeld door afkomst of denkwereld.

Aram Lee, A Dissonance of Landscapes (2019), film. © Maarten Van Haaff / Framer Framed

De kunstwerken in de tentoonstelling verzamelen verhalen van planten, dieren, objecten en symbolen die zich binnen verschillende culturen en tijden verplaatsen of verplaatst zijn.

Curator Jo-Lene Ong verwijst naar kennis en talen uit de regio waar ze vandaan komt door de expositie aan het Maleise woord ‘tanah-air’ te verbinden. Deze term is te vergelijken met het idee van ‘thuisland’, maar refereert ook aan de noties van land (tanah) en water (air), die een gevoel van thuis suggereren dat zowel solide als vloeiend kan zijn.

Water brengt verschillende werelden in deze tentoonstelling samen en dient als een metafoor om onszelf minder als geïsoleerde entiteiten te ervaren, en meer als fluïde lichamen die ruimte en tijd doorkruisen.

Rumiko Hagiwara, I want to be a shell (2019). Foto: Maarten Van Haaff / Framer Framed

De tentoonstelling ontleent haar titel aan het veelgeprezen boek Elsewhere, Within Here: Immigration, Refugeeism and the Boundary Event (2012) dat geschreven is door gerenommeerd filmmaker, feminist en postkoloniaal denker Trinh T. Minh-ha*. Aan de hand van reisverhalen die nationale grenzen overschrijden, bespreekt Minh-ha zowel blijvende als urgentere vragen als: wie is hier welkom? En, wat het betekent om je buitengesloten te voelen in een land dat je ‘thuis’ noemt.

*De naam Framer Framed is ontleend aan een werk van Trinh T. Minh-ha.

Marieke Zwart, Interview (2018), Doorzonwoning (2018), Tamam Mini (2018) bij Framer Framed, Amsterdam. Foto: © Betul Ellialtioglu


Curator
Jo-Lene Ong
is een onafhankelijke curator met interesse in ‘invloed’ en ’transmissie’. Ze is de De Appel Curatorial Research Fellow 2018-19 en medecurator beeldende kunst en theorie bij Other Futures 2020.

Haar langdurige onderzoek Spectres of Batavia in het Stedelijk Museum Amsterdam richt zich op de netwerken van ontmoetingen, invloeden en samenwerkingen tussen Indonesië en Nederland in de marge van de permanente collectie tentoonstelling van dit museum. Ze heeft een achtergrond in business management en is begonnen op het gebied van curatoren op het snijvlak van sociaal activisme en kunst in Kuala Lumpur.

Jo-Lene Ong woont en werkt in Amsterdam.
Lees haar volledige biografie hier.


Credits
Mogelijk gemaakt met steun van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds en Stadsdeel Oost. 

 


Agenda


Finissage: Elsewheres Within Here
Afsluiting van de eerste tentoonstelling op de nieuwe lokatie van Framer Framed in Amsterdam Oost
Reading Room: The Rights of Future Generations
Reading together: 'Rethinking representation: The challenge of non-humans' by Mihnea Tanasescu & 'Enfranchising the future: Climate justice and the representation of future generations' by Inigo Gonzalez-Ricoy and Felipe Rey
Artists Talk: Elsewheres Within Here
Met bijdragen van deelnemende kunstenaars Mehraneh Atashi, Milena Bonilla, Sissel Marie Tonn, Remco Torenbosch en curator Jo-Lene Ong
Workshop: ‘Tropical, Objects, Turns’
by Aram Lee
Reading Room: On Hydrofeminism
Reading together: 'Hydrofeminism: Or, On Becoming a Body of Water' (2012) by Astrida Neimanis
Performance: Manifesto Against Nostalgia
Outdoor Performance van Giulia Crispiani, Golrokh Nafisi en Ahmadali Kadivar
Museumnacht Amsterdam 2019
Met o.a. performances door Istanbul Queer Art Collective, Shailesh Bahoran, Sytem, Dayna Martinez Morales and tour by Jo-Lene Ong
Intentions and Attentions of Tension in the Tenses – Performance by Natahsa Papadopoulou
Rondleiding en performance door Natasha Papadopoulou
Opening: Elsewheres Within Here
In aanwezigheid van kunstenaars en curator Jo-Lene Ong.

Netwerk


Marieke Zwart

Kunstenaar

Natasha Papadopoulou

Kunstenaar

Arvo Leo

Kunstenaar

Sissel Marie Tonn

Kunstenaar

Rumiko Hagiwara

Kunstenaar

Irene de Craen

Schrijver, onderzoeker en curator

Thomas Swinkels

Kunstenaar

Aram Lee

Kunstenaar

Remco Torenbosch

Kunstenaar

Milena Bonilla

Kunstenaar

Mehraneh Atashi

Kunstenaar

Jo-Lene Ong

Curator

Magazine