28 Sep –
5 Jan 2020
Expositie: Elsewheres Within Here
Elsewheres Within Here, samengesteld door Jo-Lene Ong, is de eerste tentoonstelling in de nieuwe ruimte van Framer Framed. Na vijf jaar in Amsterdam-Noord, is Framer Framed onlangs naar de zuiveringshal van de voormalige Oostergasfabriek in Amsterdam-Oost verhuisd.
Opening: vrijdag 27 september 2019, 17:00 uur
Deelnemende kunstenaars
Mehraneh Atashi,
Milena Bonilla,
Irene de Craen,
Rumiko Hagiwara,
Aram Lee,
Arvo Leo,
Natasha Papadopoulou,
Thomas Swinkels,
Remco Torenbosch,
Sissel Marie Tonn,
Marieke Zwart.
Elsewheres Within Here, onderzoekt wat we verwelkomen, uitsluiten, of over het hoofd zien wanneer we de grenzen van hetgeen we ‘thuis’ noemen bepalen. De tentoonstelling presenteert werk van elf kunstenaars. Hoewel zij allemaal in Nederland gevestigd zijn, is ieder van hen ook aan plaatsen daarbuiten verbonden, bijvoorbeeld door afkomst of denkwereld.
De kunstwerken in de tentoonstelling verzamelen verhalen van planten, dieren, objecten en symbolen die zich binnen verschillende culturen en tijden verplaatsen of verplaatst zijn.
Curator Jo-Lene Ong verwijst naar kennis en talen uit de regio waar ze vandaan komt door de expositie aan het Maleise woord ‘tanah-air’ te verbinden. Deze term is te vergelijken met het idee van ‘thuisland’, maar refereert ook aan de noties van land (tanah) en water (air), die een gevoel van thuis suggereren dat zowel solide als vloeiend kan zijn.
Water brengt verschillende werelden in deze tentoonstelling samen en dient als een metafoor om onszelf minder als geïsoleerde entiteiten te ervaren, en meer als fluïde lichamen die ruimte en tijd doorkruisen.
De tentoonstelling ontleent haar titel aan het veelgeprezen boek Elsewhere, Within Here: Immigration, Refugeeism and the Boundary Event (2012) dat geschreven is door gerenommeerd filmmaker, feminist en postkoloniaal denker Trinh T. Minh-ha*. Aan de hand van reisverhalen die nationale grenzen overschrijden, bespreekt Minh-ha zowel blijvende als urgentere vragen als: wie is hier welkom? En, wat het betekent om je buitengesloten te voelen in een land dat je ‘thuis’ noemt.
*De naam Framer Framed is ontleend aan een werk van Trinh T. Minh-ha.
Curator
Jo-Lene Ong is een onafhankelijke curator met interesse in ‘invloed’ en ’transmissie’. Ze is de De Appel Curatorial Research Fellow 2018-19 en medecurator beeldende kunst en theorie bij Other Futures 2020.
Haar langdurige onderzoek Spectres of Batavia in het Stedelijk Museum Amsterdam richt zich op de netwerken van ontmoetingen, invloeden en samenwerkingen tussen Indonesië en Nederland in de marge van de permanente collectie tentoonstelling van dit museum. Ze heeft een achtergrond in business management en is begonnen op het gebied van curatoren op het snijvlak van sociaal activisme en kunst in Kuala Lumpur.
Jo-Lene Ong woont en werkt in Amsterdam.
Lees haar volledige biografie hier.
Credits
Mogelijk gemaakt met steun van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds en Stadsdeel Oost.
- Jegens en Tevens – Framer Framed is Elsewhere
- Metropolis M - Framer Framed opent in Amsterdam Oost