Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul. Foto: Hyoseop Jeong
CICC: The Law on Trial (2022) - the Oil Tank Culture Park, Seoul, Zuid-Korea. Foto: Hyoseop Jeong

Court for Intergenerational Climate Crimes: The Law on Trial

“When the law is unjust, we must put the law on trial.”
Op 18 november 2022 opent een nieuwe uitvoering van het project Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC): The Law on Trial in Seoul, Zuid-Korea. De tentoonstelling zal tot 1 januari te zien zijn bij Oil Tank Culture Park.

When the law is unjust, we must put the law on trial
Dit is de centrale stelling van de tentoonstelling The Law on Trial, waarin het project Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) wordt geïntroduceerd dat in 2021 in eerste instantie in opdracht van Framer Framed is gemaakt.  Deze uitvoering door academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal in het Oil Tank Culture Park in Seoul is een aangrijpende installatie bestaande uit torens van olievaten en beelden van uitgestorven dieren vanaf de koloniale periode tot nu, D’Souza en Staal presenteren een juridisch kader in de vorm van The Intergenerational Climate Crimes Act om klimaatmisdaden van zowel staten als bedrijven te vervolgen.

De CICC is gebaseerd op D’Souza’s boek What’s Wrong With Rights? (2018), met als doel het vervolgen van klimaatmisdaden door staten en bedrijven, niet alleen in het vereleden en heden, maar ook in de toekomst. De eerste editie van CICC vond plaats tussen 25 september 2021 en 13 februari 2022 bij Framer Framed in Amsterdam, met openbare hoorzittingen waarin de Nederlandse staat en in Nederland geregistreerde transnationale bedrijven, zoals Unilever, ING en Airbus, werden berecht voor het plegen van klimaatmisdrijven. Aanklagers en getuigen leverden het bewijs van hun fouten. Het publiek fungeerde als jury en moest een oordeel vellen op basis van The Intergenerational Climate Crimes Act: het juridische fundament van het CICC, dat centraal staat in de tentoonstelling The Law on Trial in Seoul.

The Law on Trial (2022) – the Oil Tank Culture Park, Seoul

Hier kan je meer te weten komen over CICC bij Framer Framed. Alle hoorzittingen die hebben plaatsgevonden bij Framer Framed zijn opgenomen en kunnen hier teruggekeken worden.

De eerste golven van massa-uitstervingen onder dieren en planten en de menselijke gemeenschappen en culturen die daarmee samenleefden, ontstonden tijdens de koloniale periode. Het kolonialisme maakte levende werelden tot eigendom, tot handelswaar, en werd daarbij gesteund door de wet. In dit licht is de klimaatcrisis een koloniale crisis, die al de afgelopen 500 jaar aan de gang is – geholpen en bijgestaan door dominante rechtssystemen en denkbeelden. De beelden van uitgestorven dieren die centraal staan in de tentoonstelling The Law on Trial, zijn het bewijs van die lange geschiedenis van klimaatcriminaliteit die ons heden en de kansen op een leefbare toekomst blijft bepalen, maar hun aanwezigheid is ook een oproep om hen niet te zien als producten of handelswaar, maar als voorouders, kameraden zelfs, met wie we een gemeenschappelijke strijd delen om levende werelden voor iedereen te verdedigen.

Door The Law on Trial te presenteren in het Oil Tank Culture Park, een voormalig oliedepot, komt het werk van D’Souza en Staal op de plaats van misdaad: het fossiele kapitalisme en de fossiele elites die daarvan hebben geprofiteerd. Door de installatie op te bouwen uit de overblijfselen van de fossiele industrie die de tank heeft gemaakt, zoals afgedankte olievaten, stellen zij voor om op de ruïnes van extratiesystemen een nieuw concept te bouwen: The Intergenerational Climate Crimes Act – een nieuwe juridische voorstelling waarin intergenerationaliteit, onderlinge afhankelijkheid en regeneratie in de menselijke en niet-menselijke wereld centraal staan; – niet een visie op de wet, maar op rechtvaardigheid, waarin mensen, dieren en planten als kameraden samenkomen om de wereld opnieuw te herstellen.

Opening
18 November 2022
Een gesprek tussen Radha D’Souza en Listen to the City om 16:30-17:15

Locatie
Oil Tank Culture Park
T4, 87 Jeungsan-ro, Mapo-gu
Seoul


Over

Drifting Curriculum (ARKO International Joint Fund, 2021-2022 Korea-Netherlands International Exchange Program),
in samenwerking met Framer Framed, Amsterdam, met steun van the Arts Council Korea, DutchCulture, Embassy of the Netherlands

Projectteam
Radha D’Souza and Jonas Staal (kunstenaars); Juhyun Cho (curator); Jiyoung Kim (entoonstellings- en programmacoördinator); Annie Park (projectcoördinator); Seoyoung Jeon (coördinatie in de communicatie), Nadine Gouders (productiecoördinatie); Paul Kuipers (architect); Dinara Vasilevskaia and Hayoung Lim (grafisch ontwerp); HyunJun Kim (installatiebouw); en meer!

Radha D’Souza is hoogleraar internationaal recht, ontwikkeling en conflictstudies aan de Universiteit van Westminster (VK). D’Souza werkt als schrijver, criticus en commentator. Ze is een activiste voor sociale rechtvaardigheid en werkte in haar thuisland India als organisator en activistisch advocaat met arbeidersbewegingen en bewegingen voor democratische rechten.

Jonas Staal is een Nederlandse beeldend kunstenaar wiens werk de relatie tussen kunst, propaganda en democratie onderzoekt. Zijn werk manifesteert zich internationaal in de vorm van interventies in openbare ruimten, tentoonstellingen, lezingen en publicaties. Staal heeft zijn PhD onderzoek over hedendaagse propaganda kunst afgerond aan de universiteit van Leiden, Nederland. Zijn meest recente boek is Propaganda Art in the 21st Century (The MIT Press, 2019).

Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) is een samenwerking tussen Indiase acedemicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en Nederlandse kunstenaar Jonas Staal in opdracht van Framer Framed.



CICC / Ecologie / Kunst en Activisme / Oost-Azië /

Exposities


Expositie: CICC Seoul - The Law on Trial

Een nieuwe versie van het project Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in het Oil Tank Culture Park in Seoul, Zuid-Korea.
Court for Intergenerational Climate Crimes - Jonas Staal

Expositie: Court for Intergenerational Climate Crimes

Een project van Radha D'Souza en Jonas Staal

Agenda


CICC Voordracht van vonnissen: de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat
Voordracht van de vonnissen betreft de zaken die in de CICC zijn gevoerd
Publiekshoorzittingen: Court for Intergenerational Climate Crimes
Kameraden verleden, heden en toekomst vs. de Nederlandse staat, Unilever, ING en Airbus
Opening: Court for Intergenerational Climate Crimes
Door Josien Pieterse, Radha D’Souza and Jonas Staal

Netwerk


Radha D'Souza

Radha D'Souza

Schrijver, onderzoeker, advocaat en activist

Jonas Staal

Kunstenaar

Magazine