Amal Alhaag is een in Amsterdam gevestigde curator, onderzoeker en mede-initiatiefnemer/facilitator van verschillende initiatieven, waaronder Metro54, een platform voor experimentele sonische, dialogische en visuele cultuur en de Side Room: een ruimte voor excentrieke praktijken en mensen samen met dierbare vriendin en kunstenaar Maria Guggenbichler. Amal ontwikkelt doorlopend experimentele en collaboratieve onderzoekspraktijken, publieke programma’s en projecten rond globale ruimtelijke politiek, archieven, kolonialisme, tegencultuur, oral histories en populaire cultuur. In 2022 ontving zij de Akademie Kunsten Penning, van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Haar projecten en samenwerkingen met mensen, collectieven, initiatieven en instellingen nodigen uit tot ensceneren, bevragen en spelen met ‘ongemakkelijke’ kwesties die narratieven in vergankelijke omgevingen door elkaar halen, herschrijven, remixen, delen en componeren. Amal maakt momenteel deel uit van het curatorenteam van de vierjaarlijkse sonsbeek2020-2024 in Arnhem, Nederland; senior research & public programmer bij het Research Center for Material Culture, Nederland en curatorial en research fellow bij Mathaf, Arab Museum of Modern Art, Doha, Qatar.
Sinds 2015 heeft Amal een doorlopende samenwerking met Framed Framed en (bevriende) kunstenaars, organisatoren, curatoren/culturele producenten, academici, activisten en organisatoren aan programma’s die variëren van bijeenkomsten tot groepsshows, filmvertoningen en feesten.
In samenwerking met kunstenaar en curator Barby Asante was Amal Alhaag mede-initiatiefnemer van het doorlopende samenwerkingsproject Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca (2019/2019) bij Framer Framed in Amsterdam en bij 198 Contemporary Arts & Learning in Londen. Als onderdeel van het Metro54-team werkte ze samen met curator Rita Ouédraogo aan A Funeral for Street Culture (2021), een multidisciplinaire groepsproject bij Framer Framed in Amsterdam.