Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Papa Shabani - image of current exhibition installation at Noorderlicht, Groningen Papa Shabani, image of current exhibition installation at Noorderlicht, Groningen

25 aug 2015 – 20:00

In Dialogue I: Het ontcijferen en terugwinnen van geschiedenissen

Datum en Tijd 25 augustus 2015 20:00 – 22:00 Locatie Framer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT, Amsterdam-Noord Route Framer Framed in de Tolhuistuin is van Amsterdam Centraal Station bereikbaar met het pontje ‘Buiksloterweg’. De entree van het gebouw ligt direct aan het fietspad langs het IJ. De expositieruimte is bereikbaar via restaurant THT. Gratis entree Deze bijeenkomst vindt plaats in het Engels


In Dialogue I: Deciphering and Reclaiming Histories is het eerste deel van een serie van twee performatieve avonden bij Framer Framed, die parallel plaatsvinden aan de expositie Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never (2015).

Te gast zijn de Oegandese kunstenaars Papa Shabani en Xenson Znja. Beide kunstenaars bekijken in hoeverre geschiedenis, digitale archieven, orale literatuur en populaire muziek gebruikt kunnen worden als middelen om op een alternatieve manier geschiedenissen te scheppen en in de bekendheid te brengen.

Fotografisch werk van Papa Shabani is onderdeel van de lopende expositie Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never te zien t/m 6 september 2015. Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en 32 Degrees East: Ugandan Art Trust.

IN DIALOGUE is een samenwerkingen tussen Amsterdam en twee Oegandese kunstenaars, woonachtig in Kampala. In deze samenwerkingen maken en delen de kunstenaars nieuw werk gebaseerd op de thema’s van de huidige tentoonstelling bij Framer Framed, Simuda Nyuma: Forward Ever Backward Never. IN DIALOGUE omvat publieksinterventies, waarvoor de kunstenaars zijn gevraagd kritisch te reflecteren op de huidige expositie – met name het uitgangspunt dat de geschiedenis kan worden herschreven, en de vraag van zeggenschap rondom geschiedenis. Hoe kan men een dialoog aan gaan met onbekenden en mede-kunstenaars om zo tot een herschrijving en herschepping van de geschiedenis te komen? IN DIALOGUE vormt een collectief archief van waaruit we de gedeelde ervaringen, narratieven en conflicten van een groep concreet maken en tot leven brengen.

IN DIALOGUE part II vindt een week later plaats, op dinsdag 1 september. Beide evenementen zijn samengesteld door Amal Alhaag in dialoog met de expositie Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never.


Exposities


Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never. Foto: Lara Tompa

Expositie: Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never

Een hedendaagse interpretatie van ontbrekende stukken in een Oegandees archief van Ham Mukasa. Samengesteld door Robinah Nansubuga en Andrea Stultiens

Netwerk


Papa Shabani

Kunstenaar

Amal Alhaag

Curator