Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Papa Shabani

Papa Shabani

Papa Shabani is een onderscheiden Oegandese fotograaf (Uganda Press Photo Awards 2013 and 2014) die woont in Hamburg, Duitsland en was vroeger student van Margaret Trowel School of Industrial and Fine Arts op de Makerere University (2011-2014). Papa was een van de 18 Oegandese kunstenaars die van een lijst van 70 sollicitanten geselecteerd was om deel te nemen aan het KLA ART ’014/ Kampala Contemporary Art Festival dat plaats nam in oktober 2014 waarbinnen de internationale jury stemde op zijn project (LE STUDIO BODA-BODA) als de winnaar van de ‘New Talent Award’. Dit project engageerde en documenteerde openbaar vervoer motor rijders (boda-boda) in fotografie activiteiten op verschillende motor parkeerplaatsen in Kampala.

Daarnaast is Papa een communicatie ontwerper die graphics, graffiti, mode & aquarel gebruikt. Onder andere kunst centra was Papa Artist-In-Residence bij: Kuona Trust Art Centre, Nairobi-Kenya (April 2015), 32º East/Ugandan Arts Trust bij een project geinitieerd door History In Progress Uganda (May-Aug 2014),  Afrika Arts Kollective (Sept-Dec 2014). De kunstenaar is op dit moment op een zelf geprogrammeerde residentie en stagiair bij Viva Con Agua-e.c en woont in Hamburg, Duitsland.

Als jonge fotograaf in het vroege stadium van zijn carrière heeft hij het vermogen om visueel mensen hun verhalen door middel van fotografie te vertellen. Hij heeft beide solo en groep exposities gehad in Oeganda; verder is hij te zien op websites en blogs van over de hele wereld, inclusief de Guardian website van het Verenigd Koninkrijk.


Exposities


Expositie: Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never

Een hedendaagse interpretatie van ontbrekende stukken in een Oegandees archief van Ham Mukasa. Samengesteld door Robinah Nansubuga en Andrea Stultiens

Agenda


In Dialogue I: Het ontcijferen en terugwinnen van geschiedenissen
Artist talk met deelnemende kunstenaars Papa Shabani en Xenson Znja.