Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Performance by Sanaa Gateja, photo by Kimberly Bryant.

1 Sep 2015 – 20:00

In Dialogue II: Ondervraging van de ontdekkingsreiziger

Time 20:00 – 22:00 Location Framer Framed at the Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 CC Amsterdam Route Framer Framed at Tolhuistuin can be reached from Amsterdam Centraal Station with the ferry ‘Buiksloterweg’. The exhibition space is located on the first floor, next to restaurant THT. This event can be joined free of charge and will be held in English


In Dialogue II: Questioning the explorer is een bijeenkomst die parallel plaatsvindt aan de expositie Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never. Te gast zijn Teresa Maria NerioXenson Znja deelnemend kunstenaar aan de lopende expositie, en criticus David Kaiza.

Deze avond staat in het teken van de historisch gechargeerde verhoudingen tussen kolonialisten en Afrika. Dit evenement is een voortzetting en tevens een kritische reflectie op de koloniale concepten “ontdekken en ontdekkingsreizigers”. Deze concepten aan de kaak stellen betekent tevens dat gekeken moet worden naar de ‘historization’ van Afrika en kunst rondom dit thema.

We kijken naar de artistieke pelgrimstocht van de Oegandese kunstenaar Sanaa Gateja, waarin hij het leven van de Schotse ontdekker, wetenschapper en missionaris Alexander Mackay uitdiepte. Wat is de nalatenschap van Europese ontdekkingsreizigers als Hendrikus Albertus Lorentz, Simon van der Stel en Hieronymous Cruse? Kan een ‘artistieke pelgrimstocht’ bijdragen aan het opnieuw vormen en toe-eigenen van Afrikaanse geschiedenissen en archieven?

Performances van Xenson Znja aan de IJ-over, 1 september 2015. Foto Framer Framed / Laura E. Tompa

IN DIALOGUE is een serie bijeenkomsten die voort komt uit een samenwerkingen tussen Amsterdam en de twee Oegandese kunstenaars Xenson Znja en Sanaa Gateja, woonachtig in Kampala. In deze samenwerkingen maken en delen de kunstenaars nieuw werk gebaseerd op de thema’s van de huidige tentoonstelling bij Framer Framed, Simuda Nyuma: Forward Ever Backward Never. In Dialogue worden de kunstenaars gevraagd kritisch te reflecteren op de huidige expositie – met name het uitgangspunt dat de geschiedenis kan worden herschreven, en de vraag van zeggenschap rondom geschiedenis. Hoe kan men een dialoog aan gaan met onbekenden en mede-kunstenaars om zo tot een herschrijving en herschepping van de geschiedenis te komen? IN DIALOGUE vormt een collectief archief van waaruit we de gedeelde ervaringen, narratieven en conflicten van een groep concreet maken en tot leven brengen.

Performances worden verzorgd door Teresa Maria Nerio en Xenson Znja. Kunstcriticus David Kaiza zal een column uitspreken.

———–

Dit evenement is mogelijk gemaakt door:
Stichting DOEN en 32 Degrees East: Ugandan Art Trust.Performance / Koloniale geschiedenis /

Exposities


Expositie: Simuda Nyuma - Forward Ever Backward Never

Een hedendaagse interpretatie van ontbrekende stukken in een Oegandees archief van Ham Mukasa. Samengesteld door Robinah Nansubuga en Andrea Stultiens

Netwerk


Xenson Znja

Kunstenaar

Amal Alhaag

Curator

Teresa Maria Diaz Nerio

Kunstenaar, performer