Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

14 dec –
17 feb 2019

Verwacht | Expositie Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca

Op donderdag 13 december opent Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca, een gemeenschappelijk project geïnitieerd door kunstenaar en curator Barby Asante en onderzoeker en curator Amal Alhaag. Te zien van 14 december 2018 t/m 17 februari 2018.

Deelnemende kunstenaars
Ajamu, Lydienne Albertoe, Jabu Arnell, Nadeem Din-Gabisi, Afaina de Jong & Inna Vision, Anne Krul, Silvia Martes, Nástio Mosquito, Pascale Obolo.

Diasporic Self onderzoekt de ideeën, meerstemmigheden en complexiteiten rond het begrip ‘Black Togetherness’ in Europa. Op welke manieren manifesteert Black Togetherness zich in verschillende stedelijke omgevingen, en hoe is dit begrip verweven met taal, geluid, muziek en beeldcultuur? Het project strekt zich uit over twee locaties – Framer Framed in Amsterdam en 198 Contemporary Arts & Learning in Londen – en omvat een programma met uitwisselingen tussen beide plekken, waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd zelf actief deel te nemen.

Een nadruk binnen het project ligt op de historische en hedendaagse meertalige uitwisselingen tussen diasporische (kunst)gemeenschappen. Diasporic Self laat zien hoe kunstpraktijken richting geven aan de manieren waarop herinneringen, realiteiten, samenzijn en productie binnen en buiten de zwarte diaspora taaluitingen vormgeven en hervormen, die hedendaagse zwarte cultuur en kunst in Europa beïnvloeden.

Silvia Martes – Terra Incognita (2018), film still

Bij het vormgeven van het project was een belangrijke vraag: hoe kunnen we tot nieuwe, dekoloniale vormen komen voor het (re)presenteren van kunstpraktijken en cultuurmakers? Afaina de Jong & Inna Vision ontwierpen voor Diasporic Self een architectonische ontmoetingsplek voor uitwisselingen, performances, radio-uitzendingen, en improvisaties. Zwarte ontwerpers, kunstenaars, denkers, activisten, dichters en mensen komen samen om informele archieven, kunstvormen, verhalen en herinneringspraktijken binnen zwarte culturen in Europa te onderzoeken. Hoe her-verzamelen, her-definiëren en her-vormen zij de (gewelddadige) condities om te (over)leven tussen steden, grenzen, geschiedenissen, samenlevingen, gemeenschappen en instituten?

Deze vragen komen in verschillende (kunst)vormen tot uiting in de ruimte. Zo is er de filminstallatie Three Continents van Nástio Mosquito, waarin hij op surrealistische wijze de koloniale blik en huidige imperialistische erfenis bevraagt. Kunstenaars en filmmakers Silvia Martes en Pascale Obolo geven in hun werken Terra Incognita en La Femme Invisible beiden de complexe multipliciteit weer tussen geschiedschrijving, agentschap en zwarte vrouwelijke realiteit. In de liefdevolle film blk boy flight (me & my cousins) toont Nadeem Din-Gabisi de onderbelichte verhalen en perspectieven van de zwarte jongen/man.

Nadeem Din-Gabisi – blk boy flight (me & my cousins) (2015), film stills.

Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca doordringt de ruimte van Framer Framed, en transformeert haar kaders, functies en structuren zonder de alledaagse activiteiten te vervangen. Door een veelheid aan stemmen vanuit heel Europa samen te voegen, neemt de ‘tentoonstelling’ verschillende vormen aan, en fungeert het als een experimentele ontmoetingsplek voor (ont)doen, herinneren, en samenzijn over en voor diasporische gemeenschappen en individuen. Wat is de wisselwerking tussen de levende ‘lingua franca’, en de praktijken en leefomgevingen van zwarte kunstenaars, activisten, en cultuurproducenten in Europa?


Opening Framer Framed:
Donderdag 13 december, 19:30. In aanwezigheid van Amal Alhaag, Barby Asante, Jabu Arnell & Silvia Martes
Tentoonstellingsdata: 14 december 2018 – 17 februari 2019

>> Join us! >> Opening event  /// Meer info

Opening 198 Contemporary Arts & Learning, Londen:
Vrijdag 7 december / Tentoonstellingsdata: 8 december 2018 – 25 januari 2019Het levende archief / Community /

Agenda


Black Queerness & Diasporic Lives
On everyday intergenerational black queer social life, love and communities to look into the embodied experience of Black Queer people in Europe
Opening: Expositie Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca
Een project van Amal Alhaag en Barby Asante
Diasporic Self II: Dancing as lingua franca (a gathering in progress)
Een evenement in het kader van Amsterdam Art Weekend 2018, met Hannah Catherine Jones, Ogutu Muraya, Amal Alhaag, Barby Asante.

Netwerk


Barby Asante

Kunstenaar, curator

Amal Alhaag

Curator