Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

19 jan –
11 mrt 2018

Expositie: Some Things Hidden

Een tentoonstelling bij Framer Framed in samenwerking met Castrum Peregrini

Curatoren
Nina Folkersma & Charlott Markus
Deelnemende kunstenaars
Hélène Amouzou (TG, 1969), Alexis Blake (US, 1981), Sara Blokland (NL, 1969), Zhana Ivanova (BG, 1977), Lynn Hershman Leeson (US, 1941), Bertien van Manen (NL, 1942), Charlott Markus (SE, 1974), Shana Moulton (US, 1976), Femmy Otten (NL, 1981), Marijn Ottenhof (NL, 1985), Cauleen Smith (US, 1967) en Batia Suter (CH, 1967).

Some Things Hidden is een tentoonstelling over verbergen en het verborgene; over de politiek van (on)zichtbaarheid, samengesteld door curator Nina Folkersma en kunstenaar Charlott Markus. De groepstentoonstelling, die in een andere vorm al te zien was bij Castrum Peregrini (18 t/m 26 nov 2017), bestaat uit een zorgvuldig gekozen combinatie van bestaande en nieuwe werken van opkomende en internationaal gerenommeerde kunstenaars van verschillende generaties.

Vertrekpunt van de tentoonstelling is het levensverhaal van de oudtante van kunstenaar Charlott Markus, een Joodse vrouw die zich wist te ‘verbergen’ in het Berlijn van de Tweede Wereldoorlog, zonder zich te onttrekken aan het openbare leven. Bij Castrum Peregrini, een voormalig onderduikadres op de Herengracht in Amsterdam, richtte de tentoonstelling zich voornamelijk op verbergen als manier van overleven. Wat betekent ‘verbergen’ vandaag de dag? Voor welke bedreigingen moeten we ons verschuilen en welke dingen verbergen we voor onszelf?

Bij Framer Framed ligt de nadruk op de politiek van (on)zichtbaarheid. Een (on)zichtbare status is niet neutraal – wie bepaalt wat wel of niet zichtbaar wordt gemaakt in de samenleving? Welke mensen, beelden en gewoonten krijgen zichtbaarheid en worden daarmee als ‘normaal’ ervaren? Wat of wie krijgen juist minder aandacht en blijven daardoor ‘verborgen’? En welke delen van onze geschiedenissen worden wel en niet benadrukt?

Ook wordt ingegaan op het belang van persoonlijke verhalen en strategieën om deze structurele onzichtbaarheid tegen te gaan. Wie zijn deze ‘onzichtbaren’ en zijn zij werkelijk onzichtbaar als zij als zodanig gedefinieerd worden? Wanneer kan (on)zichtbaarheid een keuze vormen of een vorm van verzet?

Hélène Amouzou – Self-portrait (2009)


De tentoonstelling in Castrum Peregrini vond plaats van 18 november t/m 26 november 2017 en toonde speciaal in situ gemaakte werken en performances van Alexis Blake (US, 1981), Sara Blokland (NL, 1969), Zhana Ivanova (BG, 1977), Charlott Markus (SE, 1974), Shana Moulton (US, 1976), Femmy Otten (NL, 1981) en Marijn Ottenhof (NL, 1985).

De tentoonstelling bij Framer Framed is te zien van 19 januari t/m 11 maart 2018 en presenteert ruimtelijk werk, video-installaties en fotografie. Naast werk van bovenstaande kunstenaars is bij Framer Framed ook nieuw of bestaand werk te zien van Hélène Amouzou (TG, 1969), Lynn Hershman Leeson (US, 1941), Bertien van Manen (NL, 1942), Cauleen Smith (US, 1957) en Batia Suter (CH, 1967).

Naast de tentoonstelling vindt een uitgebreid publieksprogramma plaats bij Framer Framed. Meer informatie volgt.


Some Things Hidden is onderdeel van het jaarprogramma The Female Perspective bij Castrum Peregrini, samengesteld door curator Nina Folkersma. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een uitgebreide tweezijdige publicatie gepresenteerd: het Some Things Hidden deel richt zich op het tentoonstellingsconcept, de deelnemende kunstenaars en de getoonde werken; het andere deel is gewijd aan de programmering van The Female Perspective.

Mogelijk gemaakt door
Ministerie voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Tolhuistuin en Mondriaan Fonds.

> Lees meer over Some Things Hidden bij Castrum Peregrini

 Feminisme /

Agenda


Finissage Some Things Hidden

Met een tour door Charlott Markus en een gesprek tussen kunstenaar Lynn Hershman Leeson & curator Nina Folkersma

Some Things Hidden: Rondleiding door kunstenaar Charlott Markus

Some Things Hidden: Rondleiding door curator Nina Folkersma
Some Things Hidden: filmvertoning ‘Herengracht 401’
Documentaire over de complexe geschiedenis van Castrum Peregrini, gevolgd door een gesprek met filmmaker Janina Pigaht, Lars Ebert (Castrum Peregrini) en Josien Pieterse
Performance: Alexis Blake – Anthology of Anger
Performance in de context van tentoonstelling Some Things Hidden

Netwerk


Nina Folkersma

Curator en kunstcriticus

Charlott Markus

Kunstenaar, curator

Hélène Amouzou

Kunstenaar

Bertien van Manen

Fotograaf

Zhana Ivanova

Alexis Blake

Kunstenaar

Femmy Otten

Kunstenaar

Shana Moulton

Kunstenaar

Cauleen Smith

Kunstenaar

Lynn Hershman Leeson

Kunstenaar

Marijn Ottenhof

Kunstenaar

Batia Suter

Kunstenaar

Sara Blokland

Kunstenaar, curator

Magazine