Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Film still 'Herengracht 401' (2016)

20 feb 2018
20:00 - 22:00

Some Things Hidden: filmvertoning ‘Herengracht 401’

In het kader van tentoonstelling Some Things Hidden vertonen we op 20 februari bij Framer Framed de documentaire Herengracht 401, over de complexe geschiedenis van Castrum Peregrini. Gevolgd door een gesprek met filmmaker Janina Pigaht, Lars Ebert (Castrum Peregrini) en Josien Pieterse (Framer Framed).


De titel Some Things Hidden refereert in meerdere betekenissen naar de geschiedenis van Castrum Peregrini. Ten eerste en heel letterlijk: tijdens de Tweede Wereldoorlog was het statige Amsterdamse grachtenpand aan de Herengracht 401 een onderduikadres. Ten tweede is de titel van toepassing op de periode na de oorlog, toen zich een hechte gemeenschap rond Wolfgang Frommel vormde. Ook deze fase kent vele verborgen verhalen.

Na de dood van de oprichters maakte de huidige generatie een nieuwe start. Terwijl zij opruimen en verbouwen om het huis open te kunnen stellen voor publiek, wil filmmaker Janina Pigaht het verhaal van het huis vastleggen nu er ook nog mensen kunnen vertellen over de eerste decennia vlak na de oorlog. Maar valt er wel een eenduidig verhaal te vertellen? Hoe kun je omgaan met herinneringen aan traumatische momenten in het leven van een hechte gemeenschap? Ook de donkere kanten van het verleden van Castrum Peregrini moeten bespreekbaar zijn. Maar kun je daar bij komen als filmmaker? En hoe ga je als organisatie met je eigen verleden om, juist ook als een deel van dat verleden problematisch is?

Na de vertoning van de film gaat Josien Pieterse, directeur van Framer Framed in gesprek met filmmaker Janina Pigaht en Lars Ebert van Castrum Peregrini.

Herengracht 401 is geproduceerd door ‘Een Van de Jongens’. Geregisseerd door Janina Pigaht. Lengte: 48′. Taal: Nederlands, met Engelse ondertiteling. Het nagesprek is in het Nederlands.


Over Some Things Hidden

Some Things Hidden is een tentoonstelling over verbergen en het verborgene; over de politiek van (on)zichtbaarheid, voortgekomen uit een samenwerking tussen Castrum Peregrini en Framer Framed. Curatoren: Nina Folkersma en Charlott Markus. De tentoonstelling is momenteel te zien bij Framer Framed (19 januari t/m 11 maart 2018) en was in een eerdere, kleinere versie te zien bij Castrum Peregrini (18 t/m 26 november 2017)


Exposities


Expositie: Some Things Hidden

In samenwerking met Castrum Peregrini. Curatoren: Nina Folkersma en Charlott Markus

Agenda


Finissage Some Things Hidden

Met een tour door Charlott Markus en een gesprek tussen kunstenaar Lynn Hershman Leeson & curator Nina Folkersma
Performance: Alexis Blake – Anthology of Anger
Performance in de context van tentoonstelling Some Things Hidden

Netwerk


Josien Pieterse

Josien Pieterse

Directeur Framer Framed