Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Film still 'Herengracht 401' (2016)

20 feb 2018
20:00 - 22:00

Some Things Hidden: Filmvertoning 'Herengracht 401'

In het kader van tentoonstelling Some Things Hidden vertonen we op 20 februari bij Framer Framed de documentaire Herengracht 401, over de omstreden geschiedenis van Castrum Peregrini. Gevolgd door een gesprek met filmmaker Janina Pigaht, Frans Damman (Castrum Peregrini) en Josien Pieterse (Framer Framed).


De film Herengracht 401 gaat in op de verschillende geschiedenissen van Castrum Peregrini. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het statige Amsterdamse grachtenpand aan de Herengracht 401 een onderduikadres. In die periode ontstond ook een hechte gemeenschap rond de mede-oprichter van Castrum Peregrini: Wolfgang Frommel. Dit deel van de geschiedenis kenmerkt zich door verborgen verhalen.

Na de dood van de oprichters maakte de huidige generatie een nieuwe start. Terwijl zij opruimen en verbouwen om het huis open te kunnen stellen voor publiek, wil filmmaker Janina Pigaht het verhaal van het huis vastleggen nu er ook nog mensen kunnen vertellen over de eerste decennia vlak na de oorlog. Maar valt er wel een eenduidig verhaal te vertellen? Hoe kun je omgaan met herinneringen aan traumatische momenten in het leven van een hechte gemeenschap? Ook de donkere kanten van het verleden van Castrum Peregrini moeten bespreekbaar zijn. Maar kun je daar als filmmaker bij komen?

In de zomer van 2017 kwam een oud-deelnemer van Castrum Peregrini en de kring om Frommel naar buiten met zijn ervaringen binnen deze gemeenschap die getekend werden door (seksueel) misbruik. Op deze avond staat juist dit deel van de geschiedenis centraal en gaan we in op de vraag hoe een organisatie met een dergelijk verleden omgaat.

Na de vertoning van de film gaat Josien Pieterse, directeur van Framer Framed in gesprek met filmmaker Janina Pigaht en Frans Damman van Castrum Peregrini.

Herengracht 401 is geproduceerd door ‘Een Van de Jongens’. Geregisseerd door Janina Pigaht. Lengte: 48′. Taal: Nederlands, met Engelse ondertiteling. Het nagesprek is in het Nederlands.


Over Some Things Hidden

Some Things Hidden is een tentoonstelling over verbergen en het verborgene; over de politiek van (on)zichtbaarheid, voortgekomen uit een samenwerking tussen Castrum Peregrini en Framer Framed. Curatoren: Nina Folkersma en Charlott Markus. De tentoonstelling is momenteel te zien bij Framer Framed (19 januari t/m 11 maart 2018) en was in een eerdere, kleinere versie te zien bij Castrum Peregrini (18 t/m 26 november 2017)


Exposities


Expositie: Some Things Hidden

In samenwerking met Castrum Peregrini. Curatoren: Nina Folkersma en Charlott Markus

Netwerk


Josien Pieterse

Directeur Framer Framed

Magazine