Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Photo: Taco de Neef

Nina Folkersma

Nina Folkersma (1969, Buitenpost) is een onafhankelijk curator, redacteur en kunsthistorica, gevestigd in Amsterdam. Sinds januari 2021 is zij tevens directeur van Amsterdam Art.

Nina Folkerma is cum laude afgestudeerd als kunsthistoricus aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995-1996 volgde zij het Curatorial Programme van de Appel arts centre. Sindsdien werkt zij als zelfstandig curator, kunstcriticus en adviseur op het gebied van hedendaagse kunst vanuit een breed cultureel en internationaal perspectief. Folkersma heeft een scala aan tentoonstellingen, symposia en projecten georganiseerd, o.a. voor de Johannesburg Biënnale (1997) in Zuid-Afrika, Madness & Arts Festival (2010) in Haarlem, het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, Castrum Peregrini in Amsterdam (2017) en Framer Framed in Amsterdam (2018).

Van 2006 tot 2009 werkte Nina Folkersma als curator in het S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, België. Nina Folkersma was curator van zes edities van De Grote Kunstshow in oa. de Stadsschouwburg Amsterdam en de Leidse Schouwburg. Naast haar ervaring als zelfstandig curator heeft Folkersma een loopbaan als kunstcriticus en redacteur. Ze schrijft met regelmaat voor Metropolis M, waar zij ook langere tijd als redacteur aan was verbonden, en voor diverse andere kunstijdschriften en catalogi.

Nina Folkersma was lid van verschillende adviescommissies van zowel de Mondriaan Stichting als het Fonds BKVB. Daarnaast vervult zij enkele advies- en bestuursfuncties, waaronder het voorzitterschap van ArtTable Nederland, een adviesfunctie in de Raad voor Cultuur en in de kunstcommissie van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

Voor Framer Framed stelde zij samen met Charlott Markus de tentoonstelling Some Things Hidden (2018) samen.


Exposities


Expositie: Some Things Hidden

In samenwerking met Castrum Peregrini. Curatoren: Nina Folkersma en Charlott Markus

Agenda


Finissage: Some Things Hidden
Met een tour door Charlott Markus en een gesprek tussen kunstenaar Lynn Hershman Leeson & curator Nina Folkersma.
Some Things Hidden: Rondleiding door curator Nina Folkersma
Curator Nina Folkersma geeft een rondleiding door de tentoonstelling 'Some things Hidden'!
Performance: Alexis Blake - Anthology of Anger
Performance in de context van tentoonstelling 'Some Things Hidden'.
Opening: Some Things Hidden bij Castrum Peregrini
Een tweeledige tentoonstelling die in november 2017 opent bij Castrum Peregrini en januari 2018 bij Framer Framed.

Magazine