Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Sara Blokland

Sara Blokland

Sara Blokland (1969 NL) is beeldend kunstenaar, onderzoeker en curator van fotografie. Blokland woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde aan de Rietveld Academie (BA in fotografie) en is afgestudeerd aan het Sandberg Instituut (MFA fotografie en video), daarnaast behaalde ze een MA in film en fotografie studies van de Universiteit Leiden.

Als beeldend kunstenaar is ze voornamelijk bezig met fotografie. Haar werk reflecteert op de complexe rol van dit medium in relatie tot de geschiedenis van individuen, het concept van ‘familie’ en cultureel erfgoed. De films en fotografie van Blokland hebben een sterke focus op het portret en landschap als onderdeel van identiteit en geheugen.

Haar werken zijn op verschillende plekken tentoongesteld, zoals in het Kumho Museum (Seoul, Korea), Gallery Lmak-projects (New York, VS) het Stedelijk Museum Amsterdam, Framer Framed (Amsterdam), Museum Arnhem en het Gemeentemuseum (Den Haag). In 2014 was haar werk onderdeel van de groepsexpositie On the Move: Storytelling in Contemporary Photography and Graphic Design in het Stedelijk Museum Amsterdam. Bij Framer Framed (Amsterdam)  was haar werk te zien als onderdeel van de groepstentoonstelling Some Things Hidden (2018).

Haar werk maakt deel uit van een aantal particuliere en openbare collecties zoals de ABN-AMRO Collectie, de Rabobank Collectie, Museum of Fine Arts in Houston en in het Gemeentemuseum Den Haag. Ze was fotograaf en redacteur van het boek Van Waarde [Of Value] (2008) en fotograaf van de publicatie The Surinam Police Band (2009). In 2017 initieerde ze in samenwerking met Fotodok het project Srevidenci- Een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie.

In 2009 was zij mede-oprichter van UNFIXED Projects. De organisatie streeft erna platformen te cre√ęren om een dialoog op gang te brengen over fotografie, hedendaagse kunst en theorie met een sterke focus op culturele identiteit. In 2010 organiseerde UNFIXED projects, in samenwerking met het Centrum voor Hedendaagse kunst in Dordrecht, de UNFIXED tentoonstelling, een onderkomen voor kunstenaars, een workshop en een symposium. Sara was mede-redacteur van de publicatie: UNFIXED ‚Äď photography and post colonial perspectives in contemporary art. De publicatie is mede-uitgegeven door Jap Sam Book in het voorjaar 2012.

Als gastcurator en kunstenaar stelde Sara Blokland de expositie IDENTITIES РContemporary Caribbean perspectives (2020)  samen in het Museum voor Wereldculturen. Ze werkte samen met kunstenaars Kevin Osepa, Quinsy Gario en Rachel Morón voor wie de geschiedenissen van het Caribisch gebied een belangrijk onderdeel vormen in hun beeldend werk en onderzoek.


Exposities


Expositie: Some Things Hidden

In samenwerking met Castrum Peregrini. Curatoren: Nina Folkersma en Charlott Markus

Agenda


Decolonial Futures: Workshop met Sara Blokland
Eerste semester van het Decolonial Futures-programma 2021-2022
Lezing: Sara Blokland - Srefidensi and the reproduction of a family history
Lezing door Sara Blokland, over haar werk en het project SrefidensiFoto, fotoarchieven en de rol van herinnering en identiteit in haar werk.
Lezingenreeks: De invloed van kolonialisme op kunstuitingen in voormalige Nederlandse koloni√ęn
De leerstoel Nederlands-Cara√Įbische Letteren van de Universiteit van Amsterdam en Framer Framed organiseren een reeks open lezingen in maart en april 2017.
Boekpresentaties: Changing Perspectives & UNFIXED
Twee aankomende publicaties geven een indruk van het actuele debat rondom globalisering en diversiteit binnen de hedendaagse kunst.
Symposium: Gedeeld Erfgoed - theorie en praktijk gespiegeld
Symposium over de sporen van de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Magazine