Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Framer Framed's Open Atelier

Ontmoet Framer Framed's Open Atelier Community

Begin 2020 opende Framer Framed haar deuren voor een bijzondere kunstenaarsgemeenschap; elke maandag komen zij samen in het Open Atelier voor creatieve workshops en kunsttherapie met i-psy Arts Amsterdam.
De Open Atelier gemeenschap werkt onder begeleiding van kunsttherapeut Suzanne Delshadian en haar team van o.a. Laura van den Dungen en Ruth Oppel en Betul Ellialtioglu van Framer Framed.
Hieronder volgt een introductie tot het project door Josien Pieterse en een overzicht van ervaringen van deelnemers. We vroegen wat kunst voor hen betekent en wat ze vinden van de samenwerking tussen i-psy Arts en Framer Framed.

Waar de psychische gezondheidszorg zich meer en meer is gaan richten op ‘praten’ en het mondeling verwoorden van klachten en problemen, blijkt er steeds minder ruimte voor de mogelijkheid om op andere manieren jezelf te uiten of met ingewikkelde situaties om te gaan. Kunsttherapie verdwijnt steeds vaker uit het aanbod voor mensen met psychische problemen, terwijl de deelnemers aangeven dat zij juist meer in het atelier zouden willen komen en er een wachtlijst is voor deelname aan het Open Atelier.

Het concept van een Open Atelier werd geïnspireerd door de opzet van ‘Studio Upstairs’ in Londen. Suzanne Delshadian, de coördinator en behandelaar vanuit I-psy Arts en geschoold in het Verenigd Koninkrijk, raakte betrokken en werd geïnspireerd door de aanpak: niet alleen een behandelcentrum dat voorziet in kunst als een introspectieve vrijetijdsbesteding, maar een plek waar mensen ervaren dat ze door het scheppen van kunst, zowel privé als in het openbaar, zich kunnen ontwikkelen en veranderen. Begeleid door kunstenaars, beeldend therapeuten, psychotherapeuten en mensen uit het kunstenveld. In het Open Atelier bij Framer Framed gaan we daarin nog een stap verder. Het atelier is onderdeel van de kunstorganisatie en gezamenlijk wordt ook gekeken naar programmering, tentoonstellingen en thema’s.

Iedere week staat de laagdrempelige studio open voor deelnemers. Ze kunnen de ruimte gebruiken om elkaar te ontmoeten, gesprekken te voeren en zich verder als kunstenaar te profileren. Daarbij krijgen ze dan bovendien nog de mogelijkheid hun werk uiteindelijk tentoon te stellen. Zo helpt het therapeutisch team de deelnemers zich maximaal te ontplooien.

Suzanne Delshadian: “De samenwerking tussen Framer Framed en i-psy is twee jaar geleden gestart, tijdens de eerste lockdown. Toen wij in 2020 startten met de samenwerking tussen Framer Framed en i-psy was er sprake van een grote urgentie: wegens bezuinigingen mocht een deel van de hechte groep niet langer deelnemen aan de kunsttherapiegroep. Om de groep bij elkaar te houden, moest een alternatieve locatie worden gezocht. Zo ontstond het Open Atelier in de ruimte van Framer Framed.”

Binnen de geestelijke gezondheid klinken al geruime tijd geluiden die aangeven dat de marktwerking in de zorg funest is voor patiënten. Gerenommeerd psychiater Cobie Groenendijk zegt in april 2021 in de Volkskrant: “Fundamentele beroepswaarden van psychiaters en psychologen, zoals goed doen en niet schaden, zijn op de tocht komen te staan. ‘Goed doen’ is betekenis geven en een vertrouwensband opbouwen, niet primair recepten voorschrijven en koersen op kortdurende zorg die alleen symptomen bestrijdt.”

Suzanne Delshadian: “Het gaat onze de pet te boven dat het mogelijk is dat een GGZ-instelling failliet kan gaan, maar het is een gegeven dat PsyQ en i-psy Amsterdam in juni 2022 hun faillissement hebben aangekondigd. Wij zijn in samenwerking met Framer Framed opnieuw gedwongen te zoeken naar een manier waarop het Open Atelier ook in de toekomst kan blijven bestaan. De samenwerking tussen het team van Framer Framed en de deelnemers heeft ons beide veel gebracht en wij zijn vast besloten dit voort te zetten.”

Hoewel de toekomst onzeker is, beogen wij duurzaamheid en veiligheid te bieden en een omgeving te creëren waar de druk van de markt niet de overhand heeft. De Engelse kinderarts en psychoanalyticus Donald Winnicott benadrukt het belang van een ‘holding environment’. We hebben als mens een warme, beschermde, veilige en geborgen omgeving nodig waar we ons kunnen hechten. Van daaruit kan je naar buiten bewegen, creatief worden, exploreren, groeien en ontwikkelen.

Josien Pieterse
directeur Framer Framed


Carina
“Het Open Atelier is een veilige omgeving. Kunst maken bevrijdt me van mijn demonen. Het helpt me te focussen en in contact te komen met anderen. Deel uitmaken van een gemeenschap is belangrijk voor me. Ik voel me uitgedaagd om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe dingen uit te proberen.

Ik hou ervan om in contact te zijn met andere culturen en geniet van het leren dat uit diversiteit voortkomt. Het is ook fijn om hier deel uit te maken van een LGBTQ-gemeenschap.

Wat het Open Atelier aantrekkelijk maakt, is dat het in samenwerking is met een organisatie met een expositieruimte. Omdat het los staat van de GGZ kan ik me hier als kunstenaar ontwikkelen. Ik ben hier geen patient en voel me welkom, de mensen die bij Framer Framed werken zijn aardig en benaderbaar.”

Carina, bezig met een sculptuur. Foto: © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Hassan
“Naar het Open Atelier komen en kunst maken geeft me rust in mijn hoofd. Ik kan weer ademhalen. Ik vind het fijn dat ik andere kunstenaars kan ontmoeten, nieuwe technieken kan leren en mijn ideeën kan ontwikkelen. Meedoen aan het Open Atelier helpt me om me sterker te voelen als mens en als kunstenaar.”

Hassan met zijn schilderijen. Foto: © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Mayıs
“Ik ben erg blij dat er een samenwerking is tussen i-psy Amsterdam en Framer Framed. Ik voel de synergie tussen de organisaties. Tijdens onze open atelier activiteiten zijn we omringd door kunst en blijven mensen ook werken aan hun kunst. Voorheen voelde ik me alleen en verloren. Nu realiseer ik me dat ik een band, een relatie, heb gecreëerd tussen mezelf en de stad. De stad leeft, en ik maak er ook deel van uit.”

Mayıs with epoxy. Foto: © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

O.K
“Dit is een goede plek om met elkaar in contact te komen. Het is bijzonder om in het Open Atelier te zijn tijdens de Corona-tijd terwijl alles gesloten was. Het is als een redding geweest in die periode. Ik heb hier van veel activiteiten geprofiteerd; o.a. workshops, gesprekken en nu deelnemen aan de organisatie van de LGBTQ tentoonstelling Proud Aliens.”

O.K aan het schideren. Foto: © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Yilmaz
“Ik kom hier graag omdat de andere deelnemers vertrouwd voor me zijn. En vanwege de sfeer en het feit dat ik al deze materialen kan gebruiken om mezelf te verbeteren.”

Yılmaz bezig met details van zijn schilderij. Foto: © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Marwan 
“Ook al kan het op locatie soms vrij chaotisch en druk zijn, ik denk dat dit een goede plek is voor een beginnend kunstenaar om zich te ontwikkelen en mezelf te verbeteren.”

Marwan aan werk met z’n creaties van klei bij i-psy Open Atelier. Foto: © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Anne Krul
“Hier kan ik makkelijk in gesprek gaan met andere (professionele) kunstenaars. En (mezelf) spannende en kritische vragen stellen en openstaan voor kritische en spannende vragen van anderen. Ik kan mezelf leren profileren als kunstenaar. Ook de visie van Framer Framed spreekt me aan. Ik kan hier mezelf zijn, ik ben geen opdrachtgever of kunstenaar maar gewoon mezelf. Er is ruimte om een eigen themaproject uit te werken zoals het LBTQ kunstproject Proud Aliens. De locatie van het atelier en de ruimte is inspirerend en confronterend. Een plek om te verbeteren, de juiste materialen te gebruiken en te kopiëren/leren van de reflectiemomenten binnen de groep.”

Proud Aliens bijeenkomst voor de aanstaande tentoonstelling. Foto: © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Proud Aliens

Onderdeel van het Open Atelier is een De LGBTQ+ projectgroep. Deze komt wekelijks samen en combineert kunst, community en therapie; ze vertegenwoordigen verschillende culturele achtergronden binnen de LGBTQ+ gemeenschap. De geproduceerde kunstwerken omvatten groepsprojecten en individuele werken in diverse media waaronder videowerken, henna-tatoeages, kostuums, fotografie, schilderijen en installaties. De werken komen samen in de groepstentoonstelling Proud Aliens (2021) waar een utopische toekomst wordt gecreëerd, waar verschil en diversiteit wordt erkend en en kunnen worden getoond en gevierd. Proud Aliens is te bezoeken van 30 juli t/m 22 augustus 2021.

Lees hier meer over de deelnemers en het project.

We willen graag de gehele Open Atelier gemeenschap bedanken voor het delen van hun ervaring, die ook te zien zijn zijn op de  i-psy art Instagram pagina.



Open Atelier / Community & Learning /

Exposities


Expositie: Hybrid Garden

Van het Open Atelier

Expositie: Reflections

Door i-psy Open Atelier

Expositie: Proud Aliens

Een kleurrijke tentoonstelling door Framer Framed's Open Atelier

Agenda


Finissage: 'Reflections' door het Open Atelier
Feestelijke laatste dag van de tentoonstelling bij Framer Framed
Opening: Reflections
14e jaarlijkse tentoonstelling van i-psy Open Atelier Amsterdam
Finissage: Proud Aliens
Muziek, drankjes, eten en henna om de laatste dag van de groepsexpo te vieren
Opening: Proud Aliens & QUEER
Expositie-opening van Framer Framed’s Open Atelier een nieuwe installatie in de openbare ruimte door United Painting: QUEER
Doe een wens
Groepstentoonstelling van de kunstenaars uit het Open Atelier van i-psy

Netwerk


O.K

Kunstenaar en regisseur

Mayis

Kunstenaar

Shevan van der Lugt

Activist
Suzanne Delshadian

Suzanne Delshadian

Therapiecoördinator i-psy

Betül Ellialtıoğlu

Communicatie en PR

Anne Krul

Kunstenaar

Magazine