Over de rol van kunst in een globaliserende samenleving

Framer Framed

Framer Framed's Open Atelier

Ontmoet Framer Framed's Open Atelier Community

Begin 2020 opende Framer Framed haar deuren voor een bijzondere kunstenaarsgemeenschap; elke maandag komen zij samen voor creatieve workshops en kunsttherapie met i-psy Arts Amsterdam.
De Open Atelier gemeenschap werkt onder begeleiding van kunsttherapeut Suzanne Delshadian en haar haar team van o.a. Laura van den Dungen en Ruth Oppel en Betul Ellialtioglu van Framer Framed.
We vroegen wat kunst betekent voor de deelnemers en wat ze vinden van een samenwerking tussen i-psy Arts en Framer Framed. Hieronder volgt een verzameling van hun antwoorden.

Carina
“Het Open Atelier is een veilige omgeving. Kunst maken bevrijdt me van mijn demonen. Het helpt me te focussen en in contact te komen met anderen. Deel uitmaken van een gemeenschap is belangrijk voor me. Ik voel me uitgedaagd om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe dingen uit te proberen.

Ik hou ervan om in contact te zijn met andere culturen en geniet van het leren dat uit diversiteit voortkomt. Het is ook fijn om hier deel uit te maken van een LGBTQ-gemeenschap.

Wat het Open Atelier aantrekkelijk maakt, is dat het in samenwerking is met een organisatie met een expositieruimte. Omdat het los staat van de GGZ kan ik me hier als kunstenaar ontwikkelen. Ik ben hier geen patient en voel me welkom, de mensen die bij Framer Framed werken zijn aardig en benaderbaar.”

Carina, bezig met een sculptuur © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Hassan
“Naar het i-psy Open Atelier komen en kunst maken geeft me rust in mijn hoofd. Ik kan weer ademhalen. Ik vind het fijn dat ik andere kunstenaars kan ontmoeten, nieuwe technieken kan leren en mijn ideeën kan ontwikkelen. Meedoen aan het i-psy Open Atelier helpt me om me sterker te voelen als mens en als kunstenaar.”

Hassan met zijn schilderijen © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Mayıs
”Ik ben erg blij dat er een samenwerking is tussen i-psy Amaterdam en Framer Framed. Ik voel de synergie tussen de organisaties. Tijdens onze open atelier activiteiten zijn we omringd door kunst en blijven mensen ook werken aan hun kunst. Voorheen voelde ik me alleen en verloren. Nu realiseer ik me dat ik een band, een relatie, heb gecreëerd tussen mezelf en de stad. De stad leeft, en ik maak er ook deel van uit.”

Mayıs with epoxy © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

O.K
“Dit is een goede plek om met elkaar in contact te komen. Het is bijzonder om in het Open Atelier te zijn tijdens de Corona-tijd terwijl alles gesloten was. Het is als een redding geweest in die periode. Ik heb hier van veel activiteiten geprofiteerd; o.a. workshops, gesprekken en nu deelnemen aan de organisatie van de LGBTQ tentoonstelling Proud Aliens.”

O.K aan het schideren © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Yilmaz
“Ik kom hier graag omdat de andere deelnemers vertrouwd voor me zijn. En vanwege de sfeer en het feit dat ik al deze materialen kan gebruiken om mezelf te verbeteren.”

Yılmaz bezig met details van zijn schilderij © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Marwan 
“Ook al kan het op locatie soms vrij chaotisch en druk zijn, ik denk dat dit een goede plek is voor een beginnend kunstenaar om zich te ontwikkelen en mezelf te verbeteren.”

Marwan aan werk met z’n creaties van klei bij i-psy Open Atelier © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Anne Krul
“Hier kan ik makkelijk in gesprek gaan met andere (professionele) kunstenaars. En (mezelf) spannende en kritische vragen stellen en openstaan voor kritische en spannende vragen van anderen. Ik kan mezelf leren profileren als kunstenaar. Ook de visie van Framer Framed spreekt me aan. Ik kan hier mezelf zijn, ik ben geen opdrachtgever of kunstenaar maar gewoon mezelf. Er is ruimte om een eigen themaproject uit te werken zoals het LBTQ kunstproject Proud Aliens. De locatie van het atelier en de ruimte is inspirerend en confronterend. Een plek om te verbeteren, de juiste materialen te gebruiken en te kopiëren/leren van de reflectiemomenten binnen de groep.””

Proud Aliens bijeenkomst voor de aanstaande tentoonstelling © Betul Ellialtioglu / Framer Framed

Proud Aliens

De LGBTQ+ projectgroep van het Open Atelier komt wekelijks samen en combineert kunst, community en therapie; ze vertegenwoordigen verschillende culturele achtergronden binnen de LGBTQ+ gemeenschap. De geproduceerde kunstwerken omvatten groepsprojecten en individuele werken in diverse media waaronder videowerken, henna-tatoeages, kostuums, fotografie, schilderijen en installaties. De werken komen samen in de groepstentoonstelling Proud Aliens waar een utopische toekomst wordt gecreëerd, waar verschil en diversiteit wordt erkend en en kunnen worden getoond en gevierd. Proud Aliens is te bezoeken is van 30 juli t/m 22 augustus 2021. Lees hier meer over de deelnemers en het project.

We willen graag de gehele Open Atelier gemeenschap bedanken voor het delen van hun ervaring, die ook te zien zijn zijn op de  i-psy art Instagram pagina.i-psy / Community & Learning /

Exposities


Expositie: Proud Aliens

Een kleurrijke tentoonstelling door Framer Framed's Open Atelier

Agenda


Finissage: Proud Aliens
Muziek, drankjes, eten en henna om de laatste dag van de groepsexpo te vieren
Opening: Proud Aliens & QUEER
Expositie-opening van Framer Framed’s Open Atelier een nieuwe installatie in de openbare ruimte door United Painting: QUEER
Doe een wens
Groepstentoonstelling van de kunstenaars uit het atelier van i-psy

Netwerk


O.K

Kunstenaar en regisseur

Mayis

Kunstenaar

Shevan van der Lugt

Activist
Suzanne Delshadian

Suzanne Delshadian

Therapiecoördinator i-psy

i-psy Arts

Kunsttherapie

Anne Krul

Kunstenaar

Magazine