About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Kabo Lee

Stay Strong Photo Stories

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hoe blijf je in verbinding met jezelf en de ander in een tijd waarin we afgezonderd en op afstand van elkaar moeten leven? Het idee voor Stay Strong Photo Stories ontstond toen Nederland midden in de COVID- 19 periode verkeerde. Afgelopen mei is de eerste editie van het project van start gegaan onder leiding van Karine Versluis (Picture Bridge Foundation). Karine Versluis is documentaire fotograaf, sociaal werker en initiatiefnemer van participatieve projecten.

De workshops staan in het teken van de huidige periode, die voor veel mensen een onzeker gevoel met zich mee brengt. Door middel van fotografie en verhalen legt Stay Strong Photo Stories verbindingen tussen mensen van verschillende groepen, leeftijden en achtergronden. Zoals de kunstenaars van i-psy art therapy open atelier program, de ervaringsdeskundigen van ExpEx, en de jonge statushouders van Startblok Elzenhage en Warm Welkom. Aan de hand van vier (online) workshops werken deelnemers aan concrete opdrachten waarin ze met beelden een verhaal vertellen en hun dagelijkse leven in beeld brengen.

Deze online tentoonstelling is het resultaat van de workshops van de verschillende groepen. Ze laten zien wat de deelnemers heeft bezig gehouden de afgelopen weken. Onderwerpen als natuur, liefde, eenzaamheid en hoop komen voorbij, maar ook sporten, koken, en muziek blijken belangrijk te zijn. Daarnaast is er veel binnenshuis gefotografeerd. Momenteel is de derde editie van Stay Strong Photo Stories aan de gang. De resultaten zullen hier binnenkort ook gepubliceerd worden..

Partners
i-psy art therapy open atelier program (editie 1)
ExpEx (editie 2)
Warm Welkom/Project Startblok Elzenhage (editie 3)
Picture Bridge Foundation

 

Ashna Siriram
Door Corona zit ik binnen en bedacht mij wat voor leuks ik kan gaan doen om mezelf te vermaken. Het huwelijk van mijn zusje is helaas doorgeschoven naar volgend jaar. Hiervoor ben ik alvast wat looks aan het uitproberen.

 

Carina Seinen
Fit worden daar krijg ik een goed gevoel bij

 

Ocean Pearl
Parrots on my balcony

 

meg-ster
Holland Hart
Walking around my neighbourhood and seeing the white shirts with the heart warms my own heart. That I live in a neighbourhood, a city, a country where people care for other people. They share this by displaying their hearts openly, and this brings me hope and strength. As I was capturing this heart, I saw too the blue sky and green leaves reflected in the window – which for me also signify a hope that things will get better and brighter and we will all grow stronger together.

 

Shevan van Homosexualstan
Als ik falafel maak, dan maak ik vrienden. Ik nodig mensen uit om falafel te eten. Dat is mijn techniek om mensen te leren kennen.

 

anne krul
we rise
Ik was uit de bus gestapt en ik was heel moe en ging sloffend naar huis. Ik keek omhoog in het straatje waar ik langs kwam en kijk tegen deze muur aan. Als ik het abstract zou zien, dan zie ik twee soorten groene wezens die aan het wandelen zijn.

 

Kabo Lee
shifting spaces
being one with
the unexplored

 

Carina Seinen
Beeldhouwen geeft mij kracht

 

Shevan van Homosexualstan
Vioolspelen is mijn positieve drugs die mij helpt om mijn trauma’s verwerken.

 

Benedetta Calisse Moroni
Hart
Op dit moment voelde ik me heel zwart in mijn hoofd door de dingen die gebeuren. Ik was op Bijlmer station. Ik zat daar en wist het niet meer. Ik voelde me aaarrrrgghhh. En op dat moment zag ik dit hart op mijn vinger samen met mijn ring waarop een lachende zon staat. Dat maakte het moment weer wat lichter.

 

Kabo Lee
a screen
a silence
a space
the distance between

 

Carina Seinen
Online scrabble spelen met mijn moeder verbindt ons met elkaar. Op de afbeelding sta ik nog voor, maar mijn moeder is me ondertussen al voorbij.

 

meg-ster
Andre Zegt 1.5m
Andre Hazes was a local Amsterdam singer. He sang about love and life. He has a new song for these times – Andre Zegt 1.5m. We listen to it and do what he says.

 

Ashna Siriram
Klei
Perfectionisme heeft mij belemmerd om aan de slag te gaan met klei. Met moeite ben ik uiteindelijk gestart en heb ik contact met mezelf kunnen maken. Na een tijd komt er toch iets uit wat ik mooi vind.

 

Benedetta Calisse Moroni
“Look B, a huge mandala!”: Suzie really loves me and my mandala! I am at home all alone giving space to my creative mind so to avoid to go nuts, Massive Attack as soundtrack of the day. Suzie’s around running errands here and there. A mandala decorates the streets of the Jordaan and it makes me smile to see the picture she shares with me on Whatsapp. I smile knowing that someone, somewhere, is thinking about me. Love you Suzie!

 

Suzanne Delshadian
My son studying German for home school on Mother’s Day.

 

Halil
During corona times I started making mandala artworks from things I have found around my home.

 

anne krul
room to move (john mayall)
Ik ga naar de beugeldokter in Noord. Op het station zie ik deze vogels op de vloer van het metro station. Normaal zijn vogels boven je, maar hier zijn ze onder je. Ze vliegen onder je voeten. Ik ben heel geïnteresseerd in perspectieven.

 

meg-ster
Escape Artist
In corona times I have felt a bit trapped inside my small studio apartment. Stuck inside .. unable to get out the window. And from June 1 we need a mask to ride public transport. I tried to capture all of this in the photo – Escape Artist – with the title showing that I will do what it takes to escape safely into the new world.

 

Benedetta Calisse Moroni
Cactus & Kameel
Het was koud buiten. Ik bleef de hele dag thuis. Ik hou van oriëntaalse beelden. Deze komt uit Dubai. Ik zie de zon door de ramen. Ik was die dag alleen en ging maar praten tegen de cactus en de kameel. Wie weet, mis jij je thuis ook?

 

Kabo Lee
take one
take two
take time for you

 

anne krul
‘ik ga op reis en neem mee…..’ vanaf mijn tekentafel.
Ik ben mijn rommelkamer aan het opruimen en kwam deze tegen op mijn bureau. 11 jaar geleden heb ik deze foto uitgeknipt. Ik moest denken aan verbinding in de tijd, op reis, iemand die bid. Het is een foto van hoop en aarzeling. De zin/noodzaak om te reizen.

 

Shevan van Homosexualstan
Dit is mijn homo-monument. Deze plek is heel belangrijk voor mij. Hier kan ik huilen en lachen.

 

Ashna Siriram
Confetti: Blijdschap in een ballon.

 

Mayis
The boy on the photo is my sisters son. He just started talking. He asked his mother to take a picture of me and send it to me. This photo connects me with my family in Turkey.

 

Omar
This butterfly is about making a connection with nature . It was the first time I had ever seen a butterfly so close.

 

Suzanne Delshadian
The cat Flip lays down on the map of Amsterdam. He doesn’t care about Corona.

 

Suzanne Delshadian
Roses were my parent’s favourite flowers; In Iran they had a garden full of them. They are particularly in bloom at the moment and bring me joy.

 

Redouane Amine (Framer Framed)
De foto is bij mijn vriendin thuis genomen. Je ziet een plant op de achtergrond, wazig vanuit de 8e verdieping, een uitzicht met regenachtig weer en een grijze lucht. Voor mij was dat het grijpen van een moment en de symboliek dat mijn vriendin en ik ontzettend gegroeid zijn in onze relatie en in hoe wij ons naar elkaar toe verhouden. Wij hadden vlak daarvoor ook net een superfijn gesprek gehad waarin wij een stuk dichter bij elkaar waren gekomen. Alom blijdschap en positieve gevoelens.

 

Lotte Bout
Deze foto is genomen tijdens één van de velen knutselmomenten van mijn dochter. In de afgelopen maanden hebben we creativiteit dan ook zeker laten zegevieren. Niet alleen door mee te doen met de knutselwerkjes van onze dochter, maar ook werden mijn partner en ik geprikkeld klusprojectjes op te pakken. Dit heeft voor ons hele gezin heel verbindend en helend gewerkt. Maar ook een besef dat we normaliter nooit de tijd hadden en namen om op die manier met elkaar bezig te zijn. De gehele maatschappij lijkt continu in een stroomvaart te zitten en vanwege dit gebeuren moest iedereen terug naar de basis.

 

Moraya de Haan 
Soms gaat het niet om wat er is maar om wat je ziet. 
Huizen, een boom, de maan en wolken. Ik zie meer, ik zie het sprookje van vroeger waar ik nog geen beeld bij kon vormen.

 

Nathalie Bronkhorst
De piano die op vele stations staat.
Ik zag deze man vol passie prachtig piano spelen. Ik heb al vele mooie dingen in verschillende stations voorbij horen komen van jong tot oud, hierom en omdat het echt voor iedereen toegankelijk is en er ook gebruik van wordt gemaakt geeft het mij altijd een positief en blij gevoel.

 

Nathalie Bronkhorst
Deze foto heb ik gemaakt omdat ik ontzettend veel van schrijven en muziek hou.

 

Moraya de Haan 
Verbinden. Een nieuw begin. Het verbinden van de mens, het doorgeven van leven en even stilstaan bij wat leven is.

 

Lotte Bout
Regen is voor mij een blijk van hoop. Ik heb enorme klimaatzorgen en zorgen over het toekomstperspectief van de wereld. Denk aan de opwarming, periodes van extreme droogte e.d. Ik geniet dan ook écht volledig als ik de regen zie vallen op de tegels in onze tuin. Een hoopvolle gedachte is voor mij dat de natuur zichzelf kan herstellen en we wellicht onze schade aan de wereld kunnen indammen door mee te denken met de natuur in wat die nodig heeft. Zeker in de coronatijd ben ik erg gaan piekeren over de toestand van de aarde en is de bewustwording hiervan nog groter geworden, maar heeft mijn pessimistische houding ook ruimte gekregen voor hoopvolle gedachten en maakbaarheid.

 

Lotte Bout
De handen laten mij liefde zien; verbintenis. Het is een beeld wat maanden terug wellicht minder gebruikelijk zou zijn in mijn repertoire. Vanwege de coronatijd zijn mijn partner en ik fysiek veel meer naar elkaar toe gegroeid. Voorheen liepen we veel meer langs elkaar heen vanwege drukte e.d. Nu is er, en nemen we, veel meer tijd voor elkaar om gewoon lekker even met elkaar in de tuin te liggen, zoals hier. Voor mij een kostbaar beeld, want als ik één ding meeneem uit deze periode, is dat we elkaar moeten blijven zien en voelen om rust en geluk te ervaren in je leven.

 

Moraya de Haan
Verbinden. De reis die een ieder individueel legt. Ieder een eigen eindbestemming maar toch op dezelfde weg. De verbindingsweg.

 

Nathalie Bronkhorst
Toen ik buiten op een bankje zat zag ik deze schildpad. Deze schildpad had erg veel pogingen nodig om eindelijk goed op het randje terecht te komen en vooral te blijven. Het doorzettingsvermogen van deze schildpad gaf mij wel kracht.

 

Redouane Amine (Framer Framed)
Dit is bij een uitgiftepunt die een groep genaamd De Dappere Dames hebben neergezet, waar zij groente en fruit uitdelen aan de kwetsbaarsten van onze samenleving. Dit geeft me hoop, omdat er mensen zijn die nog voor anderen willen zorgen! De vrouw, met bril, voorin is Malika en zij is een van de pioniers dit heeft neergezet. Dag in dag uit staat zij daar.

 

Moraya de Haan (BESEF FF)
De microfoon staat voor muziek. Ik schrijf nummers over mijn leven en dat geeft mij kracht en hoop.

 

Nathalie Bronkhorst
Tijdens het fietsen zag ik deze mensen zitten. Ik vertelde over me foto opdracht en of ik ze daarvoor mocht fotograferen. De verbinding die ik voelde is dat iedereen bij elkaar zit, de man die eigenlijk met z’n telefoon bezig was toch ook in gesprek ging met de man in de rolstoel en dat je ziet dat de vrouw in het blauwe shirt een ijsje naar iemand bracht.

 

Redouane Amine (Framer Framed)
Een telefoon is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met verbinding. Mensen die veraf zijn lijken ineens dichterbij. De wereld dat ver is ligt ineens binnen handbereik. Deze foto is genomen in een auto, dat A en B (bestemming) verbindt. De telefoon is niet van mij maar van een vriend van mij. En de spiegeling in de telefoon is aangename ongeplande verassing dat achteraf ook laat zien hoe zo een apparaat de wereld, gecomprimeerd, erin kan hebben.

 

Lotte Bout
Deze foto’s illustreren het contact en de verbinding intern. Muziek is waardoor ik weer tot mijzelf kan komen, waarmee ik mijzelf kan uiten. Zodra ik een stukje loop, een stukje fiets gaat mijn koptelefoon op en kan ik naar binnen keren en de verbinding met mezelf maken. Zonder koptelefoon word ik gek 🙂 
Op deze foto ben ik aan het fietsen op een prachtig stukje langs het Amsterdams rijnkanaal, waar ik helemaal tot rust kom.i-psy / Community /