About the part that art plays in a globalising society

Framer Framed

Shevan van Homosexualstan
Al-Rajee Moudud
Stay Strong
I-Psy Arts
Nathalie Bronkhorst
Ilia Ivanov
Ashna Siriram
Kabo Lee
Carina Seinen
Ocean Pearl
meg-ster
Shevan van Homosexualstan
anne krul
Kabo Lee
Carina Seinen
Shevan van Homosexualstan
Benedetta Calisse Moroni
Carina Seinen
Ashna Siriram
Benedetta Calisse Moroni
Halil
anne krul
meg-ster
Benedetta Calisse Moroni
Kabo Lee
Ashna Siriram
Omar
Mayis
Suzanne Delshadian
Suzanne Delshadian
Lotte Bout
Lotte Bout
Moraya de Haan
Nathalie Bronkhorst
Moraya de Haan
Lotte Bout
Lotte Bout
Moraya de Haan
Nathalie Bronkhorst
Redouane Amine (Framer Framed)
Moraya de Haan
Nathalie Bronkhorst
Redouane Amine (Framer Framed)
Lotte Bout
Adinda
Al-Rajee Moudud
Sonia Abdul
Emre
Medina Abdelalim
Al-Rajee Moudud
Ilia Ivanov
Paloeka
Paloeka
Sonia Abdul
Sonia Abdul
Stay Strong Photo Series - foto's genomen door de deelnemers

Stay Strong Photo Stories

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hoe blijf je in verbinding met jezelf en de ander in een tijd waarin we afgezonderd en op afstand van elkaar moeten leven? Het idee voor Stay Strong Photo Stories ontstond toen Nederland midden in de COVID- 19 periode verkeerde. Afgelopen mei 2020 is de eerste editie van het project van start gegaan onder leiding van Karine Versluis (Picture Bridge Foundation). Karine Versluis is documentaire fotograaf, sociaal werker en initiatiefnemer van participatieve projecten.

De workshops staan in het teken van de huidige periode, die voor veel mensen een onzeker gevoel met zich mee brengt. Door middel van fotografie en verhalen legt Stay Strong Photo Stories verbindingen tussen mensen van verschillende groepen, leeftijden en achtergronden. Zoals de kunstenaars van i-psy art therapy open atelier program, de ervaringsdeskundigen van ExpEx, en de jonge statushouders van Startblok Elzenhage en Warm Welkom. Aan de hand van vier (online) workshops werken deelnemers aan concrete opdrachten waarin ze met beelden een verhaal vertellen en hun dagelijkse leven in beeld brengen.

Deze online tentoonstelling is het resultaat van de workshops van de verschillende groepen. Ze laten zien wat de deelnemers heeft bezig gehouden de afgelopen weken. Onderwerpen als natuur, liefde, eenzaamheid en hoop komen voorbij, maar ook sporten, koken, en muziek blijken belangrijk te zijn. Daarnaast is er veel binnenshuis gefotografeerd. Momenteel is de derde editie van Stay Strong Photo Stories aan de gang. De resultaten zullen hier binnenkort ook gepubliceerd worden..

Partners
i-psy art therapy open atelier program
ExpEx
Warm Welkom/Project Startblok Elzenhage
Picture Bridge Foundation


Ashna Siriram
Door Corona zit ik binnen en bedacht mij wat voor leuks ik kan gaan doen om mezelf te vermaken. Het huwelijk van mijn zusje is helaas doorgeschoven naar volgend jaar. Hiervoor ben ik alvast wat looks aan het uitproberen.

Carina Seinen
Fit worden daar krijg ik een goed gevoel bij

Ocean Pearl
Parrots on my balcony

meg-ster
Holland Hart
Walking around my neighbourhood and seeing the white shirts with the heart warms my own heart. That I live in a neighbourhood, a city, a country where people care for other people. They share this by displaying their hearts openly, and this brings me hope and strength. As I was capturing this heart, I saw too the blue sky and green leaves reflected in the window – which for me also signify a hope that things will get better and brighter and we will all grow stronger together.

Shevan van Homosexualstan
Als ik falafel maak, dan maak ik vrienden. Ik nodig mensen uit om falafel te eten. Dat is mijn techniek om mensen te leren kennen.

anne krul
we rise
Ik was uit de bus gestapt en ik was heel moe en ging sloffend naar huis. Ik keek omhoog in het straatje waar ik langs kwam en kijk tegen deze muur aan. Als ik het abstract zou zien, dan zie ik twee soorten groene wezens die aan het wandelen zijn.

Kabo Lee
shifting spaces
being one with
the unexplored

Carina Seinen
Beeldhouwen geeft mij kracht

Shevan van Homosexualstan
Vioolspelen is mijn positieve drugs die mij helpt om mijn trauma’s verwerken.

Benedetta Calisse Moroni
Hart
Op dit moment voelde ik me heel zwart in mijn hoofd door de dingen die gebeuren. Ik was op Bijlmer station. Ik zat daar en wist het niet meer. Ik voelde me aaarrrrgghhh. En op dat moment zag ik dit hart op mijn vinger samen met mijn ring waarop een lachende zon staat. Dat maakte het moment weer wat lichter.

Kabo Lee
a screen
a silence
a space
the distance between

Carina Seinen
Online scrabble spelen met mijn moeder verbindt ons met elkaar. Op de afbeelding sta ik nog voor, maar mijn moeder is me ondertussen al voorbij.

meg-ster
Andre Zegt 1.5m
Andre Hazes was a local Amsterdam singer. He sang about love and life. He has a new song for these times – Andre Zegt 1.5m. We listen to it and do what he says.

Ashna Siriram
Klei
Perfectionisme heeft mij belemmerd om aan de slag te gaan met klei. Met moeite ben ik uiteindelijk gestart en heb ik contact met mezelf kunnen maken. Na een tijd komt er toch iets uit wat ik mooi vind.

Benedetta Calisse Moroni
“Look B, a huge mandala!”: Suzie really loves me and my mandala! I am at home all alone giving space to my creative mind so to avoid to go nuts, Massive Attack as soundtrack of the day. Suzie’s around running errands here and there. A mandala decorates the streets of the Jordaan and it makes me smile to see the picture she shares with me on Whatsapp. I smile knowing that someone, somewhere, is thinking about me. Love you Suzie!

Halil
During corona times I started making mandala artworks from things I have found around my home.

anne krul
room to move (john mayall)
Ik ga naar de beugeldokter in Noord. Op het station zie ik deze vogels op de vloer van het metro station. Normaal zijn vogels boven je, maar hier zijn ze onder je. Ze vliegen onder je voeten. Ik ben heel geïnteresseerd in perspectieven.

 

meg-ster
Escape Artist
In corona times I have felt a bit trapped inside my small studio apartment. Stuck inside .. unable to get out the window. And from June 1 we need a mask to ride public transport. I tried to capture all of this in the photo – Escape Artist – with the title showing that I will do what it takes to escape safely into the new world.

Benedetta Calisse Moroni
Cactus & Kameel
Het was koud buiten. Ik bleef de hele dag thuis. Ik hou van oriëntaalse beelden. Deze komt uit Dubai. Ik zie de zon door de ramen. Ik was die dag alleen en ging maar praten tegen de cactus en de kameel. Wie weet, mis jij je thuis ook?

Kabo Lee
take one
take two
take time for you

anne krul
‘ik ga op reis en neem mee…..’ vanaf mijn tekentafel.
Ik ben mijn rommelkamer aan het opruimen en kwam deze tegen op mijn bureau. 11 jaar geleden heb ik deze foto uitgeknipt. Ik moest denken aan verbinding in de tijd, op reis, iemand die bid. Het is een foto van hoop en aarzeling. De zin/noodzaak om te reizen.

Shevan van Homosexualstan
Dit is mijn homo-monument. Deze plek is heel belangrijk voor mij. Hier kan ik huilen en lachen.

Mayis
The boy on the photo is my sisters son. He just started talking. He asked his mother to take a picture of me and send it to me. This photo connects me with my family in Turkey.

Omar
This butterfly is about making a connection with nature . It was the first time I had ever seen a butterfly so close.

Suzanne Delshadian
The cat Flip lays down on the map of Amsterdam. He doesn’t care about Corona.

Suzanne Delshadian
Roses were my parent’s favourite flowers; In Iran they had a garden full of them. They are particularly in bloom at the moment and bring me joy.

Redouane Amine (Framer Framed)
De foto is bij mijn vriendin thuis genomen. Je ziet een plant op de achtergrond, wazig vanuit de 8e verdieping, een uitzicht met regenachtig weer en een grijze lucht. Voor mij was dat het grijpen van een moment en de symboliek dat mijn vriendin en ik ontzettend gegroeid zijn in onze relatie en in hoe wij ons naar elkaar toe verhouden. Wij hadden vlak daarvoor ook net een superfijn gesprek gehad waarin wij een stuk dichter bij elkaar waren gekomen. Alom blijdschap en positieve gevoelens.

Lotte Bout
Deze foto is genomen tijdens één van de velen knutselmomenten van mijn dochter. In de afgelopen maanden hebben we creativiteit dan ook zeker laten zegevieren. Niet alleen door mee te doen met de knutselwerkjes van onze dochter, maar ook werden mijn partner en ik geprikkeld klusprojectjes op te pakken. Dit heeft voor ons hele gezin heel verbindend en helend gewerkt. Maar ook een besef dat we normaliter nooit de tijd hadden en namen om op die manier met elkaar bezig te zijn. De gehele maatschappij lijkt continu in een stroomvaart te zitten en vanwege dit gebeuren moest iedereen terug naar de basis.

Moraya de Haan 
Soms gaat het niet om wat er is maar om wat je ziet. 
Huizen, een boom, de maan en wolken. Ik zie meer, ik zie het sprookje van vroeger waar ik nog geen beeld bij kon vormen.

Nathalie Bronkhorst
De piano die op vele stations staat.
Ik zag deze man vol passie prachtig piano spelen. Ik heb al vele mooie dingen in verschillende stations voorbij horen komen van jong tot oud, hierom en omdat het echt voor iedereen toegankelijk is en er ook gebruik van wordt gemaakt geeft het mij altijd een positief en blij gevoel.

Nathalie Bronkhorst
Deze foto heb ik gemaakt omdat ik ontzettend veel van schrijven en muziek hou.

Moraya de Haan 
Verbinden. Een nieuw begin. Het verbinden van de mens, het doorgeven van leven en even stilstaan bij wat leven is.

Lotte Bout
Regen is voor mij een blijk van hoop. Ik heb enorme klimaatzorgen en zorgen over het toekomstperspectief van de wereld. Denk aan de opwarming, periodes van extreme droogte e.d. Ik geniet dan ook écht volledig als ik de regen zie vallen op de tegels in onze tuin. Een hoopvolle gedachte is voor mij dat de natuur zichzelf kan herstellen en we wellicht onze schade aan de wereld kunnen indammen door mee te denken met de natuur in wat die nodig heeft. Zeker in de coronatijd ben ik erg gaan piekeren over de toestand van de aarde en is de bewustwording hiervan nog groter geworden, maar heeft mijn pessimistische houding ook ruimte gekregen voor hoopvolle gedachten en maakbaarheid.

Lotte Bout
De handen laten mij liefde zien; verbintenis. Het is een beeld wat maanden terug wellicht minder gebruikelijk zou zijn in mijn repertoire. Vanwege de coronatijd zijn mijn partner en ik fysiek veel meer naar elkaar toe gegroeid. Voorheen liepen we veel meer langs elkaar heen vanwege drukte e.d. Nu is er, en nemen we, veel meer tijd voor elkaar om gewoon lekker even met elkaar in de tuin te liggen, zoals hier. Voor mij een kostbaar beeld, want als ik één ding meeneem uit deze periode, is dat we elkaar moeten blijven zien en voelen om rust en geluk te ervaren in je leven.

Moraya de Haan
Verbinden. De reis die een ieder individueel legt. Ieder een eigen eindbestemming maar toch op dezelfde weg. De verbindingsweg.

Nathalie Bronkhorst
Toen ik buiten op een bankje zat zag ik deze schildpad. Deze schildpad had erg veel pogingen nodig om eindelijk goed op het randje terecht te komen en vooral te blijven. Het doorzettingsvermogen van deze schildpad gaf mij wel kracht.

Redouane Amine (Framer Framed)
Dit is bij een uitgiftepunt die een groep genaamd De Dappere Dames hebben neergezet, waar zij groente en fruit uitdelen aan de kwetsbaarsten van onze samenleving. Dit geeft me hoop, omdat er mensen zijn die nog voor anderen willen zorgen! De vrouw, met bril, voorin is Malika en zij is een van de pioniers dit heeft neergezet. Dag in dag uit staat zij daar.

Moraya de Haan (BESEF FF)
De microfoon staat voor muziek. Ik schrijf nummers over mijn leven en dat geeft mij kracht en hoop.

Nathalie Bronkhorst
Tijdens het fietsen zag ik deze mensen zitten. Ik vertelde over me foto opdracht en of ik ze daarvoor mocht fotograferen. De verbinding die ik voelde is dat iedereen bij elkaar zit, de man die eigenlijk met z’n telefoon bezig was toch ook in gesprek ging met de man in de rolstoel en dat je ziet dat de vrouw in het blauwe shirt een ijsje naar iemand bracht.

Redouane Amine (Framer Framed)
Een telefoon is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met verbinding. Mensen die veraf zijn lijken ineens dichterbij. De wereld dat ver is ligt ineens binnen handbereik. Deze foto is genomen in een auto, dat A en B (bestemming) verbindt. De telefoon is niet van mij maar van een vriend van mij. En de spiegeling in de telefoon is aangename ongeplande verassing dat achteraf ook laat zien hoe zo een apparaat de wereld, gecomprimeerd, erin kan hebben.

Lotte Bout
Deze foto’s illustreren het contact en de verbinding intern. Muziek is waardoor ik weer tot mijzelf kan komen, waarmee ik mijzelf kan uiten. Zodra ik een stukje loop, een stukje fiets gaat mijn koptelefoon op en kan ik naar binnen keren en de verbinding met mezelf maken. Zonder koptelefoon word ik gek 🙂 
Op deze foto ben ik aan het fietsen op een prachtig stukje langs het Amsterdams rijnkanaal, waar ik helemaal tot rust kom.

Medina Abdelalim
Dit moment met het mooie weer en dat er geen wolk aan de hemel staat doet me terugdenken aan Eritrea waar ik oorspronkelijk vandaan kom.

Ilia Ivanov
Met deze foto wil ik mensen aanmoedigen om vanuit een andere hoek meer naar de omgeving te kijken. Ik zag het figuur van een paard in de wolken.

Al-Rajee Moudud
De leenbibliotheek op het Adelaarspad in Amsterdam-noord. Dit vindt ik één van de beste dingen van Nederland.

Adinda
Ik wilde deze herinnering graag vastleggen. Zwemmen met vrienden. Het liefst de hele zomer lang.

Al-Rajee Moudud
Deze druivenstruik is van een vriend van mij en dient als een soort overdekking in de tuin. Dit doet me danken aan Turkije. Daar zijn heel veel wijnstruiken. Vanuit Bangladesh heb ik er bijna twee jaar over gedaan om vanuit Bangladesh naar Istanbul te komen: deels lopend, per boot, per vrachtwagen. Ik ben acht maanden in Istanbul geweest.

Sonia Abdul
Hier wonen een oude man en oude vrouw in hun kleine zomerhuis. Ze komen hier elke week en onderhouden de tuin zelf.  Ze zijn al een jaar of 80 maar ze genieten nog heel erg van de natuur en het leven. Ik krijg hier energie van.

Emre
Hoewel het niet geschikt was voor het Nederlandse klimaat, kocht ik deze waterlelies uit China omdat de kleuren zo mooi waren. Met veel aandacht heb ik er zo’n 200 in het kanaal achter mijn huis geplant. Ze stierven allemaal. Slechts één overleefde. Helaas begon die al op te drogen voordat hij bloemen kon geven. Hoewel de lelie ondanks al die moeilijkheden kon overleven, was het mijn schuld dat bloeien niet lukte, omdat ik probeerde deze arme waterlelies hier in het verkeerde klimaat te laten groeien. Dit deed me denken aan een hedendaags probleem waar velen van ons mee te maken hebben. Sommige ouders dicteren hun kinderen ook wat ze willen, zonder zich te bekommeren over hun dromen en doelen. Als hun kind bijvoorbeeld kunstenaar wil worden, negeren ze die dromen en dwingen ze hen tot een academische carrière of tot studeren om een van die goedbetaalde werknemers te worden. Ja, misschien kunnen we onze dromen waar we gepassioneerd over zijn maar die niet veel verdienen opgeven en kunnen we ervoor kiezen om te werken in velden die economisch veelbelovender zijn. Uiteraard zijn wij daartoe in staat. Maar terwijl we die dingen doen -werken in die banen die we niet leuk vinden- kunnen we overleven als de enige waterlelie op deze foto, maar zullen we misschien nooit voluit bloeien.

Ilia Ivanov
Ik ben religieus en hou van zingen en zit nu in een koor. Als ik in de kerk zing voel ik een sterke verbinding met God. Ik voel me schoner en rustiger. Deze foto is gemaakt in de Russische-orthodoxe kerk in Amsterdam.

Medina Abdelalim
Dit is in het Noorderpark in Amsterdam. De natuur en het groen geeft me een fijn en rustig gevoel.

Al-Rajee Moudud
Ik weet niet wie de kunstenaar van dit schilderij is maar het doet me denken hoe mensen met elkaar omgaan. Als je goed bent is de wereld goed met jou. Als je slecht bent dan is de wereld slecht tegen jou. Ik geloof dat het ligt aan jezelf hoe de ander op je reageert.

Ilia Ivanov
Deze foto maakt indruk op mij omdat deze huizen vele jaren geleden zijn gebouwd. Ze zijn ook allemaal kleurrijk. Veel toeristen zien deze huizen, maar de toeristen komen en gaan de de huizen blijven staan. De foto is genomen in de buurt van station Amsterdam Centraal.

Paloeka
Na een lange tijd mogen we weer naar buiten om elkaar te ontmoeten. Deze foto maakte ik vanuit boven op een brug hopend op een tijd dat de corona is overbrugd.

Paloeka
Mijn lieve kat Pip slapend op de bank

Sonia Abdul
Elk jaar met offerfeest ga ik henna doen. Deze heeft mijn dochter van 17 jaar bij mij gemaakt. Tijdens het offerfeest draag ik nieuwe kleding, kook ik Afghaans en komt er een vriendin op bezoek. In Afghanistan is dit een heel groot feest en is iedereen drie dagen vrij.

Sonia Abdul
Als ik op mijn balkon zit – in de buurt van BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam Noord- dan zie ik de volle maan. Toen ik tien jaar was sliepen wij tijdens warme zomers in Afghanistan soms in de tuin. Mijn opa vertelde mij dan verhalen. Zoals over de maan en de zon die met elkaar verloofd waren. Hier moest ik aan denken op het moment dat ik deze foto maakte.

 Open Atelier / Community & Learning /

Exhibitions


Exhibition: Reflections

by i-psy Open Atelier

Exhibition: Proud Aliens

A colourful exhibition by Framer Framed's Open Atelier

Exhibition: Shaping Feelings

An online presentation of Framer Framed in collaboration with Amsterdam Museum

Exhibition: Drawing Stories

An online presentation of Framer Framed in collaboration with Amsterdam Museum

Agenda


Book Launch: Stay Strong Photo Stories
Photos and stories of love, loneliness, hope and connection made during the lockdown
Finissage: Reflections by the Open Atelier
A joyful final day of the exhibition at Framer Framed
Finissage: Proud Aliens
Music, food, drinks and henna to celebrate the last day of the group show by Open Atelier
Opening: Proud Aliens & QUEER
Exhibition opening of Framer Framed's Open Atelier and a new public installation by United Painting: QUEER
Stay Strong Photo Stories
Online photo project for youth
Make a Wish
A Group Exhibition with i-psy Open Atelier Artists

Network


O.K

Artist and director

Mayis

Artist

Shevan van der Lugt

Activist

Magazine