28 Oct â
31 Oct 2021
Publiekshoorzittingen: Court for Intergenerational Climate Crimes
Van 28-31 oktober 2021 worden in de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) openbare hoorzittingen gehouden tegen verschillende multinationals en de medeplichtigheid van de Nederlandse staat bij het plegen van intergenerationele klimaatmisdaden. CICC is een samenwerking tussen de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal.
Tijdens de hoorzittingen zal de nadruk worden gelegd op het snijvlak van klimaatmisdrijven met milieuvervuiling, woestijnvorming, racisme, massale verdrijving van mensen, het militair-industrieel complex en andere vormen van klimaatmisdrijven die van generatie op generatie worden gepleegd. De procedure bestaat uit inleidingen door de aanklagers en diverse getuigenverklaringen, waarop zal worden toegezien door vier rechters.
Rechters
Radha DâSouza
Sharon H. Venne
Nicholas Hildyard
Rasigan Maharajh
Het publiek zal als lid van de jury aan de hoorzittingen deelnemen. We raden deelnemers ten zeerste aan om de hele dag te blijven. In- en uitlopen is alleen mogelijk tijdens de pauzes tussen de sessies (pauze EEN 14:45-15:05 en pauze TWEE 16:10-16:30). De hoorzittingen zijn in het Engels en gratis. Registratie is verplicht in verband met de coronamaatregelen.
Opnames van de hoorzittingen kunnen integraal worden bekeken op het Framer Framed YouTube kanaal. Individuele links naar de hoorzittingen zijn hieronder te vinden. Individuele getuigenbijdragen en uitspraken van rechters voor elke dag kunnen worden bekeken in de CICC Vimeo showcase.
Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Nederlandse Staat
28 oktober, 13:00-18:00
In deze zaak wordt de Nederlandse Staat aangeklaagd voor het opstellen van Bilaterale Handelsovereenkomsten als wettelijk kader ten voordele van multinationals en de staat zelf. Bilaterale Handelsovereenkomsten zullen worden toegelicht, en er zal bewijs worden geleverd van de ecocidale, sociale gevolgen van dergelijke overeenkomsten op ecosysteemgemeenschappen in Bolivia, Peru en Mongolië.
Vervolgd door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)
Met getuigenbijdragen van
Blue Planet Project
Oyu Tolgoi Watch (OT Watch Mongolia)
Pueblos IndĂgenas AmazĂłnicos Unidos en Defensa de sus Territorios (PUINAMUDT)
Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. the Dutch State live op YouTube: https://youtu.be/LOZzkZk2iOY
Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Unilever
29 oktober, 13:00-18:00
Deze zaak klaagt Unilever en de Nederlandse staat aan voor het plegen van verschillende soorten klimaatmisdaden door hun destructieve activiteiten, zoals het vergiftigen van rivieren met kwik, monoculturen in de landbouw en het actief ondermijnen van democratische instellingen, aan de hand van getuigen uit India, de Republiek Congo en Kenia.
Vervolgd door Daphné Dupont-Nivet (onderzoeksjournalist)
Met getuigenbijdragen van
Kenya Land Alliance
RĂ©seau dâInformation et dâAppui aux ONG Nationales (RIAO-RDC)
Vettiver Collective
Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. Unilever live op YouTube: https://youtu.be/iEUeEC01LEY
Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. ING
30 oktober, 13:00-18:00
Deze zaak klaagt ING aan voor het oprichten van financiĂ«le syndicaten en kartels om milieuvervuilende, sociaal ontwrichtende activiteiten van multinationals te financieren; en klaagt de Nederlandse Staat aan voor het tot stand brengen van de wettelijke kaders die de activiteiten van ING mogelijk maken en voor het profiteren van die activiteiten. Getuigen uit IndonesiĂ«, Kameroen, e.a. zullen getuigenissen afleggen over de gevolgen van ING’s financiering van en investeringen in kolencentrales, palmolieproductie en ontbossing.
Vervolgd door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)
Met getuigenbijdragen van
Fabrina Furtado (Federal Rural University of Rio de Janeiro)
Synergie Nationale des Paysans et Riverains du Cameroun (SYNAPARCAM)
WALHI West Java (Friends of the Earth Indonesia)
Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. INGÂ live op YouTube: https://youtu.be/ZPun92U5F-g
Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Airbus
31 oktober, 13:00-18:00
Deze zaak klaagt Airbus Industries aan voor het ontwerpen, produceren en verhandelen van destructieve wapens, waaronder gevechtsvliegtuigen, bewakingsapparatuur en andere oorlogswapens, met verwoestende sociale en milieugevolgen in de zuidelijke regio’s van de wereld. Er zal bewijsmateriaal worden gepresenteerd over de milieu- en sociale gevolgen van Europese oorlogen waarbij gebruik wordt gemaakt van Airbus-technologieĂ«n die dodelijke gevolgen hebben voor het milieu, vluchtelingen en asielzoekers en de bevolking van Jemen, door getuigen van wereldwijde rechtvaardigheidscampagnes uit o.a. ItaliĂ« en Jemen.
Vervolgd door Stop Wapenhandel (European Network Against Arms Trade â NL)
Met getuigenbijdragen van
Aman Organisation Against Discrimination
Cairo Institute for Human Rights Studies
Manchester International Law Centre
Watch The Med
MWANTANA
Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. Airbus live op YouTube: https://youtu.be/-ysVDWTKIiQ
Over de CICC
Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) is een werk geproduceerd in opdracht van Framer Framed dat zich richt op in Nederland geregistreerde bedrijven en op de juridische kaders die door het Nederlandse overheidssysteem zijn vastgesteld ter ondersteuning van de bedrijven. De werkzaamheden van het tribunaal zullen worden geleid door vier rechters: Radha D’Souza, Sharon H. Venne, Nicholas Hildyard en Rasigan Maharajh. Het juridische kader van de CICC is gebaseerd op D’Souza’s boek Whatâs Wrong with Rights? (Pluto Press, 2018), een kritische analyse van neoliberale juridische instellingen.
Het CICC zal bewijs leveren van klimaatmisdaden in het verleden en het heden door te kijken naar hun impact op het hier en nu, maar ook op het leven op aarde in de toekomst. Als zodanig verwerpt het tribunaal de lineaire, geĂŻndividualiseerde verhalen die ten grondslag liggen aan het huidige rechtssysteem. De hoorzittingen worden online gedocumenteerd. De dossiers met bewijsmateriaal en getuigenissen worden vervolgens voorgelegd aan zowel institutionele als activistische organisaties. Lees HIER meer over de tentoonstelling.
De tentoonstelling is te bezoeken van 25 september 2021 tot 16 januari 2022. Framer Framed is geopend van dinsdag tot en met zondag, tussen 12:00-18:00, en is gratis toegankelijk.
Radha DâSouza is hoogleraar Internationaal Recht, Ontwikkeling en Conflict Studies aan de Universiteit van Westminster (Verenigd Koninkrijk) en werkt als schrijver, criticus en commentator. Daarnaast zet ze zich in voor sociale rechtvaardigheid en heeft zij voorheen in haar thuisland India arbeiders- en democratische rechtenbewegingen georganiseerd, als mede als activistisch advocaat opgetreden.
Jonas Staal is een Nederlands beeldend kunstenaar wiens werk de relatie tussen kunst, propaganda en democratie onderzoekt. Zijn werk manifesteert zich internationaal in de vorm van interventies in de openbare ruimte, exposities, lezingen en publicaties. Staal promoveerde op zijn onderzoek naar hedendaagse propagandakunst aan de Universiteit Leiden. Zijn meest recente boek Propaganda Art in the 21st Century (The MIT Press, 2019) is te krijgen bij Framer Framed.
- Verdict: CICC vs. De Nederlandse Staat
- Public Hearing IV - Airbus
- Public Hearing III - ING
- Public Hearing II - Unilever
- Public Hearing I -The Dutch State
Bijlages
Ecologie / CICC / Politiek Klimaat /